Tabellen tightade till sig efter helgens matcher. Vimmerby slog serieledarna.

Fyra matcher under söndagen i Allettan Södra, samt en under lördagseftermiddagen redovisas här nedan.

Dalen-Kristianstad 2-6

HC Dalen flyttade ur sin ordinarie arena, och intog Kinnarps Arena under lördagen. Hela 2612 personer kom för att se hemmalaget ta emot Kristianstad. Båda lagen stod innan matchen på 9 inspelade poäng, men Kristianstad tog kommandot direkt i den här matchen. Malte Sjögren och Marcus Sirén var extra lyckosamma den här eftermiddagen genom att göra två mål vardera i Kristianstads behagliga 6-2 seger. Skotten vanns klart av bortalaget 44-22. Kristianstad hakade därmed på topptrion, och befäster sin fjärde plats med 12 poäng. De möter i sin nästa match Väsby borta på onsdag. Dalen har en ny hemmamatch till helgen, då väntar Valbo.

Nybro Vikings-Visby/Roma 4-2

Två lag i stort poängbehov som legat en bit längre ner i tabellen än vad man haft som målsättning. Båda lagen med ett antal skador på nyckelspelare innan matchen. Bortalaget startade matchen bäst, och innan första perioden var över hade Carl Ericson hittat rätt 2 gånger om. Två ganska märkliga mål, en styrning och ett inspel från snäv vinkel som slank in. Det föranledde hemmalaget att byta målvakt till den andra perioden, och Hugo Fagerblom tog plats mellan stolparna.

Redan efter 1:18 sköt Viktor Bolin 1-2, och i en match som präglades av fysiskt spel, grinigt från båda håll och väldigt mycket utvisningar blev det en sönderhackad matchbild. Nybros skyttekung i Allettan, Kim Runermark fick fritt efter 6 minuters spel, och gjorde inget misstag på Ludvig Engsund i Visbys mål.

2-2 inför tredje perioden, men där hemmalaget hade tagit över mer och mer, därför var det inte överraskande när Samuli Kivimäki stod påpassligt vid bortre stolpe och förvaltade Martin Olssons passning, 3-2 ledning för Nybro. Det stod sig till slutminuten när Nybro kunde göra 4-2 i öppet mål och ta 3 viktiga poäng. Visbys förlust innebär att man hamnar under Play Off strecket på en 9e plats just nu. Visby/Roma tar emot Kallinge/Ronneby på onsdag. Nybro Vikings har ingen match förrän på lördag, när man åker till Kristianstad.

Kallinge/Ronneby-Hudiksvall 3-2

Andreas ”Notan” Nordfeldt var tillbaka i hemmalaget efter en tids skada, och vi kan väl understryka vikten av hans deltagande i KRIF som startat Allettan svagt. Hudiksvall var obesegrade innan dagens match, och öppnade den här matchen starkast. Redan efter 7 minuter gjorde Oscar Bergkvist 0-1 på ett snyggt skott, avslut som satt uppe i nättaket, men där målvakten Malm i KRIFs mål såg ut att ha fri sikt. Tidigt in i andra perioden trodde nog de flesta på ytterligare en hemmaförlust, Joonas Koskinen skrinnade sig fri efter att en KRIFspelare missat rensningen i mittzonen, och avslutet var av högsta klass. 0-2 på tavlan, och en lång uppförsbacke för en av förhandsfavoriterna i serien.

Ett förlösande, och tidigt reduceringsmål, hann dock komma i den andra perioden, det var Sebastian Magnusson som var framme och bara kunde raka in pucken på Lunsjös och Kurkis fina förspel, och KRIF var med i matchen i allra högsta grad. Skotten vanns med 17-5 i den andra akten, men Hudiksvall har en av Hockeyettans bästa målvakter som vi vet, i Magnus Åkerlund.

