Sportgruppens Filip Thörnqvist om lagbygget

Denna silly season är det inte Carl Johansson som är ensamt sportsligt ansvarig för Mariestad Bois, utan nu har han fått hjälp av Filip Thörnqvist och Johan Frick i sitt arbete med att bygga ett starkt lagbygge. Hemsidan ringde upp Filip Thörnqvist för att höra med honom om hur samarbetet gått och hans syn på spelarna som anslutit och lagbygget i största allmänhet.  

Filip Thörnqvist, ny i sportgruppen sedan någon månad tillbaka. Hur har det varit att sitta i sportgruppen så här långt?

– Det har varit väldigt kul! De har varit mycket titta hockey och det är ju roligt, så när barnen och familjen har lagt sig så har man kollat hockey från 9 till sent på natten. Det finns otroligt många spelare att titta på, och det är så sjukt kul.

Hur funkar samarbetet?

– Min sambo tycker vi verkar vara en liten sekt med tanke på att vi pratar hela tiden! Det är daglig kontakt och möten. Så samarbetet har funkat jättebra, sedan är man inte eniga i alla beslut, men då diskuterar vi och kommer fram till det vi tycker är bäst.

Vem har sista ordet?

-Hittills ingen så, ibland har jag kommit med förslag och så har de inte tyckt det, och ibland kommer de med förslag som jag inte hållit med om, utan vi har diskuterat oss fram till alla beslut. Men det är klart att tycker två absolut en sak och den tredje inte tycker så mycket blir det givetvis så som de två tycker, men så har det inte varit utan vi har enats alla tre.

Springer ni på olika bollar?

– Vi delar upp det lite, sedan är vi kanske på samma spelare, men på olika sätt. Calle har bra kontakter med agenter, medan jag kanske pratar med spelaren, men alla involverar sig i varje spelare på olika sätt.

Det finns just nu sex backar och nio forwards under kontrakt, hur många spelare till ska in?

– Vi letar efter en back till så vi blir sju backar under kontrakt, sedan behöver vi ha målvakter, och så vill vi få in två spetsar i form av center och ytter och gärna en center och en ytter till, så det finns platser kvar att jobba på, absolut.

Jag tänkte att vi ska gå igenom nyförvärven för att få en lite mer utförlig bild av dem än det ni kunnat ge i era korta kommentarer när ni presenterar dem. Vi börjar på backsidan och Felix Bergkvist…

– Han har vi lagt många timmar på och kollat. Som man ser på eliteprospects så är det en storvuxen back med många kilo. Han är skicklig på att flytta pucken från försvarszonen till anfallszonen med bra pass. Hans styrka är i defensiva spelet där han utnyttjar sin längd och storlek på ett bra sätt, även om vi hoppas att han kan ta ytterligare kliv i det fysiska spelet med. Han är väldigt ambitiös och har en bra utveckling, så det ska bli intressant att se. Det är en back vi behöver, med hög potential.

Att få en uppfattning om hur spelare är på isen kan man få genom att titta på videoklipp, men hur gör ni för att få en bild av hur de är vid sidan av?

– Det är det som är bra när vi är tre, vi har alla kontakter med spelare som spelat med honom, eller olika ledare. Så det har varit många telefonsamtal för att få hela bilden av nyförvärven. Vi har kunnat grotta ner oss ordentligt både om hur de är som spelare och människor.

Då fortsätter vi med en annan backvärvning, Marwin Wedemo…

– Han var i stort sett klar innan jag och Frick hoppade på, men jag har givetvis tittat på honom med i efterhand. Han har trots sin ungdom redan spelat många seniormatcher och har tagit kliv säsong för säsong. Han är också duktig på att förflytta puck från defensiv till offensiv zon. Han har offensiva kvaliteter med, men det jag gillar mest är hans förmåga att snabbt sätta fart på pucken, när man ska spela en fartfylld hockey så krävs det såna backar med.

