Appelgren i stor intervju inför morgondagens seriepremiär

Träningsmatcherna är avklarade, imorgon är det dags att spela om poäng. Bois har efter en trög inledning av träningsmatchandet lyft sig rejält och känns nu redo för match. Något som Bois tränare Andreas Appelgren håller med om i denna långa intervju inför den stora dagen.

Sista träningsmatchen är spelad, du kan väl börja med att sammanfatta försäsongen åt oss!

– Jag tycker vi har gjort en bra försäsong på så sätt att vi har tränat bra, vi har spelat sex matcher och vann de sista fyra. Vi fick några skador och sjukdomar som störde i inledningen på matchspelet, men ju närmare vi kommit seriestart så har fler kunnat vara med och det har sett bättre och bättre ut. Så sammantaget så ligger vi där vi vill ligga vid den här tiden på säsongen. Sedan innebär det inte att vi satt allting på plats, det ska vi fortsätta jobba med och vara som bäst fram i vår. Men det var skönt att vi kunde avsluta träningsmatcherna med två nollor och att vi fick göra lite mål sista matchen. Så vi är där vi ska vara. Det finns mycket att träna på, men också att bygga vidare på.

En ny detalj i spelet är att ni ska låta backarna fylla på mer för att få ett mer rörligt anfallsspel. När vi pratade om det inför säsongen så sa du att ni fick utvärdera det när det gått några matcher och se om det var något att bygga vidare på eller om ni skulle backa tillbaka till hur ni spelat tidigare. Hur tycker du att det fallit ut?

– Jag tycker vi haft ett rörligare anfallsspel och haft pucken mer. Sedan har det inte blivit tio mål extra, men det har inte resulterat i tio mål bakåt heller bara för att vi varit mer offensiva. Så det är lite svårsummerat, vi har inte haft några backar som vräkt in poäng, men vi har ändå inte blivit straffade. Men vi har fått ett rörligare anfallsspel, och det är ett spel som kommer ta tid att nöta in, men det känns spännande och intressant så vi kommer försöka fortsätta nöta på den biten.

Du pratade om att det gått bättre och bättre under träningsmatcherna. Vad är det som blivit bättre?

– Passningsspelet satt inte alls i början, jag vet inte varför egentligen, vi har skickliga spelare som kan passa pucken. Om det var nervositet och vilja att visa upp sig eller vad det berodde på vet jag inte, men passningsspelet har blivit bättre och bättre och vi har dessutom hittat mer rätt i spelsystemet. Det tar ju tid innan det sitter och det blir ett ryggmärgsbeteende så man slipper behöva fundera var man ska vara och hur man ska åka och så. Men vi vet att när vi gör som vi ska så kommer vi vinna matcher över tid och ha ett spel som gör oss framgångsrika. Men det är nog det svårast som finns i hockey, att göra samma sak om och om igen och inte hitta på något eget. Det kan låta tråkigare att följa system hela tiden, men det blir roligare i slutändan.

Om du får plocka fram utropstecken under försäsongen, både spelare och delar i spelet, vad lyfter du fram då?

– Jag tycker Manne Håkansson varit bra, han har inte varit inne på något mål bakåt överhuvudtaget och har +9 på försäsongen, det är riktigt bra. Målvakterna har spelat jämnt och bra. Försvarsspelet har varit stabilt, men vi har haft samma backar nu några år så det kanske inte är så konstigt. Sedan har Simon Niska gått från klarhet till klarhet, och där finns ännu mer att ta av när han blivit varm i kläderna. Lukas Larsson har gjort det strålande och Jesper Lindén har lyft en nivå till denna säsong. Blomberg och ”Gurra” (Gustav Lindberg) visste vi skulle vara bra, men det är skönt det varit det också. Det är egentligen ingen som fallit ur ramen. Sedan tycker jag anfallsspelet kommit mer och mer, så det är mycket som varit bra. Men än så länge har vi inte spelat om poäng, det är från imorgon det börjar räknas och det är från och med då vi ska vara bra.

