Väsby Hockey tar pulsen på Wings HC, Arlanda

Från en granne till en annan. Nu i form av ”norrlänningarna”, baserade i Märsta och Pinnbackshallen, nämligen Wings HC, Arlanda. Ett lag som efter en säsong i tvåan nu är tillbaka i Hockeyettan men det efter stor dramatik i säsongens sista match. Mer om denna och om läget i laget kan vi få läsa genom tränaren Mattias Valente. En kille som vi känner väl till i Väsby Hockey efter hans fyra säsonger i klubben som spelare i slutet av nittiotalet och i början av millennieskiftet. Nu är han dock tränare och basar sin andra raka säsong för sin moderklubb Wings.

 

Hej Mattias Valente, tränare för Wings HC, Arlanda. Hur är läget med dig så här mitt i sommaren och hur ser sommarplanerna ut?

Hej Krille, tack det är bara bra! Sommarplanerna för truppen är att de nu har gått på ledigt(egen träning) under 5 veckor. Vi återsamlas måndag v32.

För egen del är det full fart hela vägen in sedan blir det 3 veckor semester med familjen.

 

Det här blir din andra raka säsong i klubben som tränare men ditt första som huvudansvarig i Hockeyettan. Hur kul tycker du att det ska bli?

Jo, men det är klart att det skall bli väldigt skoj, det var ju det som var målet när jag tog över inför säsongen å nu är vi här:) Det är ju ett steg upp med många roliga matcher att se fram emot.

 

Det blev ju en väldigt framgångsrik säsong för er den gångna med lyckosamt kvalspel och en hejdundrande avslutning där ni behöva vinna avslutningsmatchen med fyra mål vilket ni även klara av. Berätta lite kort om den rykande heta avslutningen och hur lyckades ni med det konststycket?

Ja, det kan man lugnt säga. Vilken finish, helt galet faktiskt!

Vi höll ganska låg profil utåt hela förra säsongen men internt var alla på det klara med vad som var slutmålet och det var självklart att Wings skulle tillbaka till hockeyettan där klubben hör hemma. Hela tiden jobbade vi för att bli bättre och nå vårt slutmål, inte för att vinna några serier eller liknande på vägen ingen stress målet låg långt fram å dit kom vi.

Inte många trodde på oss inledningsvis vilket jag själv tyckte var bra, då fick vi jobba i lugn och ro nästan hela vägen utan favoritskap. När vi sedan kom till kvalserien så skulle vi bara lösa det, fanns inget annat, tyvärr sätter vi oss själva i ett jobbigt läge i kvalet efter en bra start. Dessutom hade vi i detta läge även en hel del skador/frånvaro inför avslutningen. När det sedan skulle avgöras få tror jag att det handlade massor om psykologi. Vi hade vänt matcher, vunnit mycket, starka tredje perioder hela säsongen. När vi leder med 3-1 inför andra är direktiven enkla, vi har allt och vinna, de har allt att förlora. Tre och en halv minut in i andra då tappade nog många tron men inte vi som skulle göra det. Vi kan göra tre mål denna period också….vi gjorde två.

5-3 inför sista, slå dit en tidigt sedan har vi tålamod. Jag säger till när vi skall få panik haha…

6-3 kommer tidigt, TH bara försvarar sig och ser rädda ut av förklarliga skäl. Vi vände mot dem senast. 7-3 kommer med fem minuter kvar och i detta läge är det vi som sitter i förarsätet. TO från TH, vi ledare manar till lugn, håll allt framför oss, minimal risk, läget kommer…8-3 i tom kasse, helt magiskt!

 

Som sagt viljan att vinna måste alltid vara större än rädslan att förlora.

 

Hur skulle du annars vilja summera året i division 2 och vad tar ni med er från den resan? Hur har annars arbetet med truppen gått och vad är det för typ av spelarkaraktärer ni sökt/söker?

Jag måste säga att jag är positivt överraskad över Hockeytvåan.En hel del bra hockey vilket jag inte riktigt hade väntat mig. Summa summarum är att det är otroligt skönt att vi löste det och erfarenhetsmässigt tar vi med oss massor men framförallt gruppen och dess styrka om man jobbar mot samma mål.

Truppbygget inleddes med att vi först ville signa upp basen från förra året när det var gjort vill vi spetsa det ytterligare vilket vi har gjort och fortsätter med. Framförallt skall det vara just karaktären, vi kommer dit varje dag och checkar in på det som gäller för alla.

 

Hur många platser har ni kvar att fylla innan ni är klara inför seriestarten? Hur har ert försäsongsupplägg sett ut och vad har varit fokus under träningarna?

Vi har några platser öppna och jobbet pågår även om det varit ganska tyst från oss ett tag nu. Letar framförallt efter en back till.

Vi har kört 3 pass /vecka gemensamt sedan har det varit 2-3 individuella pass /vecka. Ett upplägg som passar och alla vet vad som gäller. Det har varit kombinerat styrka, smidighet och hjärta i huvudsak, inte mycket hokus pokus.

 

När startar ni upp efter sommarledigheten, när är första ispasset och när spelar ni första träningsmatchen?

Vi startar upp v32, fys mån-tors och ledigt fredag. Sedan hoppas jag att vi gör på is hemma i Pinbacken till helgen, dubbla pass v32 (annars kommer vi till er). Första matchen är tidig, 18/8 hemma mot Kumla.

 

Hockeyettan Östra innehåller två nya lag jämfört mot tidigare i form av er samt den andra nykomlingen, Strömsbro. Vad tror du om serien i år, tror du det blir tuffa kamper om de fem platserna som går till Allettan?

Ja, det är skoj med nytt, framförallt att Strömsbro är med, vi är ju lite ny gamla. Tror det kommer bli en riktigt rolig serie och fler lag som kan vara med och skapa oreda.

Favoritskapet måste ju gå till Hudik och Huddinge sedan är ju ni och Visby med där uppe samt ett par lag till där bakom som kommer vilja vara med och tävla om det.

 

Har du någon koll på de andra motståndarna i serien och vilka fem lag tror du ståtar högst upp i tabellen när grundserien ska summeras?

Hyfsad koll har jag! Som jag skrev ovan, Huddinge å Hudik har plats 1-2, utan inbördes ranking. Sedan är ni och Visby med, därutöver kommer 2-3 lag vilja vara med å tävla och även förstöra för några av favoriterna.

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Hmm ja, det tror jag men jag nämner inga lag.

 

Väsby är ett av tolv lag ni kommer att möta under grundserien. Det är ju ett lag som du även känner till efter dina säsonger i klubben som spelare. Vad kommer du ihåg från den tiden i klubben? Vad känner du till om oss i år och vad tror du om våra chanser?

Ja, så är det, vart några säsongen i Vilunda, roliga år. Inledde med en jävla cirkus på tränare och en tung start, sedan hade vi några framgångsrika säsonger. Många roliga minnen och mycket bra folk i och runt laget, några av er är kvar, skall bli kul och komma till Vilunda igen.

Tror ni har bra chanser, har över tid byggt en trygg grund vilket har gett resultat. Ni skall absolut vara med i toppen.

 

Vilket eller vilka lag i vår serie tycker du det är skönast att vinna mot. Motivera även gärna varför.

Oj, den är svår, man har ju varit i regionen sedan pojkåren på 80-talet så det finns väl rivalitet överallt haha. Björkängshallen var ju alltid skön att vinna i som pojkspelare. Derbyn är alltid sköna att segra i oavsett sida, jag har ju provat båda som spelare. Är väl egentligen bara Visby och Hudik jag inte har någon spontan känsla för.

 

Det har ju pratats om att banta ner lagen i Hockeyettan från dagens fyrtiosex till endast trettiosex. Vad tycker du om det resonemanget?

Förstår det till viss del men det kommer inte att avhjälpa problemet mer än kortsiktigt. Tycker det är ok som det är.

 

Något annat nytt är ju att endast ett lag från Hockeyettan flyttas upp till Allsvenskan men å andra sidan är ett lag garanterade möjligheten att spela där. Vad känner du kring det?

Bra med direktuppflyttning, dåligt att bara ett lag får chansen. Jag vill att man skall spela om det och vinner man en serie skall man gå upp oavsett nivå, men som de har trasslat ihop det nu gör det ju helt galet, speciellt mellan SHL och HA….

 

Slutligen, varför kommer Wings HC, Arlanda inte vara inblandade i bottenstriden och vad kommer framförallt att känneteckna dina spelare säsongen 2019/2020?

Jag tror att vi har tagit med oss nyttig erfarenhet från året i Hockeytvåan, jobbat in nya värderingar, moral och grunder i klubben. Vi kommer bli jobbiga att möte, resten får vi se😉

 

// Mattias Valente – Tränare Wings HC, Arlanda