Tränartrojkan komplett

Säsongen 00/01 kom Ronny Johansson till Mariestad Bois och gjorde tolv säsonger som framgångsrik spelare. Nu kan Bois i samarbete ICA Kvantum Oxen meddela att han går in på sin åttonde säsong som ledare, då han gör ännu en säsong som assisterande tränare i klubben.

Ronny Helander: Klar för en säsong till, hur känns det?

– Det känns bra!

Det blir din fjärde säsong som assisterande tränare, hur är jobbet?

– Det är jäkligt roligt, det är kul att vara med och träna ett seniorlag och tillsammans med Peter och Andreas har vi haft bra år. Besvikelsen senast när vi åkte ut mot Halmstad var riktigt stor, så det tog det ett tag att komma igen efter den. Men nu när de andra två fortsätter och livspusslet funkar så vill man kanske inte kalla det revansch men vi ska i alla fall ta igen det i år istället.

Ronny Johansson är ju ett legendariskt Boisnamn, men du heter inte Johansson längre, förklara!

– Jag gick och gifte mig för ett par veckor sedan så jag har tagit släktnamnet Helander istället.

Men namnet på tröjan i taket i Mariehus arena ändras väl inte?

– Det bestämmer väl inte jag, men de får gärna komma ihåg mig som Ronny Johansson. Giftermålet var en sak som gjort att det dragit ut, det har tagit tid att planera det och så, men vi har haft en bra dialog Calle och jag och det är skönt det är klart nu.

Ni har tre år som sagt var tillsammans i tränartrojkan, hur har ni utvecklats tycker du under de här tre åren?

– Vi lär känna varandra mer och mer. Skillnaden mellan år två och tre var lite fler nya namn in i truppen, det tog längre tid att sätta grejorna. Samtidigt så har vi lärt oss hur vi vill jobba, Peter sköter isträningen jäkligt bra och jag och Andreas har hand om coachingen. Nu ska vi utveckla spelsättet till kommande säsong är tanken och det gör att man blir ännu mer sugen, nu ska vi sätta oss och göra upp planerna för hösten och vintern.

Hur ser coachingansvaret ut?

– Jag håller i forwards och Andreas backarna, så har det varit i alla fall och det kommer troligen se ut så framöver med, men vi har inte hunnit prata om det ännu det blev klart så precis att jag skulle fortsätta så vi har inte diskuterat nästa säsong så jättemycket. Men jag har matchat powerplay och Andreas boxplay, sedan diskuterar vi alla tre saker under matchernas gång, men jag har forwardsansvaret. Man utvecklas och lär sig där också. Det är roligt och man får en härlig matchpuls, hoppas fortsätta med det.

Du nämner powerplay. Det har fungerat väldigt bra under grundserierna men sedan fallerat när det drar ihop sig till slutspel. Har du någon fundering varför det blir så?

– När det går bra under serien så tränar man kanske för lite, och tränar man för mycket när det går bra så kanske man tappar det som funkar. Men det var samma i kvalserien för två år sedan, det är en punkt vi ska fundera på, vi får kanske träna hårdare senare under säsongen. Vi tränar varianter och har haft spelare som är skickliga nog, men den rätt skärpan kom inte, som mot Halmstad där vi får en tidig femminutare, där vill man ju ha två mål och då är det avgjort. Men det låste sig, trots att vi hade kvaliteterna och snackat hur vi skulle göra, vi tar också avslut, men fick inte utdelning. Vi får fundera hur vi ska göra, powerplay är en färskvara, det är inte heller lika lätt i tuffa matcher, men det finns ändå lag som presterar bra under de delarna av säsongen, så vi kanske får ändra lite där och träna hårdare.

Om vi kikar på lagbygget så ser backsidan intakt ut men det saknas en del spets offensivt ännu trots att det gått rätt långt på sillyn. Är du orolig?

– Jag har fullt förtroende för Calles lagbyggande, han har ordnat bra lag varje säsong. Men det är många lag som ligger efter i lagbyggandet så det är ovanligt sent på nästan alla håll. Calle har informerat mig hur det går och det tror jag han fixar till. Men det blir en hel del nytt på forwardssidan, hälften blir nytt, medan backsidan är rätt intakt. Av nya forwards så känner man igen Blomberg väl, men de andra är unga och ska bli spännande att jobba med, sedan finns det potential i de gamla med som vi ska utveckla. Blomberg vet vi vad han går för, det är en spelare man fått se upp med när man mött honom, han är riktig spets i powerplay till exempel, men de andra känns spännande också. Och av de som ska in litar jag på Calle, han brukar fixa det väldigt bra, men det är många lag som väntar, dels på vad som händer i världen och vad som ska hända högre upp. Men Calle har gjort ett kanonjobb tidigare säsonger och kommer göra det i år igen, det är jag trygg över.

När måste laget vara på plats?

– Jag har både varit sportchef och tränare, och gärna till laget går på is, men som vi känner till så kan vi få vänta på något namn, men det optimala är att ha det till man drar igång. Men det brukar kunna vara någon öppen plats, det har vi sett förra säsongen då spelare kom in under säsongen. Finns det namn som är värda att vänta på, så blir det inga problem att få in några namn, där har vi en bra grupp som tar emot killarna som kommer in. Men det är klart man vill ha till säsongsstarten helst, det vet jag att målet är med, men det känns som det är trögare för alla lag, det är inte många som är klara, det är en förskjutning för alla, vi får se hur det går sista månaden och se om det blir platser öppna. Sedan har vi bra juniorer som vi kan plocka upp med, där har vi en fördel.

Hur känns truppen som ändå är klar?

– Vi har ett gäng som förlängt, backsidan har vi potential i, den är likvärdig och där vet vi var vi har. Framåt så saknas det ett gäng namn, men Tellström och Hedlund känns unga och spännande och Blomberg vet vi vad han går för, han har spetseegenskaper. Sedan har vi en ung stomme med egna spelare med, så en bra mix, men det saknas några spelare. Sedan är det roligt med förändringar med. Jag har fullt förtroende för Calle sedan är det upp till oss tränare att göra det bästa av laget med.

Bois sportchef Calle Johansson om Ronny:

I och med Ronnys signatur är tränartrion komplett. Att vi kan fortsätta vidare på det som vi byggt upp under tre år byggt upp tillsammans med den här trion känns grymt viktigt. Ronny har likt när han spelade en jädra känsla för spelet och dess finesser. Ronny är en skicklig matchcoach, vilket vi haft och nu då kommer ha stor nytta av.”

Av Krister Holm