Ronny inför morgondagens derby

Imorgon är det dags för returmatch mot Skövde i Billingehov. Bois har sedan förlusten i första derbyt vunnit två starka segrar mot Troja, och Ronny Hellander ser gärna en tredje raka seger när man nu möter enda laget man förlorat mot under försäsongen. 

Det blev 6-4-seger i senaste matchen, borta mot Troja. Vad är din syn på matchen?

– Vi gör en väldigt bra förstaperiod, men tar mer stryk av den långa pausen (en timme, red anm) till den andra perioden för där var vi inte alls bra, vi åker för lite skridskor. Sedan studsar vi tillbaka i tredje och stänger ner dem, så det blev en skön seger.

Vad sa ni i periodpausen mellan andra och tredje?

– Vi sa det att ska vi spela som vi vill måste vi åka skridskor, annars blir vi väldigt sårbara och då kan motståndarna skölja över oss och vi får svårt att sortera. Men vi fick upp farten i tredje och kom mer rätt på det.

Ni gjorde hela sex mål framåt mot ett försvarsstarkt Troja. Vad gjorde att ni kunde göra så många mål?

– Vi är starka offensivt, vi har otroligt många spelskickliga spelare som är bra på snabba spelvändningar. Många finurliga, som Tellströms mål 1-2-mål när han fri passar bakåt till Wistén som får öppet mål. Det är såna mål man vill se som åskådare, men man njuter även som tränare. Man måste få bjuda på lite också. Så offensivt har det sett bra ut i alla matcher, men vi måste gnugga på defensiven, även om det blivit bättre och bättre, med undantag av andra i Ljungby senast då.

Vad felas i defensiven?

– Att vi bestämmer när vi ska gå i hård press eller spela tärning. Någon kör en grej och de andra en annan, det blir en blandning och det blir aldrig bra. När ettan går ut hårt, måste alla hänga på, står en och funderar så blir det rörigt i egen zon, Sånt måste vi lära oss, att sortera rätt och spela samma spel. Samtidigt så har vi bara spelat fyra träningsmatcher, så det är inte konstigare än så.

Finns det några spelare du vill lyfta fram?

– Egentligen inte, det var överlag en ok insats, att vinna över Troja borta är starkt, men det var kollektivet som vann matchen, och det är väl skitbra?!

Du provade att sätta samman Jesper Lindén, Ludwig Wistén och Oscar Tellström, hur tycker du det föll ut?

– Det är tre otroligt hockeyskickliga spelare. Till imorgon så kör vi nästan identiska liner, de ska få chansen en match till, men vi närmar oss seriepremiär. De spelade ihop i slutet av förra säsongen någon match, och de visade drivet och hur kvicka de är och obekväma med. Det är en toppkedja i ligan, så de ska få chansen en match till.

Nu väntar nytt derby, vad göra för att sticka håll på Skövdes defensiv som ni hade problem med i första derbyt?

– Kan vi få till omställningarna så är mycket vunnet. Jag tycker vi förlorat alldeles för mycket derbyn i år och förra året, men kan vi komma ut med farten sätta vår prägel på matchen så är mycket vunnet. Samtidigt, vi borde ha lett första matchen efter första perioden, men sedan blev vi kanske lite stressade i andra och skulle jaga ifatt direkt. Nu hamnade vi istället i en ännu större uppförsbacke, vi måste ha bättre tålamod i andra, Men kan vi komma ut som senast ska vi kunna leda och då är vi starka.

Var det något i Skövdes spel som gav dig en tankeställare?

– Inte i träningsmatcher. Troja är ett betydligt mer spelande lag, medan Skövde mer lyfter ut och dumpar och jagar. Så det blir lite olika matcher, men vi tänker inte anpassa oss, särskilt inte i en träningsmatch,  utan vi spelar vårt spel och det tror jag blir framgångsrikt.

Hur är statusen på de som saknades förra matchen, Hugo Pettersson, André Astley och Isac Ohlsson?

– Hugo har en tid den 21/9 hos läkaren och får han klartecken där så kan han börja träna. Men han behöver träna ifatt med så det tar ett tag innan han kan vara med och spela match igen även om han får tillåtelse att börja träna. För André är det ett antal veckor kvar, men han tränar oerhört hårt, kondition och styrka, men sedan handlar det om att bli bekväm med foten med, så vi ska inte stressa, men det är en bit kvar. Isac Ohlsson däremot är spelklar.

Så prognosen är kanske att vi får vänta på Hugo och André till slutet av allsvenskan?

– Ja det är väl målet, det vore kul att få in dem några matcher innan allettan så de kan komma in i laget och spelet till allettan drar igång. Hugo får vi som sagt var besked om nästa vecka och André ligger i och tränar stenhårt för att komma igång så tidigt det går.

Till sist: Får vi se några formationsändringar till imorgon?

– Enda på forwardssidan är att Niska kliver in istället för Alex Fält, backparen är identiska och Isac kommer stå.

Hur säker är du på seger imorgon?

– Jag vill alltid vinna matcher och det är på tiden att vinna nu så vi kvitterar i träningsmatcher.

Bois femmor imorgon:

Johan Frick – Tobias Aronsson
Jesper Lindén – Ludwig Wistén – Oscar Tellström

Simon Svensson – Andreas Thelander
Vicent Reimer- Johannes Jämsén – Joel Thulin

Manne Håkansson – Filip Stenlund
Anton Blomberg – Lukas Larsson – Carl-Johan Gustavsson

William Sundberg
Andreas Axelsson – Herman Lundin – Simon Niska
Alex Fält

Av Krister Holm