Då har vi det tredje backförvärvet och det med mest rutin, Tranåsvärvningen Viktor Nilsson Westlund…

– De andra killarna är unga men han har mer rutin. Viktor Nilsson Westlund har vi tittat väldigt mycket på, jag kollade bland annat deras möten med Hudiksvall där han spelade nästan 30 minuter per match. Det är en jätteduktig back, både offensivt och defensivt. En av de bästa backarna i ligan enligt mig. Så det kändes väldigt skönt att få in honom. Jag tror han kommer ta ytterligare kliv med.

Det är en late bloomer som spelade tvåanhockey så sent som för 1½ säsong sedan…

– Ja det är kul att det finns såna med. Jag har pratat mycket med honom om hans resa, där han hoppat mellan tvåanklubbar med ambitionen att ta sig uppåt i seriesystemet, och när han väl fick chansen så tog han den verkligen. Han har verkligen jobbat hårt för chansen och tog den med, det är en styrka med tycker jag och roligt man kan gå den långa vägen med.

Om vi summerar backsidan så är känslan att ni satsat mer på spelskicklighet istället för fysik, jag tänker på att ni tappat två fysiskt starka backar i Johan Frick och Simon Svensson. Har det varit ambitionen?

– Jag vill börja med att säga att det Simon och Johan gjort är svårersättligt, men vi vill ha backar som inte spelar fast sig utan kan leverera puck snabbt från defensiv zon till offensiv. Men grottar man ner sig och tittar på de nya så är alla tre tuffa, stora och starka. Så det är klart att Simon och Frick gjort mycket defensivt, men dessa tre lägger inga fingrar emellan heller och de kan också utveckla sitt fysiska spel. Visst har vi kanske tappat lite utpräglat defensiva backar, men de nya är inga duvungar heller, de smäller på rätt bra. Men det vi velat åt är just spelskickligheten, sedan måste man behärska defensiven med, men alla tre kan lösa situationer bakifrån på ett enkelt sätt och det är det vi letat efter.

Kan man se Viktor Nilsson Westlund som en ersättare för Thelander?

– Svårt att säga vem han ersätter, men Viktor har visat mer än vad Thelander har gjort. Sedan är  Thelander också väldigt duktig, men Viktor har en mer skolad defensiv och är lite mer allround än vad Thelander är. Vi vill inte ha samma typ heller, nu får vi in en mer färdig spelare i mina ögon. Sedan kommer Thelander bli jätteduktig spelare på minst ettannivå, kanske allsvensk med framöver, men Viktor håller den klassen redan och det finns mer att få ut ändå.

Det saknas ännu en backpjäs, jag antar att det är Tobias Aronsson ni vill ha in?

– Ja så är det, vi vill ha kvar honom. Det är en av ettans absoluta toppbackar, och kan vi behålla honom vore det jättebra. Han är lite som Viktor, väldigt allround, defensiven har verkligen växt hos honom, så det är ingen hemlighet att vi vill ha kvar honom.

Hur ser du på förutsättningarna för det?

– Jag är hoppfull, men vi får se, inget är klart ännu.

Då hoppar vi fram i banan och där har vi ett forwardsförvärv från Kristianstad i form av Kevin Engvall…

– Det är också en spelare som vi tittat mycket på och hört oss för mycket om med. Han har allt som krävs för att spela en nivå högre. Han är en av de snabbaste spelarna i ettan och otroligt skicklig med puck och har dessutom ett riktigt bra skott. Det jag gillar med när man tittat på honom är att det gör ont att möta honom med, han kan köra över folk. Just att han har både skickligheten samtidigt som han kan spela väldigt fysiskt, det är precis det vi har sökt. Han har otroligt hög potential och är grymt tränad, så han har alla förutsättningar för att spela högre upp, gärna med oss. Vi bygger för kvalserien och det är därför han kommit hit.

Då tar vi nästa nyförvärv, vad kan du säga om Adam Karlsson?

– Gör man 25 mål i ettan så är man både målfarlig och en duktig spelare. Han har precis som Engvall en otrolig fart på skridskorna, det är två av de snabbaste i hela ligan, när de trampar till så finns det många backar som kommer få det jobbigt i vinter. Vi vill spela en fartfylld hockey och då är det en fördel att ha snabbare spelare. Sedan är han inte rädd för att smutsa ner sig heller, han gör många mål på styrningar och returer med. Lite såna mål som vi saknade förra säsongen. Av tradition har vi fått bra utväxling av spelare från lite sämre lag, och jag tror det kommer vara nyttigt för honom att komma till Mariestad, han kommer utvecklas ännu mer som spelare. Det är en klassisk måltjuv, en sån som är på rätt plats vid rätt tillfällen.

Då har vi bara ett nyförvärv kvar, Emil Smedberg…

– Det är en kille som har jättemycket hockey i sig, och den jag tycker märkts mest när vi spelat derbyna mot Skövde. Och när man nu har gett sig tid att tittat extra på honom så ser man vilken potential det finns i honom med. Han hade lite otur med skador förra säsongen, men det är en otroligt skicklig spelare men också en som river och sliter mycket med, han sticker dit näsan där det hettar till. Sedan har det suttit i väggarna att i Skövde får spelarna inte ut allt i allettan, och det har drabbat Emil med. Men i Mariestad blir vi bättre i allettan och det tror jag Emil kommer bli med i rätt omgivning, det finns en otrolig potential i honom, det har alla kunnat se i derbyna.

Jag upplever Emil som en mer sargspelare än de andra två, kanske inte lika snabb men en som vinner sargdueller och är stark på att vända och vrida…

– Man kan inte jämföra alla med Kevin och Adam, det finns knappt några som är lika snabba som dem, men Emil ÄR snabb och väldigt skicklig på att vinna puck och att täcka puck och ta sig förbi spelare. Sedan hade han kanske ínte så bra poängproduktion förra allettan, men tittar man på matcherna så är det han som ligger bakom nästan allt Skövde skapar. Han är lite som Jesper Lindén, han skapar lägen och situationer från ingenstans egentligen.

Du har ingen oro för skadeproblematiken?

– Nej inte alls, han kommer vara redo för att köra för fullt i augusti när vi samlas.

Ni hade också ett sjunde nyförvärv i form av Otto Stahre, vad hände där?

– Som vi gick ut med så ville han bo närmare Göteborg och då valde vi att inte tjafsa utan han fick bryta kontraktet. Vill han inte spela här så finns inte mer att säga egentligen, vi kan ju inte ha spelare som inte vill spela här.

Då ska det in två centrar och två yttrar, hur ser kravspecen ut för dem?

– Vi vill ha så bra spelare som möjligt, så vi vill leta spets givetvis. Sedan ska det också vara spelare som stämmer med hockeyn vi vill spela, så vi tar inte vilken spelare som helst. Vi har kontakt med några, så förhoppningsvis kommer det lösa sig med någon eller några snart. Sedan skickliga centrar letar många efter, men vi har bra kontakter och hoppas ro i hamn några namn inom en snar framtid.

Kan man säga att det är tre spelare för topp 2-linor och en för längre ner som ska in?

– Det är Ronny och Linus som bestämmer laget, vi vill ha så bra spelare som möjligt, men det du säger är väl rimligt.

Då har vi bara målvaktspositionen kvar, är Tobias Sandberg prio 1 där?

– Ja så är det, där hoppas jag också att vi hittar en lösning.

Och som backup, hur tänker ni där?

– Vi har duktiga juniormålvakter som är värda att få chansen att slåss om en plats. Sedan får man se vart det tar vägen under säsongen, men det är på tiden att vi också lyfter upp en målvakt från juniorerna. Där känner vi oss trygga.

När räknar ni med att vara klara med lagbygget?

– Vi har ingen tidspress så, det är många spelare som inte bestämt sig ännu och det finns många lag med färre spelare under kontrakt än vad vi har. Men givetvis vill man bli färdig så snabbt som möjligt, men vi väntar på besked av spelare så vi känner oss trygga där.

Till sist: Mycket nytt innebär också mycket tapp, är det något som svider lite extra?

– Det är klart att Tellström och Wistén är två tunga tapp forwardsmässigt, men vi hoppas hitta spelare som kan axla de rollerna. Dessutom är ju Johan Frick som varit kapten svår att ersätta. Men vi har haft en stomme här nu ett tag och det känns bra. Jag pratade med dem under upptaktsträffen, att de har läge att ta större roller nu, och det känns väldigt bra att vi fick behålla en så pass stark stomme