ons 19 feb Slut
Hockeylag KLR 4
Hockeylag MRM 2
ons 19 feb Slut
Hockeylag KUM 2
Hockeylag NYK 5
ons 19 feb Slut
Hockeylag FOR 4
Hockeylag SUR 0
ons 19 feb Slut
Hockeylag MAL 6
Hockeylag LND 5
ons 19 feb Slut
Hockeylag PIT 2
Hockeylag KIR 3
ons 19 feb Slut
Hockeylag TEG 3
Hockeylag BOD 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag STR 10
Hockeylag SHC 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag SEG 2
Hockeylag WIN 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag ESK 5
Hockeylag HIF 2
ons 19 feb Slut
Hockeylag VHC 3
Hockeylag ORN 6
ons 19 feb Slut
Hockeylag LIN 2
Hockeylag BHF 3
ons 19 feb Slut
Hockeylag OIK 0
Hockeylag VSB 2
ons 19 feb Slut
Hockeylag HHC 8
Hockeylag VBK 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag GRU 2
Hockeylag SIK 12
ons 19 feb Slut
Hockeylag HAH 2
Hockeylag KRIF 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag NYB 2
Hockeylag MAR 3
ons 19 feb Slut
Hockeylag VRH 2
Hockeylag TRO 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag TRA 0
Hockeylag HUD 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag DAL 4
Hockeylag TYR 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag BOR 1
Hockeylag VIM 6
tor 20 feb Slut
Hockeylag LEJ 1
Hockeylag KAL 4
tis 25 feb 19:00
Hockeylag HAH -
Hockeylag VSB -
fre 28 feb 19:00
Hockeylag VSB -
Hockeylag HAH -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag VSB -
Hockeylag HAH -

Väsby Hockey tar pulsen på Hudiksvalls HC

Hudiksvalls HC satsar som vanligt offensivt inför den kommande säsongen. Givetvis stärkta av framgången i våras då laget spelade i den slutliga kvalserien till Allsvenskan. Den framgången vill laget gärna upprepa i år och har inför säsongen rekryterat en ny tränare i form av den meriterade Per Ljusteräng som närmast anländer från Kallinge-Ronneby. Jag har tagit några ord med Per som säger så här inför det stundande äventyret.

 

Hej Per Ljusteräng, ny tränare för Hudiksvalls HC. Hur är läget med dig så här mitt i sommaren och hur ser sommarplanerna ut?
Hej, läget är bara bra. Befinner mig i sommarstugan i min barndomsstad Säter. Vi kommer att tillbringa största delen av sommaren här med lite utflykter.


Det här blir din första säsong i klubben och du kommer till en förening med högt ställda förväntningar. Hur kommer du och ditt nya lag att kunna tackla det favoritskapet?
Att det är högt ställda förväntningar ser jag enbart som en fördel. Jag kommer till en klubb med höga ambitioner både bland spelare, ledare och supportrar vilket är inspirerande. Hur vi kommer att klara av dessa förväntningar återstår att se men vi ska förbereda oss på bästa sätt för att kunna leva upp till dem.


Hudiksvall gjorde sin bästa säsong någonsin den gångna men fick lite kritik för att laget spelade för defensivt. En av orsakerna till att du valdes som tränare är ju bland annat för att kunna sätta fart på offensiven. Men hur ser du själv på ditt ledarskap och vilken ishockey förespråkar du?
Grundtanken är att vi ska sätta lite högre press med ett spel som vi ska klara av att spela mot bästa motstånd långt in på säsongen. Jag utgår från att Lillis, som ledde laget förra säsongen, spelade på det sätt han ansåg de behövde göra för att vinna mest framgång. Resultatet ger honom stor kredit. Jag har ett liknande upplägg, först måste vi scanna av laget och dess tankar, förutsättningar och mål, både individuellt och som lag. Sedan vill alla, inklusive mig själv, bjuda på ett frejdigt och fartrikt spel men det ska stämma med ovanstående också så att vi når bästa resultat för Hudik Hockey. Sedan vävs allt samman med min grundsyn på spelet och ledarskap och så formar vi bästa väg framåt tillsammans.


En risk när man blir mer offensiv lagd är ju att man tappar försvarsspelet en aning. Varför kommer så inte bli fallet för Hudiksvall kommande säsong?
Jag ser ingen relevans mellan det. Jag har lett lag där vi både gjort mest mål och släppt in minst.


Hur mycket har du annars varit inblandad i lagbygget och återstår det något i spelarväg innan ni är redo för säsongen?
Då jag kom in relativt sent så har min insyn i lagbygget inte funnits. Det är sportchefen Pär Langer som tillsammans med Magnus Nilsson format truppen.


Hur har ert försäsongsupplägg sett ut och vad har varit fokus under träningarna?
Det har varit träning mån-fre sedan slutet av april med ca 17-18 spelare på plats. Magnus Nilsson har skött träningen med fokus på allmän styrka blandat med snabbhet och spänst.