Ja för imorgon drar seriespelet igång då ni möter Linden. Ett Linden som har ett bra lag och som ni också förlorade en träningsmatch emot. Har ni kollat upp dom ordentligt nu?

– När det är tävlingsmatcher så har vi mer koll på motståndarna och jag har också en kontakt däruppe och vet att de har fullt lag, det är väl en som är lite tveksam bara. De har ett bra lag med höga ambitioner och vill slåss om allettanplatserna. Så det kommer bli tufft, förra säsongen hade vi en vinst och en förlust mot dom, vi förlorade där uppe och vann hemma. Och i träningsmatcherna slog de oss i sudden, så vi kommer få slåss med näbbar och klor för att vinna varje match, så pass jämn är serien. Och Mariestad är ett lag andra lag gärna vill slå, så vi lär behöva komma upp med en bra prestation för att vinna.

Vad vill Linden med sitt spel?

– Tidigare år har de inte varit ett lag som byggt på fart, utan mer byggt på puckskickliga spelare som försökt spela sig till lägen. Men de har en ny tränare som vill ha lite mer fart i grejerna. Det kommer bli en tuff uppgift, men vi vet att spelar vi på den nivån vi vill spela så är vi svårslagna, och det är det det handlar om: Att vi ska spela vårt eget spel och vinna på det. Det är också det vi måste göra, vi vill inte vinna utan att ha ett eget spel, då kommer det bli svårt i långa loppet, utan vi ska vinna på att vi följer vårt spel bättre och att vi slår dom med vårt eget spel och kraft.

Vad blir nycklarna för er del?

– Det är enkelt, att komma ut och sätta passningarna och bygga fart på så sätt och sedan med våra motståndare. Det är så vi vill spela och kan vi spela så har vi stor chans att vinna. Så det gäller att släppa loss och gasa inför hemmapubliken, men ändå hålla oss till vår spelidé, då har vi stor chans att vinna.

Det har varit lite färre publik under träningsmatcherna än vanligt, vad hoppas du på publikmässigt imorgon?

– Vi trivs att spela inför vår publik, det är en kunnig och trogen publik. Motståndarna tycker inte det är lika rolig, så ju mer publik desto bättre för oss. Vi behöver publiken! Vi har en trång hall med mycket publik som är nära isen, och vi vill ha så mycket publik som möjligt för att kunna hjälpas åt att vinna. Som du säger så har det sviktat lite med publiken under träningsmatcherna, men jag hoppas på mycket folk imorgon och att det byggs upp med mer och mer publik under säsongen. För det behöver vi!

Om vi kikar på hur du formerar laget så finns det väl ingen anledning till att ändra om särskilt mycket?

– Det finns det inte egentligen, så det kommer inte bli några större justeringar. Vi har en skade- och sjukdomsfri trupp, så det ser säkert ut som något liknande vi haft på slutet, det stämmer.

Jag tänkte inför nedsläpp så kan det vara bra att ha koll på reglerna, och det har kommit några nya regler inför säsongen. En sådan är att anfallande lag får välja tekningscirkel efter icingar och utvisningar. Är det något ni kommer utnyttja?

– Det är det absolut, vi vet vilken sida vi vill ha och därutifrån finns det några varianter. Det kommer vara bra i början, men sedan blir det kanske lite förutsägbart när motståndarna scoutar in dom. Vi skojade lite och sa att man skulle göra varianterna varannan gång, men det blir väl för mycket för spelarna att hålla koll på. Men oftast har tekaren en favoritsida och sedan avgörs det av om man har left- eller rightskyttar och utifrån det så finns det lite olika varianter.

En annan ny regel är att målvakten bara får gå ner rakt bakom mål, vad tycker du om det?

– Som gammal målvakt funderar jag på varför de inte får vara var de vill, där vet jag inte varför ändringen kom till, jag hade gärna sett dom fick vara där de vill, sedan kanske de skulle ha varit beredda på att få ta en smäll istället.

