Nöjd Ronny efter derbysegern!

Det blir inte lång vila för Bois krigare efter den starka derbysegern mot Skövde igår. För redan imorgon så väntar match mot serieledande Vimmerby som kommer på besök i Mariehus arena. Och det är inte bara finfrämmat, det är dessutom enkronasmatch vilket betyder att det är gratis entré med en massa kringarrangemang dessutom. Bois tränare Ronny Helander var givetvis näjd med gårdagens insats och ser fram emot morgondagens utmaning. 

Ronny Helander: Hur känns det så här dagen efter derbyseger och en viktig seger dessutom?!

– Otroligt skönt så klart. Det är alltid skönt att vinna derbyn, särskilt på bortaplan. Det är ingen hemlighet hur viktiga poängen var, därför var det extra skönt att vinna.

Vad gör att ni vinner?

– Att vi har en grym krigarinställning. Vi har ett solitt och bra försvarsspel, och ser tryggare ut. Första perioden var jämn även om de har två mer powerplay. I andra känns det som att vi spelar boxplay hela tiden, men krigar förtjänstfullt och håller bra kontroll på deras powerplay. Sedan är den tredje vår bästa period, där vi sätter press på dem och de får chippa puckar, de få chanser de ändå får är när vi dräller med pucken. Sedan får vi döda två powerplay på slutet men de får inget läge, utan vi sätter bra press så de får chippa ner pucken och där är vi först och kan spela enkelt ut.

I den tredje perioden så fick de aldrig något tryck trots att de behövde jaga mål…

– Nej vi tog hand om puckarna de dumpade, och sedan tog vi ner pucken i deras zon, la ner den djupt och satta hög press så vi satte stopp på dem tidigt. Vi stängde även av mittzonen på ett bra sätt.

I framför allt den första perioden så hade de en crosspassning som de körde från sin högerkant över till vänstersidan, men den stängde ni ner sedan…

– Ja i den första perioden hade vi inte tillräckligt hög fart så kom inte tillräckligt hårt på dem, men i tredje så kom vi snabbare på dem så de inte fick tid att slå den passningen utan fick chippa den framåt längs med kanten bara och då var vi först på pucken och vann den och kunde flytta upp spelet igen. Så vi gjorde en bra sistaperiod, där vi stängde ner dem enligt skolboken. Sista 20 känns väldigt lugna faktiskt, där spelade vi riktigt stabilt rakt igenom

Vad kan denna seger betyda för er?

– För det första så är det otroligt skönt för självförtroendet och känslan över lag, hade det blivit en förlust så hade det blivit jobbigt. Så det är ett mentalt spel, man vet hur läget ser ut. Detta kan ge en jäkla boost, och krigarmentaliteten var en av de bättre i år. Det blev lite skevt fördelat med speltiden mellan spelarna med så mycket boxplay, men de som inte spelade hade bra fart när de väl fick spela, så det var otroligt gruppstärkande med en sån här seger.

Hur var stämningen i omklädningsrummet efter matchen?

– Det var mycket glädje och skratt, så det var riktigt skön stämning, som det ska vara när man vinner en derbymatch.

Ni drog på er en hel del, jag ser det som ett tecken på att ni var påkopplade, att ni inte nöjde er med att vara på plats bredvid utan ville mer. Hur ser du på det?

– Ja det var någon onödig, men det är inte ofta man får 9-1 i utvisningar, jag kan tycka att det borde varit någon mer Skövdespelare med. Sedan tog vi några nödvändiga utvisningar med, men kriget i boxplay oerhört bra, i vissa hade de knappt pucken i vår zon ens. Så det var glädjande.

Finns det några spelare att lyfta fram?

– Ja Tobbe gör några avgörande räddningar, han har någon magisk överflyttning i den andra perioden som är riktigt bra. Sedan gör även boxplay det otroligt bra, Simon Eriksson var riktigt bra. Han var stor och tuff och smäller på och dödar mycket tid. Men hela kollektivet gör det man hoppas få se, en 110%-ig inställning.

Jag tyckte det var roligt att två egna killar som inte brukar göra få så mycket strålkastarljus fick göra målen, nämligen Andreas Axelsson och Carl-Johan Gustavsson!

– Ja ”Adde” fick spela mycket boxplay och dessutom göra mål i numerärt underläge, alla checkar verkligen in och gör det otroligt bra. De får ta lägen där vi vill att de ska få ta dem, så det var mycket bra där.

Nu väntar Vimmerby imorgon, tankar inför den matchen?

– Det ska bli kul, det är serieledarna som kommer på besök. Vi hade en tajt match mot dem där nere och ska bjuda upp till fajt imorgon med. Självförtroendet lyfts efter igår och vi ska bjuda till ordentligt. Det brukar bli bra och fartfyllda tillställningar mot Vimmerby.

Vad blir viktigt?

– Att dels åka mycket skridskor och sätta press. Sedan är de bra i anfallszonen där alla fem deltar, så det handlar om att hålla koll på spelarna och stänga ner ytorna, men också att våga tro på det. Vi kan vara lugnare med pucken och spela snabbare pass för att få bättre flyt i anfallsspelet än vad det var igår. Sedan är det inte lätt heller, det blir lite ryckigt för spelare när de inte får spela på ett tag, där finns mer att få ut för att få det sköna drivet i anfallsspelet med.

Hur är skadeläget?

– Jag hoppas kunna komma till spel med samma lag som senast.

Du får sälja in matchen till sist så det kommer mycket publik!

– De som såg matchen igår hoppas jag såg att killarna krigade på väldigt bra och vill se mer. Det är enkronasmatch och det blir en kontraktsförlängning, så jag hoppas på mycket folk och bra stämning i klacken, det kommer hjälpa oss till tre nya poäng.

Av Krister Holm

Foto: Sofie Alexandra Kitteröd