Avstämning med Appelgren

Efter en riktig kämparseger mot Vimmerby så väntar det två riktigt tuffa matcher mot serietvåan Karlskrona. Imorgon spelas matchen i Karlskrona och det kommer bli en riktigt svår uppgift då man möter seriens anfallsstarkaste lag. Bois tränare Andreas Appelgren ser fram emot matchen…

Det blev en riktig krigarseger senast mot Vimmerby!

– Ja det blev det till slut. Vi har analyserat matchen väldigt noga efteråt och jag tycker vi gör en riktigt bra förstaperiod. De får ett långt byte direkt på en dryg minut, och då tänkte man hur länge det ska se ut så här. Men från minut två till minut 12-13, då vi får ett boxplay, och sedan något mer bra byte innan vi får powerplay i slutet. Så vi spelar bra första perioden och kontrollerat matchen efter de riktlinjer vi lagt upp. Sedan i andra börjar vi spreta och skvätta puck till varandra. Då kommer de in mer i matchen och därifrån jagar dom och vill kvittera medan vi inte riktigt får det att stämma. Det är ingen katastrof, men vi tappar passningsspelet och spelvändningarna vilket ger för mycket puckinnehav för motståndarna. Sedan i tredje är det ett ställningskrig, de har mycket puck, men vi reder ut det till powerbreaket. Då sa vi att det täcker med ett läge och vi gör ett mål tight efter powerbreaket och spelar på det sedan. Jag tycker de får lite för många klara lägen, men krigandet och offerviljan fanns där och så hade vi en riktig matchvinnarmålvakt. Så vi börjar bra men de tar över och vi får kriga och ta poängen som vi gav bort hemma.

Ja de vann hemmamatchen där ni var det klart bättre laget, så sett över två matcher så kanske det var rättvist med tre poäng var?

– Ja så kan man se på det.

Samtidigt var detta ett positivt trendbrott på ett sätt, det var första gången i allettan ni har lite marginaler med er!

– Ja så är det! Det har vi diskuterat tidigare med, över en säsong så brukar det jämna ut sig. Men man kommer ofta ihåg poängtappen och glömmer de gånger det är tvärtom. Det brukar jämna ut sig som sagt, så det gäller att inte analysera för mycket när det går emot, denna gång hade vi marginalerna med oss.

Mycket tack vara vår sista utpost, Tobias Sandberg!

– Jag sa det i media direkt efter att sista perioden att denna match går in på topp 3 av det jag sett honom prestera, och då har jag ändå sett många bra prestationer med honom. Han gör några riktigt matchavgörande räddningar, det är såna insatser man behöver ha av en målvakt, att sno några poäng åt en under en säsong, det är hans uppgift.

Han är i en otroligt bra form just nu och har två insläppta mål de senaste knappt fyra matcherna. Har du sett honom så här bra förut?

– Han var jäkligt bra i playoff förra året, samtliga matcher där, och han var bra tidigare under säsongen med med några hållna nollor i rad. Han har skämt bort oss med väldigt bra spel länge. Men han kan fortfarande ta kliv, det är roligt för honom och viktigt för oss.

Sedan var det inte bara hans förtjänst, för vilket krig av utespelarna!

– Ja det var väldigt uppoffrande med mycket skott-täck, även om vi missade lite i markeringsspelet. Men alla gav allt de hade, så det var flera saker som gjorde att vi vann matchen.

Jag tyckte det såg ut att vara sega ben?!

– Jag tycker inte det var så segt från start, första perioden är helt ok. Men från andra och framåt ser det annorlunda ut, men det är mer att vi går ifrån våra linjer och tappar passningsspel. Men det är klart att uppehåll gör sitt till med. Det är inte samma sak att träna som att spela match. Vi har varit i bättre form och har haft piggare ben, men inte så sega ben som jag tyckte du beskrev i matchreferatet. Men vi har haft ett stort antal spelare covidsjuka och alla har varit borta från träning en dryg vecka, så det är klart att det märks. Så jag håller med dig, men inte helt.

Samtidigt så kan man kanske inte bara peka på att ni var sega, Vimmerby kanske var bra och gjorde att vi såg lite sega ut med…?

– Ja det tycker jag. Vi gör en bra förstaperiod och där kanske de inte är så nöjda för då får de jaga mycket även om vi inte skapar jättemånga klara målchanser. Sedan höjer de sig i andra och vi börjar spela annorlunda, inte efter gameplan, och den kombinationen gör att de växer. Men det är ett duktigt lag och de gick väldigt bra i grundserien, och de spelar lite mer desperat, de höjer sig.