Du tror inte det blir enklare att etablera anfallsspel?

– Ja det handlar väl om att målvakterna inte ska kunna skicka iväg den, men jag har svårt att se att det ska göra så stor skillnad. Det är ingen regel som är så där wow.

En annan ny regel är att man ska kunna åka på fem minuters utvisning utan att det blir matchstraff. Vad tycker du om det?

– Det är både och. Egentligen är det bra att slippa matchstraff och avstängningar, men jag har sett det i SHL och allsvenskan att det gärna är något som domarna tar till. Där kan de ju plocka bort den efter videobedömning, men i ettan finns det inte video, det gör att det blir svårt för domarna i ettan. Så bra för SHL och allsvenskan, då får de se situationen och kan ändra, men för oss i ettan blir det mer för domarna att hålla reda på, och jag vet inte om de är redo för det. Det jag är rädd för är att jag tror det kommer bli mer femminutare i matcherna och det vill inte publiken se, man vill inte ha så mycket spel 5 mot 4, man vill se böljande hockey och fysiskt spel med 5 mot 5. Blir det för många femminutare blir det för mycket powerplay och det är inget bra ur publiksynpunkt.

En annan regel är att bara de som ska börja spela får åka in på isen efter en periodpaus och att alla ska åka av direkt efter periodslut. Vad tror du om detta?

– Jag tror de är rädda för bråk i båsen i anslutning till pauserna. I de matcher jag spelat så har det inte varit någon som levt efter det, och i en del hallar så måste man passera isen och förbi motståndarnas bås ändå. Vi åker ju in från hörnet, så vi åker förbi motståndarbåset till exempel.

Finns det någon mer regel som kan vara bra att känna till?

– Det finns en ny regel som säger att skjuter man från egen zon och motsåndarnas målvakt blockerar den så får man också väöja tekningspunkt som anfallande lag. Det är en ny regel som man skulle kunna bygga taktik på, att ha en gubbe högt som sätter press och tvingar fram en tekning.

Då har vi kommit till den sista delen av intervjun, och den handlar om målsättning. Hur ser målet med säsongen ut?

– Vi har haft en dag då vi jobbat med det. Förra året valde vi ledare mål, att vi skulle vinna serierna och placera oss så högt som möjligt i allettan efter jul. I år lät vi spelarna välja och de har valt att vi ska vinna serien och att sedan placera sig så högt upp som möjligt för att nå en kvalserie. Och förstaplatsen där med så vi går upp. Så det är höga mål och det gillar jag!

Samtidigt handlar det också om att man ska kunna leva upp till målen. Höga mål, höga krav! Fixar de det?

– Ja det har de gjort hittills i alla fall. Sedan får man se om de klarar det när det går emot eller när det blir långa, mörka november, men det tror jag de kommer fixa. Men det är bra de sätter höga mål, för då är de också beredda att ta de kraven som då kommer ställas på dom för att nå dit.

Har ni kortare delmål också?

– Vi jobbar likadant som tidigare med fem matcher i taget, där vi räknat ut hur många poäng som krävs för att vi ska nå målen. Sedan har vi en massa andra mål vi tittar på med, som powerplay och boxplay, röda avslut, hur många turnovers som är ok att ta och så där. Alla mål talar vi inte utåt om, men vi har ett antal parametrar vi mäter där vi vet vad behöver ligga på för nivå för att nå de långsiktiga resultatmålen. Vi kanske ligger bra till i statistiken utom poängen, då vet man att det kommer ordna sig, och tvärtom, har man mer poäng än vad man har underliggande statistik för så måste man jobba på det.

Till slut: Ett första delmål måste väl ändå vara att vinna morgondagens match!

– Ja, haha, det handlar ytterst ju om att ta en match i taget och vinna den!

Av Krister Holm

Foto Anna Engström