Ronny Helander förlänger som tränare!

Ronny Helander får förnyat förtroende som huvudtränare av Bois sportchef Calle Johansson. Inför dagens nedsläpp i matchen mot Tranås så skrev han nämligen kontrakt inte bara för ett år, utan för två nya säsonger.

Var det självklart att fortsätta när Calle frågade om du ville vara kvar som tränare?

Efter att ha kört ett par månader så känner jag att det är väldigt roligt. Det är en rolig grupp att träna och jag har fått idéer hur om vi ska spela vilka fallit väl ut tycker jag. Sedan är det roligt att göra det i föreningen i ens hjärta. Så när jag rekat med familj och jobb och det har klaffat så var det inget att tveka på.

Du tog klivet upp till huvudansvarig från assisterande för drygt två månader sedan, hur har det varit?

När man får det så abrupt så vet man inte vad man ger sig in på, jag har inte varit i den sitsen tidigare. Men när jag nu fått prova så är det fantastiskt roligt. Nu har man sista ordet i allting, visst vi diskuterar allt jag och Isgren, men det är jag som har sista ordet i allt och jag gillar utmaningar och detta är verkligen en rolig utmaning. Sedan har det funkat bra med allting med det civila med, fått ihop vardagen och då är det kul att få jobba med detta också.

Du måste vara nöjd med lagets prestationer sedan du klev in?!

Ja det kan man inte klaga på. Vi löste det med sista halmstrået där innan jul. Det var prio 1. Sedan hade vi mycket sjukdomar i inledningen på allettan, och då var det svårt med träningar och därmed kunna göra så mycket ändringar. Men sedan har vi gjort några små justeringar och jag tycker vi börjar få igenom dem. Man vill att saker ska sitta direkt, men det behöver tränas på saker för att justera spelet, men gruppen ör mottaglig, det är roligt. Har man en idé så underkastar de sig det och kör på det, och det klaffar i mer och mer och på den nivån vi är nu är laget moget för playoffspel. Det är dit man vill nå och det har gått som man önskat att det skulle göra.

Hur långt har du kommit att sätta spelet du vill se?

Vi hade en bra grund att stå på, redan från Appelgrens tid som tränare, men jag hade lite idéer om att bli mer puckägande, och visst finns det saker att justera, men vi är på en bra nivå nu. Men visst finns det saker vi vill ändra på för att bli ännu bättre.

Håller du tillbaka lite för att det inte ska bli för mycket nytt samtidigt?

Håller tillbaka är Inte rätt ord, men man kanske inte har en klar helheltsidé när man kommer in så där plötsligt. Appelgren har haft en spelidé som funkat bra, men ju mer man funderar som ytterst ansvarig så kommer det idéer hur man vill utveckla spelet. Men man kan inte plocka in en massa nyheter, utan man får låta det rulla på lite när spelet funkar och det tycker jag att det gör nu, men visst finns det saker vi kanske utvecklar till nästa säsong när vi får vara med från start.

Hur mycket mer jobb är det som huvudtränare kontra assisterande?

Man ska göra valen hela tiden, du ska ta ut formationer, du ska bestämma hur ni ska spela. Man är påkopplad 24/7 på ett annat sätt och man ska också stå till svars om det går fel. Man får ett större ansvar, men det är egentligen bara roligt, jag är tacksam som har en arbetsgivare som låtit mig få jobba med detta och även familjen. Men visst sitter man och funderar mer vid matbordet, man är där 24 timmar om dygnet, egentligen. Men jag ser det inte som betungande, det är bara roligt. Visst får man ta den el tuffare beslut med, men kan man bara motivera dom är det inga problem tycker jag.

Vad är den viktigaste förändringen ni gjort i spelet tycker du sedan du tog över?

Den viktigaste är nog att vi hittar mer in på våran center så vi blir mer puckägande och kan ta in pucken i anfallszon med kontroll. Det bygger upp farten med puck. Det faller mer och mer ut tycker jag, vi hade många fina uppspel mot Dalen. Vi får en bättre bredd i spelet och äger pucken mer in i anfallszonen. Och det vet man ju sedan tiden som spelare, att det är roligare att äga puck än att jaga den.

Bois sportchef Carl Johansson om förlängningen:
”Ronny har verkligen visat att han tillsammans med Peter Isgren tar fram den bästa ur ett lag. Han besitter en fingertoppskänsla som man behöver för att lyckas på ettans toppnivå. Spelare, unga som mer rutinerade, tar stora kliv under Ronnys vingar. Det ska vi bygga vidare på. ”

Av Krister Holm