Krigarseger i derbyt!

I i stort sett en hel period spelade Bois med en man mindre, men man gjorde det så bra att man spelade 1-1 i spelformen. Det var den stora nyckeln till dagens otroligt viktiga och sköna derbyseger i sexpoängsmatchen mot Skövde IK. En storspelande Tobias Sandberg och en krigarinsats från samtliga Boisare gav till slut 1-2 (1-1,0-1,0-0) i det kanske viktigaste derbyt på många, många år.

Bois kom till matchen med fyra raka förluster i ryggen och en tabellplacering utanför slutspelet, men man har ändå spelat bättre och bättre defensivt. Och när man idag slår rivalen Skövde så är det defensiven som funkar klockrent. Och det var verkligen ett måste, med tanke på alla boxplay laget fick spela.

Redan i den första perioden så fick Bois spela tre boxplay. Redan efter 2,35 kom den första, och när man väl rett ut den på ett riktigt bra sätt så kom nästa efter sju minuters spel. Men även där fredade sig Mariestad, ja man ställde dessutom om på en kontring. Herman Lundin vinner pucken i anfallszonen och avancerar in i anfallszonen innan han passar över till Andreas Axelsson som drar upp en riktig ärta i Felix Tengvalls plockhandskryss och det är Boisledning med knappa nio minuter spelade. När Bois sedan blir fulltaliga så etablerar Bois ett par bra anfall och krigar verkligen framför mål för att slå in returer. Det gör att Skövde drar på sig sin enda tvåa i matchen när Thomas Lee tar ett nacksving på Jesper Lindén. Bois har ett par vassa skott, men lyckas inte få utdelning, utan åker sedan själva på ännu en tvåa. Bois håller undan i en minut och 55 sekunder, men sedan var det kvitterat. Bois räddar vid sin högra stolpe, men returen kan Alexander Henriksson slå in och det var kvitterat med blott 28 sekunder kvar av period 1. Skotten i första slutar 4-6, med andra ord endast fyra Skövdeskott trots tre powerplay, det indikerar tydligt det starka Bois-boxplayet.

Även den andra perioden kom att präglas av Boisutvisningar. Redan efter 1,24 av den andra perioden kommer den första, och när man klarat av den och spela 5 mot 5 i 30 sekunder så kommer nästa. Bois fortsätter dock spela riktigt bra boxplay, och avsluten kommer utifrån, och Tobias Sandberg gav det där intrycket av att det känns hur lugnt som helst även när pucken studsar framför honom. När Bois sedan får spela 5 mot 5 igen så kan Skövde ändå spela lite på det momentum som de skaffat sig i och med powerplayen. Skövde har två riktigt fina lägen att ta ledningen, dels på en två mot etta där Tobias Sandberg gör en monsterräddning när han räddar direktskottet efter passningen över, dels ett friläge från Kristoffer Söder, men även där så kommer Sandberg upp stort. Men så får Bois en spelvändning, där Oscar Tellström kan plocka ner en puck på offensiv blå till ett friläge. Han blir rätt hårt uppvaktad bakifrån, men får ändå till ett avslut som dock Tengvall räddar, men på returen dyker Carl-Johan Gustavsson upp och slår in pucken till en 2-1-ledning för Bois. På slutet av perioden åker Bois på två nya raka utvisningar, men även här håller man Skövde utanför boxen och Sandberg räddar skotten som kommer utifrån.

Den tredje perioden spelar Bois av på ett utmärkt sätt. Visst har Skövde två bra chanser, men mer ur slumpens skördar, Bois har fler och bättre lägen. Bland annat har Wistén ett skott som ramlar in bakom Tengvall, och såväl Wistén som Lindén är framme och ska slå in pucken som stannar i målgården, men på något vis så stannar den på fel sidan mållinje med Boisögon sett. Oscar Tellström har en två mot etta där han väljer att avsluta själv, men Tengvall räddar men den är nära att hitta in mellan benen. Men trots att Bois såg ut att kontrollera av matchen på ett förtroendefullt sätt, så skulle det ändå bli spännande i slutet. För ånya drar Bois på sig två raka utvisningar, men även denna gång så känns det aldrig riktigt farligt. Sandberg satte upp ”stängt”skylten och med en sekund kvar så blev det tekning i Bois offensiva zon och laget kunde börja fira en riktigt skön, och framför allt viktigt, seger.

Att snacka om segerns betydelse går nästan inte göra för mycket. En derbyseger i ett utsatt läge är just en sådan grej som kan vända en säsong. Visst finns det mer att hämta ut offensivt, men det har man sett i stort sett hela säsongen att det finns där. Men en klockren defensiv är något man verkligen saknat, och kan man ta med sig det, och dessutom addera det fina anfallsspel man visat upp många matcher, så kan det kombinerat med den stora självförtroendeboost som en derbyseger ger, mycket väl ge laget det lyft som man känt bara legat och väntat där under ytan på ett riktigt skickligt lag. Skillsen har funnits där hela tiden, men idag fanns även krigarinställningen. Idag var det Bois som ville mer än Skövde, idag så krigade man om varje kvadratmeter av isen, om varenda puck. Ta med det kriget till Vimmerby på söndag, så finns goda förutsättningar till att få en fin avslutning på säsongen!