Boistränaren inför Dalen och om spelarnyheter!

Det var länge sedan Bois spelade match nu, men imorgon är det efter 13 dagars spelledighet äntligen dags igen. Och det blir mot riktigt tufft motstånd, då Dalen står på andra sidan isen i Mariehus arena. Hemsidan passade som vanligt på att ta ett snack med Bois tränare Ronny Helander inför matchen, där han också ger glädjande nyheter om våra långtidsskadade spelare och om en förändring i truppen!

Det var länge sedan nu, nästan två veckor sedan, men senast så slog ni Forshaga borta med 4-1 efter en sen vändning. Kommer du ihåg något från matchen ännu?

– De får 1-0 efter en jämn första perioden, sedan är de bra på att spela på den ledningen. Vi försöker men är inte spetsiga nog, men tuggar på i tredje och tar mer avslut uppifrån och det ger utdelning då vi gör tre mål på skott från blå. Jag vill credda spelarna som inte ger upp. Vi har vänt flera underlägen en här och förra säsongen, det ger en skön känsla att ha i gruppen och vi tror på det. Sedan tycker jag att vi vinner rättvist, vi är ett bättre lag men de gjorde det bra länge.

Ja skillnaden i slutet kom när ni började spela lite mer desperat och la puckar på mål med trafik framför…

– Ja det är ju det, vi gör ett på styrning och på ett är vi där inne och skymmer. Det första var ju en stark individuell prestation av Andreas Thelander. Vi vill kunna spela olika spel i olika situationer, det var skönt att vi kan spela rakare och desperatare när det krävs.

Nu har ni haft nästan två veckors uppehåll, hur har ni utnyttjat det?

– Förra veckan körde vi ganska hårt, vi hade ett tufft tabatapass på Kraftkällan och tuffa fys- och ispass med. Sedan hade vi ledigt över helgen och nu i veckan har vi kört mer speed och fart i veckan för att vara redo för helgen.

Under uppehållet kom också två positiva besked, båda våra långtidsskadade spelare, André Astley Rydberg och Hugo Pettersson är med och kör för fullt igen!

– Ja det är skitkul, sedan i tisdags är de med för fullt igen. Det är glädjande att de är med och spetsar till truppen framöver med. Även för deras egen skull, att de får komma igång och vara med på allvar.

Hur har det set ut, har det varit bambi på hal is?

– Vi körde mycket individuell isträning med dem förra veckan och jag tycker det ser förvånansvärt bra ut med tanke på hur länge de varit borta måste jag säga. Visst, de är inte matchform än, så de spelar inte i helgen, men det inte så väldigt långt bort ändå, vilket ju är jätteglädjande.

Märks det på dem att de är spelsugna nu?

– Ja när vi pratar med dem är de otroligt taggade. Sedan hade de vitt skilda skador, så de är i lite olika skeden, André har kunnat träna kondition men saknar kanske lite känsla, medan Hugo inte kunnat träna men har ändå sett bra ut redan från start, de väntar bara på att få kliva in i match här framöver.

Hugo måste sakna en hel del kondis då han inte kunnat träna alls på ett halvår!

– Ja man han ser förvånansvärt pigg och alert ut ändå måste jag säga. Sedan har han kanske inte samma ork, och det kommer säkert märkas när det blir match med, men med så lite träning är han ändå med och kör riktigt bra. Sedan kanske det inte är full matchning ännu, de får känna efter hur hårt de vågar köra, och det är konkurrens om platserna med, de ska inte spela bara för att, men det blir en bedömning för oss att göra när de är spelklara.

När de inte spelat på så länge så inbillar jag mig att det måste vara svårt med timingen och puckkontrollen, är det något ni tränat särskilt med dem?

– VI har kört en hel del egenträning där vi kör mycket skridskoträning, men även banor med pass, snabba vändningar osv för att komma in i det här med puckbehandlingen. Sedan blir det en annan sak i match, men det är samma när man börjar i augusti med alla spelare, ju mer tid de får på sig, ju närmare 100% kommer de.

En annan sak som hänt är att Anton Blomberg numer är omskolad till back. Berätta!

– Dels under perioden när han var avstängd så fick han vikariera som back på träningarna ibland, och mot Surahammar så fick han spela back när Simon Svensson fick matchstraff, och han gjorde det riktigt bra. Sedan hade vi en diskussion och han var sugen att prova på det, så vi kom överens om att han skulle få prova på det under en period. Vi får testa och se hur det faller ut, så får vi utvärdera sedan. Sedan är det konkurrens även på backsidan, så han tävlar om istid på samma premisser som de andra backarna, men han är beredd att göra det också.

Vad är tanken bakom?

– Han har en jäkla blick för spelet och kommer kunna utnyttja den delen i spelet. Sedan har han en bra skridskoåkning med, nu handlar det om timing och att hitta rätt i försvarsarbetet. Men han är spelskicklig och smart och hade funderat på att det hade varit kul att testa på. Sedan att vi är tunnare på backsidan än på forwardssidan gjorde att vi tyckte det kunde vara värt att prova, det ska bli spännande att se.

Han är som du säger otroligt spelintelligent vilket talar för att han kommer kunna lösa positioneringen och så vidare med lite träning, men något man undrar över är baklängesåkningen. Det åker man ju knappt som forward men som back är det en viktig del av spelet…

– Han har en bra baklängesåkning, det handlar bara om att hitta rätt gapkontroll, det är det han kommer få jobba hårdast med. Men på träningar ser det spännande ut, så det ska bli spännande att se hur det funkar i matchsituationer med. Vi har skaffat oss ett sådant läge i tabellen att vi har råd att testa lite. Funkar det inte så får han gå tillbaka till forwardspositionen igen, det är ju inte mer med det, men jag tror det kommer falla väl ut. Det är känslan jag har och det är därför vi provar.

Har ni fått tid att läka ut alla skavanker nu?

– Vi är hela, den enda frånvarande är William Sundberg som fått en lårkaka, så han vilar veckan ut. Annars är alla fräscha och krya. Det har varit få skavanker överlag, så vi har kunnat träna på och vi ser hela och friska ut.

Vad säger du annars om det långa uppehållet?

– Vi hade en vecka innan och sedan två veckor till, det är segt och det tycker spelarna med, men det är bara att gilla läget. Men suget att spela match är väl desto större, det är väl fördelen.

Ni hade rätt bra flow i spelet innan uppehållet, du är inte orolig för att ni kommit ur det?

– Nej inte det minsta. Det är full fart på träningarna och det är samma förutsättningar för alla. Det har sett riktigt bra ut i veckan, och när pucken släpps så kommer det vara som vi spelat nyligen, det är känslan i alla fall.

Imorgon väntar Dalen, ett Dalen där Sandberg räddade er lite senast!

– Ja i första perioden i alla fall, sedan tog vi över. Det är alltid tuffa matcher mot Dalen, det gäller stå upp i det fysiska spelet då de gillar spela fysiskt. Men det gör vi med i grunden, så det ska bli roligt att möta ett bra lag så här direkt.

Till sist: Ni har haft mycket kontinuitet i femmorna med få ändringar. Kommer ni fortsätta med samma formationer?

– Ja det gör vi, vi har gjort några små justeringar tidigare, men nu behåller vi forwardsuppställningen intakt. Simon Eriksson spelar tredje med Lukas Larsson och Carl-Johan Gustavsson och så har vi Andreas Axelsson, Herman Lundin och Simon Niska i fjärde. Men vi har ändrat lite i backparen. Vi ville skifta för att se hur det faller ut, vi har fungerande backpar, men vi kanske kan hitta något nytt om vi testar lite nya backpar. Forwardsuppsättningarna sätter sig mer och mer, det kanske blir lite nytt när det kommer in nya forwards (André och Hugo) framöver, men det får ge sig då.