Nacka HK – ”we work hard 2gether”

Det är ingen som undgått att laget som kom sist in i seriespelet, också är det lag som är den största överraskningen hittills. Även om den Östra serien har en något haltande tabell, så är minst halva serien spelad för samtliga klubbar, och att vi då hittar Nacka HK på en sjätteplats, endast TVÅ poäng ifrån en plats i Allettan, var det troligen INGEN som kunde förutse när seriespelet drog igång.

Att få reda på att man ska byta serie, till en högre serie dessutom, endast 6 dagar före seriestart, borde vara en utmaning för alla. Så var det även för Nacka, som i sin premiär hade en av förhandsfavoriterna Visby/Roma på bortaplan. Men coach Duane Smith, mer känd som ”Smitty” i hockeykretsar, tog tillsammans med assisterande tränaren Jonas Forslund tillfället i akt att hålla en mycket god och positiv stämning i omklädningsrummet. Allt för att få spelarna i laget trygga, och fortsätta tycka det skulle vara roligt att komma tillbaka till ishallen. – Vi visste att vi skulle få en tuff period, att det fanns en rädsla att vi skulle bli förnärmade ute på isen, och att vinna matcher skulle bli en stor utmaning, säger Smitty. 

Resultatet efter första omgången var något många höjde på ögonbrynen över, eftersom Nacka, laget som skulle bli ett givet bottenlag, höll emot fantastiskt bra borta mot en av favoriterna. Visby/Roma vann till slut med 2-1 mot ett hårt kämpande Nacka, som visade att med hjärta och motivation kommer man långt. – Du kan spela många olika typer av försvarsspel, forechecking mm, men om inte spelarna jobbar hårt och litar på varandra så spelar det ingen roll vilken gameplan du förespråkat, fortsätter Smitty.

”Vår ställning som underdog och ursprungliga rädsla att bli förnärmade har hjälp oss fokusera på VÅRT lags spel, samtidigt som vi sammansvetsat en hög lagmoral”

Coach Smitty lyfter fram några spelare som kaptenen Philip Fornes Nilsson och Alexander Sågström som stora ledare för laget och som fortsätter driva gruppen framåt. – De har sen dag 1 varit de som leder laget både på och utanför isen, varje dag anser Smitty.

Så här långt har det inneburit en sjätteplats, 13 matcher spelade (vilket är en mer än de flesta lagen i serien) 7 segrar och 6 förluster, 21 poäng inspelade. 9 poäng fler än vad Nacka samlade på sig under hela grundserien förra säsongen. Dessutom har Nackas offensiv fungerat oerhört bra, en överraskning även för Smitty, med 48 gjorda mål så är man NÄST bäst i serien så långt. Och som toppen på det är TVÅ spelare topp-4 i Östra seriens poängliga, där Victor Colton leder på 6+13 poäng, och hans kedjekamrat Elliot Lorraine är fyra på 4+13 poäng. Väldigt imponerande med tanke på att målglada lag som Huddinge och Hudiksvall oftast abonnerar på topplatserna i poängligan.

Även målvakten Lukas Ölander-Ekbäck har imponerat, och räddat laget många gånger under säsongen. Så pass bra att Lukas vid två tillfällen redan, nominerats till Veckans Lag för den Östra serien.

En placering från Allettan är mer än vad Nacka vågat drömma om, och heller inget klubben eller laget har pratat om. De har varit utspelade av både Huddinge och Hudiksvall, och är väl medvetna om den stora skillnaden mellan topplagen och bottenlagen, men Nacka har vunnit de ”viktiga” matcherna, dvs de mot lagen som ligger efter dem i tabellen.

Efter en del skador och sjukdomar de senaste veckorna så kom uppehållet lägligt tyckte Smitty, och till omstarten som var i helgen så var de allra flesta tillbaka i spel. Nu väntar Väsby hemma ikväll, och Hudiksvall borta på söndag. Två tuffa möten, och här får vi se om Nacka för första gången under säsongen lyckas besegra ett lag som ligger före dem i tabellen.

– Vi har inte spelat vår bästa match ännu, vi fortsätter ha en del dåliga perioder i matcherna och misstag förekommer. Men vi lämnar dem bakom oss och försöker bli bättre till nästa tillfälle, säger Smitty.

”Vår nyckel till framgång – WWH2 – We Work Hard 2gether!”

//Stefan Österberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *