Väsby Hockey tar pulsen på Strömsbro HC

Strömsbro HC är en klassisk hockeyklubb från hockeyfästet Gävle. De spelade i högsta serien under femtio och sextiotalet men har under modern tid mestadels hållit till i de lägre divisionerna i Gästrikland. Men i våras tog föreningen steget upp till Hockeyettan och nu vill föreningen fortsätta sin klättring uppåt. För att få lite mer koll på laget har jag vänt mig till föreningens sportchef Johan Wennberg. Hans tankar inför debuten i Hockeyettan låter så här.

 

Hej Johan Wennberg, sportchef för Strömsbro HC. Hur är läget med dig så här mitt i sommaren och hur ser sommarplanerna ut?

Hej hej, allt är bara bra går på semester i dag. Sommaren kommer spenderas med familjen och med en hel del Strömsbro jobb.

 

Strömsbro är ju en klassisk hockeyföreningen med fina meriter men det var ganska länge sedan. Hur kommer det sig att ni har lyckats bygga upp ett lag som i våras lyckades kvala sig upp till Hockeyettan?

Ja, det stämmer! Vi är en ganska anrik föreningen som varit lite på dekis i några år när vi pratar A-laget. Men för tre år sedan fick vi ett ultimatum av styrelsen att något var tvunget att hända .Vi kunde inte fortsätta harva på i div 3 längre, så då tog jag på mig att bygga för framtiden med ett mål på tre år att nå hockeyettan vilket vi lyckades med. Vi var nära redan första säsongen i tvåan men föll då på målsnöret mot Munkfors i bäst av 3. Då insåg jag ju att för att ta nästa steg så måste det spetsas ytterligare vilket vi gjorde och då gick det vägen dock med en ganska liten marginal. Vi var tre lag på samma poäng men bara ett mål från serieseger.

 

Hur är intresset för er i Gävle och kommer ni att kunna fylla hallen i vinter?

Intresset i Gävle för Strömsbro skulle jag säga är stort för det är mycket surr på stan och Gefle Dagblad skriver mycket om oss och vad jag förstår så har vi mycket klickningar på sociala medier. Vår arena tar ca 850 och jag hoppas att vi kommer ligga runt 600 åskådare på matcherna så det gäller att vi spelar en bra hockey så folk vill komma och kika också.

 

Det blev ju som nämnts en väldigt framgångsrik säsong för er den gångna med lyckosamt kvalspel. Hur kommer det sig att ni lyckades ta er upp till Hockeyettan som du ser på det och vad tar ni med er från den resan till årets säsong?

Skulle säga att anledningen till avancemanget var att vi hade en bra ledarstab men och framförallt en grupp spelare som spelade för varandra. Det är en riktigt familjär grupp om man säger så och det var laget före jaget. Det vi tar med oss från förra säsongen är väl just det att vi spelar som ett lag och att jag fått behålla en stomme från förra året. En stomme av ledande och skickliga spelare.

 

Ni har ju haft en tydlig prägling på ert lagbygge med i princip idel spelare som har en bakgrund från Brynäs och som är från Gävle. Hur tufft har jobbet varit för dig med rekrytering under våren/sommaren?

Jag har ju haft som målsättning att bygga ett lag där spelarna kommer från Gävle men har allt eftersom fått vidga mina vyer lite. Det har blivit en del telefonsurr under våren.

 

Vad är det för typ av spelarkaraktärer ni sökt/söker och hur många platser har ni kvar att fylla innan ni är klara inför seriestarten?

Vi har fokuserat på att hitta unga hungriga spelare som vill ta både oss och deras egna utveckling framåt därav 98 årskullen jag har värvat 4 spelare ifrån.

 

Hur har ert försäsongsupplägg sett ut och vad har varit fokus under träningarna? När startar ni upp efter sommarledigheten, när är första ispasset och när spelar ni första träningsmatchen?

Grabbarna har krigat på med en PT under tre dagar i veckan sedan i maj med fokus på smidighet, styrka och explosivitet. Just nu är dom inne i sin andra och sista vecka på ledigheten. Vi går på is vecka 33 med pass mån-tis och på onsdagen möter vi Hudik i första träningsmatchen så det blir tufft direkt.

 

Hockeyettan Östra innehåller två nya lag jämfört mot tidigare i form av er samt den andra nykomlingen, Wings HC, Arlanda. Vad tror du om serien i år, tror du det blir tuffa kamper om de fem platserna som går till Allettan?

Jag tror det blir en jämn serie i år har inte direkt bläckkoll med känns på förhand att Hudik och Huddinge är topplag. Det kommer att bli ett krig om Allettan platserna.

 

Har du någon koll på de andra motståndarna i serien och vilka fem lag tror du ståtar högst upp i tabellen när grundserien ska summeras?

Jag har som sagt inte så stor koll på alla lag men Hudik, Huddinge, Visby och ni och sedan vill jag säga oss. Vi vill framåt så vi måste ha det som målsättning.

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Jag säger oss som outsider för tror inte att så många tror på oss!

 

Väsby är ett av tolv lag ni kommer att möta under grundserien. Vad känner du till om oss och vad tror du om våra chanser?

Vilda Väsby! Jag kan inte allt för mycket men vet att ni har en duktig kille från Gävle i Johannes Nilsson. Det och att en gammal granne till mig, Patrik svensson tror jag han heter, har spelat i Väsby, kanske i början av 2000-talet. Mer en så är det inte tyvärr.

 

Vilket eller vilka lag i vår serie kommer du och dina fans att njuta mest över att vinna mot. Motivera även gärna varför.

Jag kan inte säga något lag som det skulle vara extra skönt att vinna mot. Alla vinster är lika sköna.

 

Det har ju pratats om att banta ner lagen i Hockeyettan från dagens fyrtiosex till endast trettiosex. Vad tycker du om det resonemanget?

Jag tycker inte om resonemanget att banta ner Hockeyettan. Tycker det verkar bra som det är men vi är ju nya så jag har inte hunnit tänka så mycket på det.

 

Något annat nytt är ju att endast ett lag från Hockeyettan flyttas upp till Allsvenskan men å andra sidan är ett lag garanterade möjligheten att spela där. Vad känner du kring det?

Kommer ju självklart bli supersvårt att nå allsvenskan när bara en plats erbjuds. Tycker förra systemet var bättre.

 

Slutligen, varför kommer Strömsbro HC att bidra med till serien framförallt att känneteckna dina spelare säsongen 2019/2020?

Strömsbro kommer bidra med en offensiv och fartfylld hockey med många poängstarka spelare.

 

// Johan Wennberg – Sportchef Strömsbro HC