Väsby Hockey tar pulsen på Vallentuna Hockey

Vallentuna Hockey är Väsbys granne i öst och kanske den föreningen som Väsby har haft mest och flest duster med under årens lopp. Det brukar alltid bli tuffa matcher lagen emellan och det finns helt klart en hatkärlek mellan Vilda Väsby och VBK som sträcker sig många år tillbaka. Årets VBK leds för andra säsongen i rad av Charlie Thermaenius och vid sin sida har han den forna backgiganten Fredrik Svensson. Vallentuna gjorde under fjolårssäsongen en stark grundserie som sånär tog laget till Allettan men i Fortsättningsserien gick det inte alls lika bra vilket var något överraskande sett till att föreningen hade mobiliserat rätt stort inför säsongen. Till i år känns laget än mer vasst, åtminstone på pappret och laget känns som en klar kandidat till en plats bland de fem i toppen. Vad tränare Charlie tycker om det och hans tankar inför säsongen kan ni läsa här nedan.

 

Hej Charlie Thermaenius, tränare för Vallentuna. Hur är läget med dig så här mitt i sommaren och hur ser sommarplanerna ut?

Det är skönt att få några veckors vila tillsammans med familjen. Vi har kört försäsong från 1 April fram till midsommar.

 

Det här blir din andra raka säsong i Vallentuna. Under fjolåret var ni väldigt nära att ta en plats till Allettan men i vårserien gick det inte alls lika bra för er. Varför lyckades ni inte bibehålla det fina spel ni visade upp under slutet av grundserien för att på riktigt allvar konkurrera med Segeltorp om playoff platsen uppåt?

Vi gjorde en föryngring i vår trupp och med det så tappade vi lite erfarenhet. Det resulterade i att vi inte lyckades hålla den jämnhet i spelet som vi önskade.

 

Hur skulle du vilja summera fjolårssäsongen? Vad gjorde ni bra som ni vill ta med er till i år och vad behöver ni förbättra för att kunna ta ytterligare kliv?

Vi gjorde väl en godkänd säsong, för att ta ytterligare kliv måste vi vara mer förbereda inför säsongen samtidigt som vi måste bli mer ödmjuka inför uppgiften. Vår vilja att jobba hårt hela året är något som vi måste ta med oss in i denna säsong.

 

Ni har fått behålla en del viktiga spelare såsom bland annat poängspelarna Marcus Andersson, Andreas ”Pålle” Paulsson och den mycket säkra backen Joel Östman vilket säkerligen varit viktiga för er att säkra kvar i föreningen. Hur ser du på den trupp som ni har satt ihop hittills?

Vi är mycket glada och tacksamma för de spelare som har valt att förlänga med oss. Tillsammans med de nyförvärv vi gjort ska det bli väldigt roligt och spännande att få utveckla detta lag. Det är ett starkt lag, där spelarna kompletterar varandra väl.

 

Hur många platser har ni kvar att fylla innan ni är klar inför seriestarten?

Vi är i stort sett klara med rekryteringen.

 

Hur har ert försäsongsupplägg sett ut och skiljer det sig något åt från fjolåret?

Jag och Fredrik har ett koncept som vi tror på. Vi försöker variera träningen mycket. Det ska vara roligt att börja om på en ny säsong.

 

När startar ni upp efter sommarledigheten, när är första ispasset och när spelar ni första träningsmatchen?

Laget kör tillsammans igen v31. Vi går på is den 5 aug och första träningsmatchen är borta mot Spånga den 14 aug.

 

Hockeyettan Östra innehåller två nya lag jämfört mot tidigare i form av nykomlingarna Strömsbro samt Wings HC, Arlanda. Vad tror du om serien i år, tror du det blir tuffa kamper om de fem platserna som går till Allettan?

Det är alltid tufft att kvalificera sig till Allettan, marginalerna är små. Det finns inga dåliga lag i vår serie, så jag tror att de lag som lyckas hålla jämnast nivå kommer att gå vidare till Allettan.

 

Har du någon koll på de andra motståndarna i serien och vilka fem lag tror du ståtar högst upp i tabellen när grundserien ska summeras?

I HockeyEttan sker det alltid stora förändringar i trupperna under sommaren, så jag har lite dålig koll på de andra lagen. Jag tror att årets upplaga av serien kommer att bli mycket jämnare än tidigare år så jag tror att de 5 första platserna kommer att vara helt öppna för alla.

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Jag tror kanske att vi själva kan vara ett lag som kan ställa till en del oreda för de topptippade lagen i serien.

 

Väsby är ett av tolv lag ni kommer att möta under grundserien. Känner du till något om oss i år och vad tror du om Väsbys chanser i år?

Väsby är ett av de få lag i serien som har haft en kontinuitet under en längre tid och det gynnar hela Väsby Hockey. Sedan ser laget på pappret bra ut, så absolut kommer de att slåss i toppen även denna säsong.

 

Vilket eller vilka lag i vår serie tycker du det är skönast att vinna mot. Motivera även gärna varför.

Alla derbyn i Norrort är roliga matcher, de drar lite mer folk än de andra lagen samtidigt som det väcker lite extra känslor hos alla inblandade.

 

Det har ju pratats om att banta ner lagen i Hockeyettan från dagens fyrtiosex till endast trettiosex. Vad tycker du om det resonemanget?

Jag ser inget negativt kring det rent sportsligt, men ekonomiskt för lagen i HockeyEttan kan det bli svårt att genomföra, om man vill ha en bredd på den lokala ishockeyn i Sverige.

 

Något annat nytt är ju att endast ett lag från Hockeyettan flyttas upp till Allsvenskan men å andra sidan är ett lag garanterade möjligheten att spela där. Vad känner du kring det?

Jag tycker absolut att om man vinner en serie så ska man flyttas upp, samtidigt så måste man ge fler lag chansen att få kvala uppåt annars dör inspirationen för många spelare och klubbar tidigt under säsongen.

 

Slutligen, varför kommer ni i år att på allvar konkurrera om en plats till Allettan och vad kommer framförallt att känneteckna dina spelare säsongen 2019/2020?

Vi ser en kulturförändring i Vallentuna Hockey som en stor bidragande faktor samtidigt som spelarna som har valt att representera Vallentuna Hockey alla har en stor ambition med sin egen utveckling och vill hjälpa klubben att ta nästa steg.

 

// Charlie Thermaenius – Tränare Vallentuna Hockey