Om vi lägger den matchen till handlingen så blev det igår klart att Taavi Vartiainen lämnar. Har du någon kommentar till det?

– Egentligen inte. Det var synd om honom, han kom hit efter att ha fått en kraftig hjärnskakning, och vi trodde han skulle komma igång snabbare än vad han gjorde. Sedan tränade han seriöst och när han väl kommer i form så blir han knäskadad, då blir han borta ett antal veckor igen. Han tränar ändå hårt för att vara redo när han blev skadefri, och så börjar han komma tillbaka och får något byte, sedan sista träningen innan uppehållet så sträcker han baksida lår/rygg och får en skada till. Och då när han fick en tredje skada blir det för tufft för honom och för oss, vi behöver en spelare som kan spela här och nu, samtidigt som han vill spela hockey. Vi har inte tid att vänta på att han ska bli spelklar, då är det bättre att han får åka någonstans och få istid. Så får han rehaba någon vecka så kan han börja spela igen. Så han har haft mycket otur och till slut fick vi välja en annan väg, något vi var överens om.

Innebär det att du ser du utrymme för någon mer spelare in?

– Jag brukar säga det att sportchefen koncentrerar sig på de spelare vi inte har, jag på de vi har. Och vi har tagit in Otto Henell när vi fick reda på Taavis skada, och Taavi kom inte hit som någon spetsspelare, han var mer en spelare som skulle kunna spela fysiskt och skydda våra stjärnor och ta striden framför mål och så. Otto är samma spelartyp, även om han inte är lika stor. Så det är två rätt lika spelartyper. Vi har också samtliga spelare fräscha och i bra form så det känns bra. Samtidigt är det klart att vill man gå långt så krävs det att man är breda, så dyker det upp något kanske Calle hugger på det, men det är inte min sak, jag koncentrerar mig som sagt på spelarna vi har så får han titta på det.

I och med segern så har ni nu fjorton poäng på de senaste sex matcherna, ni måste vara nöjda med formen?!

– Ja vi är jättenöjda efter juluppehållet. Vi har bara en förlust och är formstarkast i ettan. Vi vann senast och har klarat av Coviduppehållet. Nu är vi igång igen allihopa och på gång uppåt, och vi har mer att ge. Men jag måste säga att ligan är ännu bättre i år än förra året, det är bara tuffa matcher i år. Man kan vinna varje kväll, men också förlora, det finns inga gratispoäng. Därför är det starkt att spela så bra sedan jul.

Inför allettan så utsåg jag tre spelare jag såg sparkapital i, två av dom har verkligen klivit fram och det är Jesper Lindén och Jesper Broeng. Vad säger du om deras kliv?

– Jag sa till dig inför allettan att Jesper Lindén skulle börja leverera när det blev tuffare matcher. Och han har verkligen dragit fram laget, han har varit ett lok och dragit fram laget och gjort många avgörande mål. Dessutom spelar han numera boxplay med, det var en spelform vi sparade honom från förra säsongen för att han skulle kunna lägga krutet offensivt, men nu spelar han där med. Han leder laget och är på en oerhört hög ranking när vi screenar matcherna. Vi har ett index där han slår alla spelare, även motståndarna, match efter match.

– Jesper Broeng har också växt och blivit mer delaktig. Han spelade 28½ minut mot Dalen och någon mer match klockade han över 27 minuter, det har han växt av. Han behöver vi ha så här bra, det blir en dimension till att ha han och Aronsson som spelskickliga backar.

– Sedan har vi ”Malma” och Simon i ett backpar där ”Malma” stått för lite mer kreativitet. Manne har spelat strålande tillsammans med Aronsson när Adam varit borta, och nu senast när Adam var tillbaka så spelade vi på sju. Aronsson spelar uppåt 30 byten per match och är viktig för oss, han syns inte lika mycket kanske men han är en otroligt viktig spelare för oss som också spelar mycket boxplay. Defensiven varit bra överlag.

Finns det inte mer att få ut av Aronsson offensivt?

– Jo det tror jag, men de är unga och har ambition att gå långt, du behöver inte synas alltid. Du kan lägga ner ett jobb ändå och den Corsi han och Manne haft de senaste matcherna är extremt mycket plus, det blir mycket målchanser när han är inne. Någon match sköt han 13 skott. Han gör mycket som inte syns och ska inte underskattas.

En annan sak vi ska hylla är boxplay, åter en gång höll ni nollan i den spelformen och ni har släppt in endast tre mål på nästan en matchs spel med en man mindre!

