Borlänge tog en ny trea, Grums straffade Mariestad och Arboga befäste femteplatsen

Det spelades full omgång i den västra Hockeyettan under onsdagskvällen.

Mariestad – Grums 2-3 (straffar)

Topplaget Mariestad tog sig an Grums som jagar en topp-fem placering under onsdagskvällen. Det blev en jämn match där det till sist krävdes straffar för att skilja lagen åt.
Men det var Mariestad som började bäst och tog ledningen i matchen med knappa två minuter kvar att spela av den första perioden.
Douglas Lögdal hängde dit sitt sjunde mål för säsongen när han gav Mariestad ledningen.
Kvitteringen kom i den andra perioden, med knappt tre minuter från pausvilan satte Philip Gustafsson kvitteringen.
När Grums sedan fick en chans i powerplay i den tredje perioden kom också 1-2. Lukas Söderlund fick in pucken bakom Tobias Sandberg och Grums var i förarsätet.
Men när Mariestad fick en egen chans i powerplay ordnade Jesper Lindén kvitteringen till 2-2 och tog matchen till förlängning.
Där var det Grums som skapade mest och hade bland annat sju-två i skott men förlängningen blev mållös och det fick istället avgöras på straffar.
Där gjorde Grums två mål, Mariestad ett och gästerna fick med sig bonuspoängen efter att Victor Stark satt den avgörande straffen bakom Tobias Sandberg.

Köping – Skövde 1-2

I Köping lyste skönspelet med sin frånvaro och det blev rejält grinigt stundtals i matchen. Även om de första två perioderna var relativt snälla.
Köping tog ledningen i matchen genom Johan Eek efter knappt åtta minuter men glädjen i hemmalägret blev inte långvarig. För när Skövdes Gustav Tedsjö satt utvisad kvitterade Rasmus Gustafsson matchen i boxplay.
När Skövde sedan fick sitt andra powerplay i matchen ordnade Johan Planeby ledningsmålet för gästerna.
I den tredje perioden handlade det mest om att försvara ledningen för Skövdes del och frustrationen tog överhand i Köping. Emil Forsberg och Alexander Henriksson hade en uppgörelse, Rasmus Kesti och Oscar Back hade en egen.
Men med drygt två minuter kvar att spela fick domarna stora problem att hålla ordning på isen, Alexander och Filip Puurunen hamnade i varsitt rejält slagsmål med Oscar Back och Noa Lindqvist-Muci, det renderade i idel femminuters utvisningar och båda lagen fick klara sig utan dem resten av matchen.
Två mycket bra målvakter såg till att det blev målsnålt och matchen slutade med seger för gästerna som fortfarande har en chans att haka på i striden om femteplatsen.

Lindlöven – Arboga 2-5

Lindlöven har haft en tuff höst och ligger på nionde plats i tabellen. I kvällens match började de dock bäst och tog ledningen efter dryga fem minuter genom Max Lalander. Dryga tre minuter senare ökade Erik Broman på till 2-0 och hemmapubliken började tro att det kanske kunde bli en efterlängtad seger för deras lag.
Men i powerplay reducerade Wincent Blomdahl till 2-1 och knappa fyra minuter senare satte Daniel Backman kvitteringen till 2-2.
I den andra perioden tog Arboga även ledningen med 2-3 när Roman Semjonov överlistade Sammy Gustavsson.
Resultatet stod sig halvvägs in i den tredje perioden, då ökade Semjonov på ledningen till 2-4 och luften gick ur Lindlöven.
Alexander Kovalonok fastställde slutresultatet till 2-5 när han skickade in pucken i den tomma målburen med drygt tre minuter kvar att spela.

Kumla – Tranås 2-3

Tranås åkte till Kumla för att försöka närma sig Borlänge i toppen och de inledde med att göra mål i två raka powerplay under den första perioden.
Pontus Eklöf satte 0-1 efter knappt nio minuter och Eric Gustafsson ökade på till 0-2 i nästa numerära överläge. Då hade vi spelat drygt tolv minuter.
I mittperioden ökade Max Rapp på till 0-3 och det kändes som Tranås hade fått matchen exakt dit de ville.
Men med minuten kvar av mittperioden reducerade Oliver Östergren och gav Kumla lite momentum inför den tredje perioden.
Där gjorde hemmalaget allt för att försöka nå en reducering och kvittering men reduceringen kom alldeles för sent, Victor Wänghult reducerade med drygt 20 sekunder kvar av matchen och Tranås klarade av att försvara sin ledning och fick med sig samtliga poäng från Kumla.

Borlänge – Surahammar 6-1

Halva matchen orkade Surahammar hålla jämna steg med serieledarna men till slut växlade Borlänge upp och då hade inte bottenlaget någon chans mot ettan i serien.
Ludvig Wistén ordnade 1-0 knappt tio minuter in i den andra perioden, Henrik Olsén ökade på drygt två minuter senare och innan perioden var över hade Borlänge även gjort ett tredje mål genom Markus Persson.
Dessförinnan reducerade Jakob Forslund men den här matchen tillhörde Borlänge.
Den tredje perioden spelade Borlänge enkelt och kunde utan några större bekymmer gå ifrån och vinna med fem puckar.
Petter Mäkitalo satte 4-1, Oliver Erixon gjorde 5-1 i numerärt underläge och Markus Persson satte 6-1 på straffslag när det återstod sex minuter av matchen.

Forshaga – Malung 1-2

Nykomlingen Malung begav sig till Värmland för match mot Forshaga och det var två duktiga målvakter som såg till att publiken i Ängevi ishall fick se en målmässigt jämn historia och där målen lyste med sin frånvaro under långa stunder.
38 minuter tog det innan de fick se matchens första mål, Eric Björlin gav gästerna ledningen men Forshaga såg till att replikera innan periodvilan genom Carl Stapleton.
I den tredje perioden ville inget av lagen gå bort sig och det kändes som att det var väldigt avvaktande hockey från de båda lagen.
Men med dryga fyra minuter kvar till slutsignalen lyckades Emil Ax hitta en lucka hos Filip Lindblad och det blev också segermålet för gästerna som klättrade förbi Lindlöven i tabellen och upp på åttonde plats.