Ronny inför derbyt!

Imorgon är det dags för det klassiska derbyt! En match där Skaraborgs två bästa lag gör upp i en ofta väldigt het drabbning, fullt med fysik, högt tempo och massor med vilja. Mariestad vann seriens första derby i Billingehov, men Skövde kommer till match taggat till tänderna och med fyra raka segrar i ryggen. Vi hör som vanligt med Bois tränare Ronny Helander vad han har att säga om derbyt!

Seger mot Lindlöven senast med 3-2 på bortaplan, men det kanske inte var er bästa insats för säsongen?

– Nej det var inte vår bästa insats, vi åker inte fullt ut i presspelet och det är lite oskärpa i puckbehandlingen och i passningarna. Men vi hittar vägar att vinna och är inte sämre än Lindlöven utan jag tycker vi vinner välförtjänt. Det var synd att vi inte kunde fortsätta den bra trenden vi hade, men vi får dra lärdom av det och vara bättre påkopplade framöver.

Fanns det någon spelare att lyfta fram?

– Isac gjorde det bra, han räddar oss när vi bjuder på några lägen.

Igår hade ni vilodag om jag förstått det?

– Vi hade varit igång hela veckan med träningar och matcher, då behöver man en dag ledigt ibland. Så vi hade vilodag igår och en riktigt bra och fartfylld träning idag, så vi känns som vi är väl förberedda imorgon.

Om ni hade tränat och matchat så många dagar i rad, kanske det var ett trötthetstecken med den lite sämre insatsen?

– Det vill jag inte tro, så pass bra tränade är vi, det är mer att vi inte är 100 påkopplade för match, det räcker inte med 95, då blir det tajt och jämnt mot alla lag i serien. Då är man inte fokuserad och driver på, det var inte trötthet, utan mer skärpan.

Ja ni bjuder på lägen när ni tappar pucken på fel ställen och chansbryter…

– Ja i mina ögon är det att man inte är påkopplad, man tar fel beslut, men det får vi ta lärdom av, vi vinner ändå, och det är strongt, för Lindlöven är inget dåligt lag.

Imorgon vankas det Derby! Vad tänker du på när du hör det ordet?

– Det är alltid en extra krydda, det är alltid kul att spela derbyn. Imorgon finns inte risken att vi är påkopplade när pucken släpps om man säger som så!

Ni förlorade båda träningsmatcherna mot Skövde, men vann mötet senast i serien. Vad var skillnaden mellan matcherna?

– Vi var i olika faser under försäsongen, det var inte våra bästa insatser i träningsmatcherna. I serien kontrollerade vi händelserna rakt igenom. En förklaring till lite sämre träningsmatcher kan vara att man lätt blir FÖR påkopplad, man bränner energi när man inte behöver det och orkar inte på samma sätt. Men i Skövde hade vi rätt mood över 60 minuter, de skapade inte mycket alls. Vi var stabila bakåt och skapade chanser framåt och var rätt effektiva när lägena dök upp.

Vad får ni se upp med i Skövdes spela, vad är deras styrkor?

– De är snabba i omställningarna och åker med mycket folk, så det handlar om att inte tappa pucken på fel ställen, utan gärna ha kontrollerade ingångar, så vi får ner puckarna djupt och kan köra på dem istället, det är det som kommer bli viktigt.

Skövdes powerplay måste ni se upp med också!

– Ja det handlar om att inte hamna i utvisningsbåset, men hamnar vi där så gäller det att jobba stenhårt i boxen.

Apropå powerplay, inför förra matchen hade ni nya enheter i powerplay, är du fortsatt nöjd med powerplayspelet?

– Det har sett bra ut, vi spelade bra powerplay mot Dalen, (där hade Bois 40%) och senast gjorde vi ett på två har jag för mig, så det är bra siffror. Vi gnuggar på det undan för undan, vi har två skickliga formationer, det ska vi försöka utnyttja. De har jobbat med lite olika idéer och varianter, men det handlar ytterst om att ha fart på pucken och skridskor, men där har vi varit vassa och det ska vi fortsätta jobba med.

Vi är i praktiken klara för allettanspel, 18 poäng ner till sjätteplatsen med sex matcher kvar att spela. Hur skönt är det att vara klara tidigt?

– Det är skönt att bocka av den delen, för som ifjol när det levde in i det sista blev det en press som är skön att slippa så tidigt på säsongen. Vi ska visa att vi kan gå för fullt i matcher ändå och inte tappa skärpan. Men det är lättare att lägga upp träningen och man kan träna lite tuffare, det är alltid skönt att vara i så bra läge tidigt.

Går det träna hårdare än ni gör redan?

– Det handlar om att hitta rätt pulsering. Vi tränar alltid bra, men vi kanske kan gå lite tuffare i slutet av november-början december och inte jaga formtopp till alla matcher. Det är omöjligt att hålla en formtopp över tid, så då är det bra att kunna skjuta på den till allettan

Vi ska prata målvakter med, de har matchats lika många matcher så här långt, är det enligt plan?

– Det handlar om att de visar att de vill stå, det visar båda två. Vi har en målvaktsprocent på 93 och släpper inte mycket heller. Vi är i behov av ett bra par, och när båda visar att det vill spela så blir det jämnt fördelat, men att vi har ett bra par, det har de visat.

Hur är status i laget, är alla friska och krya?

– Ja det är samma som tidigare. Sundberg har fortsatt en lättare känning, så vi mönstrar samma lag som senast.

Hur är status på Hugo och André?

– De kör för fullt och närmar sig matchspel allt mer, det är de taggade på. Men vi ska inte stressa fram något, de ska vara redo för spel, för det är skillnad på match och träning. Så de är inte med imorgon, men vi får se hur det blir i helgen, de är sjukt sugna kan jag säga. Båda kommer ha matcher i benen innan allettan är igång i alla fall.

Då ska vi ta några snabba med tanke på derbyt:

Vem är bästa Skövdespelaren du mött?

– Jarno Honkkonen, han var för jäkla bra!

Bäste keepern?

– Peter Andersson.

Bästa Skövdespelare du spelat med?

– Lasse Trygg, han var riktigt bra, vi gjorde en del poäng när vi spelade tillsammans.

Vassaste Skövdetränaren?

– Där säger jag Mikael Qwarnström.

Största Skövdedödaren?

– Det får bli Fredrik Jonsson, han har satt några kassar mot Skövde!

Till sist: Vem avgör till Mariestads fördel imorgon?

– Vincent Reimer.

Av Krister Holm

Foto: Sofie Alexandra Kitteröd