– Det har varit bra, vi har varit 100%-iga i alla matcher utom en efter jul. Men vi får ta det lugnt när man pratar sånt, så det inte blir karma med bakslag. Men de är oerhört bra just nu, de jobbar hårt och pratar mycket om hur de ska lösa situationer. De visar stort intresse av att det ska bli bra. Men över 90% är starka papper. Det gör att vi vinner special teams trots att powerplay inte funkat riktigt.

Ja det trots att powerplay låst sig lite…

– Där har vi mer att hämta. Vi gör mer mål än vad vi släpper in i special teams och det är det vi stämmer av. Vi jobbar efter att ha en viss procentsiffra på boxplay och powerplay ihop, målet är att ha över 105, har man 110 är det riktigt starkt. Just nu har vi 114 och har också ett fullt godkänt powerplay på 23% men vill givetvis ha högre, och kommer inte ge oss förrän vi blir ännu bättre., Vi skulle vilja göra mål i powerplay i alla matcher.

Nu väntar två viktiga matcher då det är dubbelmöten med Karlskrona. De ligger just nu tvåa med 24 poäng medan ni har 18…

– Det är som du säger att vi inte kan släppa iväg dom med 6 poäng, då blir det tufft att komma ifatt. Så vi behöver gå plus mot dom över de här två matcherna. Det kommer bli tufft, för det är ett bra lag med höga ambitioner. De är inte nöjda med att spela i hockeyettan, de trivs bra på sin hemmaplan, så det blir tufft givetvis. Samtidigt blir det en kul match i en fin hall och det brukar vara ett trevligt bemötande. Det blir en rolig match att spela, visst en tuff uppgift, men en härlig utmaning.

De har seriens potentaste offensiv med klart flest mål, 47 stycken vilket är åtta fler än näst målstarkaste. Hur ska ni lyckas stoppa den?

– När man möter lag som tutar och kör och har offensivt skillade spelade gäller det att hålla ihop det, och få ner farten. Det gäller också att vara noggranna så man inte bjuder på lägen och spelvändningar. Vi kommer ha en bra plan och vara redo när matchen börjar där nere.

Samtidigt har de kanske en liten akkilleshäl i defensiven...

– Tutar man och kör offensivt blir det ofta så att man kan vända spelet på dom, det är svårt att vara grymma offensivt och samtidigt väldigt täta defensivt. Gör man lite mer mål framåt så kan man ofta bli straffade defensivt. Så antingen spelar man defensivt och vänder på dom, eller så försöker man förlägga tid i deras zon för att trötta ut dom, vi får se vad vi hittar på.

De har också tre kedjor som nästan kan benämnas som förstakedjor och backar som gillar att fylla på…

– Ja de har en jäkla rörlighet och några backar som gillar att föra upp puck, de kör kors och tvärs i anfallszonen. Men man kanske kan spelvända där istället. Så det finns möjligheter också.

Till sist: Jag vet att ni brukar sätta upp delmål under en säsong där ni delar in det i ett antal matcher. Hur ligger ni till där?

– Vi kör som vi gjort tidigare med fem matcher och sedan utvärderar vi statistiken, Och första fem tog vi för lite poäng, vi gjorde för lite mål. Powerplay var dock bra och vi spelade bra boxplay, där vann vi matcherna i special teams. I andra fem så vann vi också i spelet 5 mot 5 och vi vinner även special teams. Vi är nöjda med statistiken som vi mäter, var vi skjuter och var vi släpper till skott och hur vi täcker skott. Tabellplacering vet jag att du gärna vill ha ett mål för, men vi har inte satt något, men vi vill ha så bra förutsättningar som möjligt för att gå långt och då gäller att att komma så högt som möjligt. I slutändan är det slutspel man ska till, det är det som är grejen. Men vi vill som sagt var skaffa oss så bra förutsättningar som möjligt. Tar man över 1½ poäng per match så hamnar man på övre halvan. Sedan har man inte kommit in ännu i tanken att det är 27 omgångar, man tänker att nu när vi spelat elva matcher så är det inte mycket kvar, men det är många matcher kvar och det kommer att komma formsvackor, så vi har en lång resa kvar. Vi fortsätter ta det fem matcher i taget, för håller vi statistiken där så kommer det att bli bra. Det är som inledningen när vi bara tog fyra poäng på de första fem matcherna, men bryter vi ner matcherna, så kan man titta på annat än poängen och när man såg på annan statistik så såg man att detta kommer att vända. Vi låg bra till på många statistikkurvor och kan man då skruva bara på någon detalj så kommer det vända. Vi har använt detta sätt att bryta ner matcherna och båda jag och laget är trygga i detta och att det skulle vända och gå bra.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström