Inför Surahammars IF – SIK

Kan vi ta en andra raka?

Onsdagens match verkade avgjord efter en period, trodde nog de flesta förutom spelarna i Linden som brutalt väckte oss i den andra perioden. Nu vaknade Skövdes spelare till efter kallduschen som bjöds och bärgade ändå tre poäng. Grattis! Men skall vi följa upp med ytterligare poäng så kan vi inte hålla på att få dippar med katastrofala följder. Fredagens motståndare Surahammar har fortfarande noll poäng men de har ändå gjort två hyfsade matcher och kommer kriga ordentligt för sina första, lita på det!

Under de år jag intervjuat Skövde IK:s A-lagstränare inför matcherna har jag aldrig varit med om att det varit annat än personer av manligt kön inne i tränarrummet. Därför måste man säga att det är ett riktigt trendbrott idag när jag slår mig ner hos Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren och hans ”Brothers in arms”, Jimmy Krusell. Det befinner sig en person av det motsatta könet i tränarrummet!

Finfrämmat du har idag!

-Ja, svarar Fredrik med ett leende som man bara hittar på stolta fäder, det är minsta dottern Julia som sitter med här idag.

Finklädd i matchtröja är hon också!

-Ja, konstaterar Fredrik.

Sju år är Julia får jag reda på när jag vänder mig till Julia med den frågan innan jag återgår till pappa som får återgå till sin tränarroll.

Grattis till segern!

-Tack så mycket!

Kanske svårt att sammanfatta en match med så många ansikten men du får försöka ändå?

-Ja, haha, det är väl som jag sade igår till både tidning och hemsidan att det var flera olika matcher i en. Jag tycker att i första perioden börjar det ok och vi växer in i det och får övertag genom tidiga mål och fortsätter att bygga på det. Vi har en bra 4–1 ledning som jag tycker känns kontrollerad för vi har gjort det bra, varit effektiva framåt och ett powerplay som är fortsatt effektivt och även några fem mot femmor som var positivt.

-Andra perioden börjar vi med några byten som jag tycker är rätt okej där tills vi bjuder in dem lite grand. De får ju maximal utdelning under de där minuterna när de gör tre snabba mål tycker jag. Jag tycker inte att vi blir så pass tillbakatryckta att vi ska släppa 0–3 på fyra minuter eller något i den stilen, det tycker jag inte. Vi gör det absolut inte tillräckligt bra men det är inte noll tre dåligt på så kort tid om man ska summera spelet. Det var en tuff period och det blev ju inte lättare av att det dök upp en hel del utvisningar därefter, men som vi lyckades lösa på ett fantastiskt bra sätt och kom stärkta ur det och fick med oss ett sent ledningsmål inför tredje och tog det därifrån till en stabil tredjeperiod.

Du tar time out där efter deras andra mål i period två, vad säger du?

-Jag tycker väl att det som gör att vi blir lite tillbakatryckta, eller inte tillbakatryckta men att de får komma in i våran zon lite för många gånger på raken är att vi bjuder bort puckar i mittzon till deras backar som är rättvända och även när vi kommer ned i anfallszon att vi kanske inte får dem hela vägen ner utan vi gör det för lätt för dem att vända på oss. Det är det vi pratar om att vi vill ha noggrannhet med puck och att se till att om det är så att vi blir trängda så skall deras backar åtminstone behöva vända sig om för att hämta dem. Det slog väll inte jätteväl ut med tanke på att de gjorde mål i bytet efter men det var det vi pratade om i vilket fall. Lugna ned det lite, hitta tillbaka och vara noggranna i det spelet.

Vi pratade senast om special teams och i denna matchen var det ju av helt avgörande betydelse.

-Ja och då kan man tycka att det är boxplay som är den avgörande betydelsen med tanke på hur mycket det blev av det. Självklart har vi två mål i powerplay men det där 4–4 målet för deras del och med tanke på att de fått lite medvind där så är det klart att man kan bli nedslagen av att få ett matchstraff och sedan få spela tre mot fem i en och en halv minut och sedan fortsatt boxar därefter. Men där krigade vi på otroligt bra och visade en stark moral och det är klart att det hjälpte oss att vinna matchen.

Det är skillnad på powerplay och boxplay, i powerplay kan man ju träna in så man kommer till avslut man vill ha men hur gör man det omvända där man ska täcka upp för något som man antagligen inte har en aning om hur det kommer?

-Ja det gäller ju att täcka av lite ytor och veta vad man vill göra. Det handlar väl egentligen om att vi ska försöka styra vart de ska få möjlighet att ta sina avslut. Det går inte varje gång men det handlar om att försöka få dem att ta skott ur lite taskigare vinklar och att det inte får bli för mycket spel över centrallinjen egentligen, man vet vilka returytor man jobbar med som back så man har tydliga roller där. Det är väl det man kan jobba med men sedan kan motståndarna vara kreativa och skickliga och det är inte lätt att lösa alltid. Men det är en grund i hur man vill jobba i vilket fall.

Några skador från matchen?

-Nej!

Anton Weiler gjorde sitt första seriemål för SIK i första perioden, han har gjort ett tidigare i träningsmatch, men drog sedan på sig Match penalty i den andra, vad hände?

-Det är en huvudtackling han åker på och det är inte så mycket att orda om egentligen. Jag tycker han kommer lite blindside på deras back och det är en olycklig träff. Det är inte medvetet, han kommer lite från sidan och största kraften kommer väl inte på kroppen på deras spelare utan mot huvudet.

Detta innebär ju att Anton inte får vara med mot Sura och jag hörde en liten rolig historia, om man får säga så, kring detta. Hans släkt har enligt detta ryckte bokat tolv biljetter till fredagens match och nu blir de blåsta på konfekten?

-Hm, det kanske kan stämma men jag vill varken bekräfta eller dementera då men han missar matchen i vilket fall och det var synd för honom.

I förra inför berättade du om Jesper Erlandsson och mot Linden fick vi verkligen se vad du beskrev. En annan Jesper hade en framträdande roll i den matchen. Berätta om #74/#10 Jesper Emanuelsson?

-Ja det är också en kvick och irrationell forward med en start av den här säsongen som varit fantastiskt bra. På seriematcherna är inte den poängskörden att leka med. Snabb, irrationell, kreativ, väldigt snabb i sidled med puck och det ser ut som ibland att backarna nästan slår knut på sig själva när han gör sina dragningar eller kroppsfinter på dem. Jag tycker också att han har använt det på ett positivt sätt genom att använda det på rätt ställen och tagit sig mot mål därifrån. Bra spelsinne, bra passningsspelare!

Slår knut på backarna…

Jag har en läsarfråga på temat Corona. Hur hanterar ni social distans i omklädningsrummet och i duschen och har ni flera omklädningsrum för laget och för bortalaget?

-Själva har vi ett stort omklädningsrum som löser det ganska bra. Där har man jobbat med det genom att ställa in lite extra stolar så man inte sitter tight. Bortamatcher får man ju ha flera omklädningsrum för att sitta glesare så att mot Linden hade spelarna tre omklädningsrum till och med. Det beror ju på storleken på dem men där har man restriktioner att följa och som hemmalag får man se till att möjlighet ges att kunna sitta med rätt distans. Det som är speciellt med det är att man får ha genomgångarna på tre ställen för vi ska ju inte samla dem i samma omklädningsrum. Vi har fått riktlinjer att följa från hockeyförbundet och de direktiven följs.

Får de tre när de kommer hit till Billingehov?

-Det vågar jag inte svara på. Jag tycker vi har ganska stora omklädningsrum så jag skulle kunna tänka mig att de klarar sig med två, men jag vet inte.

Jag har ytterligare en läsarfråga och det var Weiler där som var uppsatt i fjärdelinan innan avstängningen, blir det någon annan som tar hans plats?

-Ja, Lukas (Johansson) gör comeback så Lukas är tillbaka i spel!

Trevligt, trevligt! Nya matchskador har vi avhandlat och de tidigare vet vi sedan gammalt även om det blev en förändring nu med Lukas, har vi några sjukdomar eller träningsskador som tillkommit?

-Ja det var ju en positiv sak där med Lukas och sedan har inget tillkommit.

Surahammars IF på bortaplan, vad kan vi vänta oss?

-Ja vi har inte hunnit sätta oss in i så mycket vad Sura har hittat på de här första matcherna så vi tänker oss att vi åker upp och fortsätter att lägga fokus på det vi ska göra och försöka att kontrollera matchbilden så gott vi kan, både med och utan puck att vi vill styra lite vad som händer. Det gäller att vi är noggranna i arbetet och fortsätter att vara kreativa och aktiva för att skapa målchanser. Det är det man kan förvänta sig att vi ska fortsätta att jobba med den biten.

Och vem ställer du?

-Det är Robin (Wallin)!

Då önskar vi lycka till!

-Tack så mycket!

Bortamatchen från Surahallen i Surahammar sänds på webbteve och länk till sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-surahammars-if-skovde-ik-64jizh

Torsdagens besked från regeringskansliet gick inte den väg som samtliga hockeyettanklubbar hade hoppats och kanske till och med trott på. De rådande restriktionerna är ett dråpslag mot klubbarnas ekonomi och Skövde IK sällar sig till den skaran. Vi i klubben hoppas att Du kan vara med och hjälpa oss nu när vi blöder. Information om den pågående swishkampanjen för att stötta klubben i våra hjärtan hittar du här. https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=165535