När startar ni upp efter sommarledigheten, när är första ispasset och när spelar ni första träningsmatchen?
Vi återsamlas 1 aug för en vecka av fyspass sedan går vi på is den 7:e och första träningsmatchen någon vecka senare.


Hockeyettan Östra blir en ny erfarenhet för dig eftersom du tidigare endast haft lag i söderserien. Vad känner du till om den Östra regionen och tror du det blir tuffa kamper om de fem platserna som går till Allettan?
Mina lag har spelat mot Huddinge, Visby, Hudik, Väsby, Hammarby, Wings och Vallentuna genom åren så lite koll har jag nog ändå. Sedan blir det en del nya ishallar att besöka vilket ska bli trevligt. Jag hoppas att vi tar en av de fem platserna till AllEttan men vilka de andra blir bryr jag mig inte mycket om. Det kommer säkerligen att, som alltid, bli tufft in i det sista att kvalificera sig.


Har du någon koll på de andra motståndarna i serien och vilka fem lag tror du ståtar högst upp i tabellen när grundserien ska summeras?
Är lite för dålig påläst för att lyfta eller såga någon annan förenings ambition. Som jag sa så hoppas jag vi tar en av de fem platserna och ska jag så här i juli ändå lyfta fram något lag så blir det Huddinge som efter idel starka nyförvärv får ses som förhandsfavoriter.


Väsby är ett av tolv lag ni kommer att möta under grundserien. Det är ju ett lag som du varit med och mött flera gånger under årens lopp, bland annat i kvalserien till Allsvenskan våren 2007 då du basade för Borås. Vad tänker du på när du hör Väsby Hockey och vad känner du till om årets upplaga av Väsby?
Jag och Väsby har en lång relation, jag var med och förlorade mot dem med Frölunda när de gick upp i Elitserien -87. Var på hockeyskola med Thomas Åsell, spelade med Jörgen Larson i J-landslaget och hade Matte Lindberg när jag tränade AIK. Kvalserien -07 och dubbelmöten i AllEttan för några år sedan när jag var i KRIF är fler kopplingar. Årets upplaga har jag nu ingen uppfattning om som lag men jag hade Johannes Nilsson i KRIF så det är allt men det finns tid att läsa på.


Vilket eller vilka lag i vår serie tror du det blir skönast att vinna mot och motivera även gärna varför.
Jag uppskattar alla segrar högt men att vinna någon upphaussad match mot på en förhand svår motståndare smäller lite extra. Framtiden får utvisa vilket motståndaren blev.


Det har ju pratats om att banta ner lagen i Hockeyettan från dagens fyrtiosex till endast trettiosex. Vad tycker du om det resonemanget?
Jag är helt emot. HockeyEttan idag är basen för svensk ishockey med dess bredd och djup och att ta bort 12 lag vore förödande för flera orter men även för spelare som vill fortsätta satsa mot sin dröm högre upp i seriesystemet. Var skall de 250 spelare som inte får plats ta vägen? Det är inte lika lätt att flytta överallt på denna nivå då ekonomin inte är den bästa på flera håll. Hur Herr Lundberg kom fram till modellen för HockeyEttan är en gåta, minst sagt. Idag ”gråter” föreningar när de ska resa över hela landet för att spela playoff-matcher p.g.a. ekonomin och att då föreslå ett seriespel andra halvan säsongen rikstäckande är inte bara dumt och ekonomiskt förödande utan även helt orimligt. Du ska inte riskera en hel föreningsframtid för att representationslaget går för bra. Enligt mig ett ogenomtänkt förslag och en farlig väg att gå för svensk hockey. Självklart finns det även fördelar kortsiktigt men i det långa loppet så överväger nackdelarna de få fördelarna. Kanske att utöka HockeyAllsvenskan till 20-24 lag med uppdelning norr/söder som det var tidigare är en bättre väg att gå? Då skulle även HockeyEttan kunna minskas i antal lag till 4 x 10 lag fast med en än starkare regional anknytning för bättre intresse och med det en starkare ekonomi för lagen.


Något annat nytt är ju att endast ett lag från Hockeyettan flyttas upp till Allsvenskan men å andra sidan är ett lag garanterade möjligheten att spela där. Vad känner du kring det?
För vem är beslutet taget? Det har gått upp ett lag varje år ändå så i praktiken blir det ingen förändring förutom att ytterligare ett lag kommer att spela en massa matcher i slutet av säsongen som kanske inte betyder något. Men det löser väl de ovanliggande ligorna med att de meningslösa förkvalen utökas och att ovanstående inträffar i än större omfattning. I grunden är det ju helt rätt att en segrare över en lång säsong kliver upp och att en förlorare ramlar ur men att inte ytterligare en plats står på spel är inte rätt. För stora insatser i förhållande till vinstchanserna.


Slutligen, vad kommer att känneteckna Hudiksvall säsongen 2019/2020?
Fart, kraft och finess! Svårspelade och ytterst tråkiga att möta. Jag hoppas att vi kan bygga vidare på fjolårets framgångar och utveckla spelet ytterligare för att kunna utmana på riktigt i Kvalserien i april nästa vår.

 

// Per Ljusteräng – tränare Hudiksvalls HC