Tredje perioden var endast någon minut gammal när han klev fram, lagkaptenen och comebackande Andreas Nordfeldt höll sig fint framme och 2-2 var ett faktum. Det såg länge ut att bli oavgjort i den här matchen, men när Joonas Koskinen drog på sig en onödig utvisning i slutet av matchen fick hemmalaget ett gyllene tillfälle. Och med bara 1:12 kvar på matchuret, så stänkte Martin Ekström in 3-2 i powerplay, ett mål som visade sig bli matchavgörande. 3 poäng till Kallinge/Ronneby som kan visa sig vara värdefulla i slutet. Nu väntar Visby/Roma borta på onsdag för KRIF, och Hudiksvall har efter sin hemresa, någon dag att mobilisera mot serieledarna Huddinge hemma.

Vimmerby-Huddinge 3-2

Vimmerby har överraskat stort i Allettan så långt, och vi kan även fortsätta att sätta ett utropstecken för Smålandslaget efter dagens match. Hemmalaget besegrade serieledarna Huddinge med 3-2 efter en jämn och tät tillställning, men på intet sätt orättvist. Första perioden var en kanonad mot Huddinges målvakt Daniel Fahlström, 15-2 i skott speglade inte helt matchbilden, men Huddinge kom inte upp alls i nivå, och Vimmerby körde på ordentligt. Till slut föll också ledningsmålet, Sebastian Åkesson är i ett härligt målstim, och rakade in en ganska enkel målvaktsretur, till 1-0 innan periodpausen.

Det blev en tidig kvittering i den andra perioden när Henrik Nyberg siktade in sig på de högre nätmaskorna, och sköt 1-1 i ett 2-1 läge för gästerna. Då tänkte nog de flesta att Huddinge skulle sätta in en högre växel, men bara två minuter senare, förvaltade Vimmerby ett kontringsläge som Pontus Johansson utnyttjade, snyggt framspelad av Hampus Harlestam. Det dröjde sen till slutminuten av perioden innan Huddinge kvitterade till 2-2, det i spel 5-3 och Dennis Nordström sist på pucken. Den här perioden vann Huddinge skotten med hela 17-8.

Huddinge fortsatte ha ett övertag en bit in i den tredje perioden och skapade de bästa chanserna mot Jonathan Stålberg i Vimmerbys mål stod i vägen. Laget hade också en puck inne som blev bortdömt. Men efter 16 minuter av den tredje perioden kom Vimmerbys målkung Markus Modigs igenom på högerkanten och tråcklade in 3-2 för hemmalaget. Det blev också segermålet. Vimmerby upp på andra plats, endast två poäng bakom Huddinge, och med en match mindre spelad, en succé så långt för laget som klarade Allettanplatsen i sista omgången. Vimmerby vilar nu till söndag när Valbo gästar. Huddinge har en ny tuff bortamatch på onsdag mot Hudiksvall.

Valbo-Väsby 1-4

Viktig match på den nedre halvan av tabellen, men i själva verket blev det inte så mycket nerv som man hade trott på förhand. Det här var Väsbys match från början till slut, Tobias Forsgren i Valbos mål fick jobba hårt redan från den första perioden. Till slut kom så målen, och då kom de efter en del tveksamheter i Valbos försvarsspel. Linus Pellfolk gjorde 0-1, och duktiga Pontus Karlsson 0-2 i powerplay, då var halva matchen spelad. Innan perioden var slut hade Martin Lundberg väldigt enkelt fått åka in och måtta skott, och 0-3 på tavlan. Jacob Lundin ökade på till 0-4 tidigt i den tredje perioden och det handlade mest om att spela av matchen för Väsbys del. Valbos hetaste spelare Max Pålholm fick tröstmåla till 1-4 och slutresultatet i den här viktiga sexpoängsmatchen.

Valbo kvar i botten, ny jumbo men de skiljer endast 3 poäng upp till en 6e plats, och många matcher kvar att spela. Valbo möter nu Dalen borta på lördag, och Väsby matchar redan på onsdag hemma mot Kristianstad.