Väsby Hockey tar pulsen på Viktor Tuurala

Så har vi kommit till Hockeyettan Östras sista lag till intervjustolen och vi avslutar särdeles snyggt med inte mindre än självaste Vilda Väsby Hockey som frontas av tränare Viktor Tuurala.

 

Hej Viktor Tuurala, tränare för Väsby Hockey! Det känns väl bra att få äran att få avsluta hela intervjuserien eller vad säger du? Hur är annars med dig och vad har du haft för dig under semestern?

Ja, första gången som jag får vara med på denna hyllade intervjuserie, det känns kul! Vi var hos svärföräldrarna i USA med familjen under i princip hela semestern, nu har vi kommit hem för att samla ihop oss lite grann före säsongen börjar.

 

Detta blir fjärde raka säsongen för dig som tränare. Hur känns det att vara så länge på en och samma plats?

Det är roligt, jag har hela tiden känt att jag har kunnat fortsätta utvecklas som ledare under de här åren, och samarbetet med Tom har alltid fungerat väldigt väl. Det är väl även så att det alltid är ett bra kvitto på det man gör att sportchefen alltid velat ha kvar en, nu för fjärde året i rad, vilket är hedrande och inspirerande.

 

Du brukar ju alltid vilja vara med om att laget ska förbättra sig från säsong till säsong vilket också har varit fallet under alla tre åren, åtminstone om vi ska prata om grund- och Allettor. På vilket sätt ska laget kunna förbättra sig även den kommande säsongen som du ser på det?

En viktig bit till det i år blir kontinuiteten, vi har 16 förlängningar, och det är första gången under min tid här som vi har så pass många spelare som gjort minst en säsong i A-laget. Tidigare år har vi varit mellan 8-10 stycken. Vi har tidigare märkt att det gör en skillnad i den individuella prestationen, och vi är helt övertygade om att det kommer att lyfta oss som lag.

 

Vad tycker du framförallt vi har förbättrat under din tid i klubben och då tänker jag på laget och spelet och vad går att vässa än mer till kommande säsong?

Jag tycket att vi har förbättrat i princip allt, och en stor del av det är allt jobb som vi gjort mellan säsongerna med att analysera vad som måste förbättras, och hur. Samt en viktig del av det är att inte glömma bort det vi redan gör bra, och försöka se över hur vi kan bli ännu bättre på det. Hungern att fortsätta driva allt framåt är nyckeln till det

 

Vad känner du kring lagbygget och på vilket sätt tror du att den här gruppen kommer skilja sig åt mot fjolåret?

Vi gillar lagbygget, vi ville förlänga med många, och de få spelare vi tycker oss ha tappat känner vi att vi har fyllt på med killar som vi ville ha. Det kommer givetvis även en utmaning för oss ledare med att ha så pass många förlängningar i truppen. Det gäller att vi gör vårt jobb rätt, och hanterar det bra, då kommer årets trupp bli mognare, smartare, och ännu bättre på att utföra saker tillsammans än tidigare upplagor.

 

Hur har annars försäsongsupplägget sett ut och skiljer det sig något åt från fjolåret?

Ja, vi hade möjligheten att vara på is ett par gånger i veckan under våren, vilket var riktigt givande. Vi spenderade mer tid med Micke Karlsson på hans gym i Antuna Gård än förra året också, vilket är positivt. Jag och Micke har alltid, på ett eller annat sätt, delat på upplägget kring försäsongerna, och jag är glad att han kunde vara mer delaktig i år igen.

 

När startar ni upp efter sommarledigheten och när blir första ispasset?

Vi drar igång med en vecka teori, fys, och teambuilding från och med den 5:e augusti. Vi går på is veckan efter, den 12:e augusti.

 

Hockeyettan Östra innehåller två nya lag jämfört mot tidigare i form av nykomlingarna Strömsbro samt Wings HC, Arlanda. Vad tror du om serien i år, tror du det blir tuffa kamper om de fem platserna som går till Allettan?

Jag tror att det blir så som det så ofta blir, lag 6 och 7 kommer vara med länge och utmana lag 4 och 5 om de sista platserna.

 

Har du någon koll på de andra motståndarna i serien och vilka fem lag tror du ståtar högst upp i tabellen när grundserien ska summeras?

Jag har bra koll på de andra lagen på pappret, men sedan ska det givetvis byggas på med information på djupare plan allt eftersom, speciellt med tanke på att flera klubbar i serien bytt tränare. När det börjar närma sig match för oss ska vi ha informationen vi behöver. Jag fokuserar på att vi ska vara med där i toppen, och där lägger jag min energi, fokuserar extremt lite på var andra lag hamnar.

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Jag är generellt ganska ointresserad av att tippa, eller spekulera om de andra, jag fokuserar på att optimera vårt.

 

Vilket eller vilka lag i vår serie tycker du det är skönast att vinna mot. Motivera även gärna varför.

Jag älskar att vinna mot alla. Jag kan dock nämna att Tom älskar Norrortsderbyna mot våra småsyskon runtom oss lite extra. Boba är lite av en legend i Hudiksvall så den matchen är speciell för honom. För mig är det lite extra kul mot vissa av de andra tränarna, de som jag vet inte gillar mig, de är roliga.

 

Det har ju pratats om att banta ner lagen i Hockeyettan från dagens fyrtiosex till endast trettiosex. Vad tycker du om det resonemanget?

Jag är positiv till det, dock så länge inte kommersiella sidan ser helt annorlunda ut än idag tycker jag att det är viktigt att behålla 4 regioner, och inte gå på för stort med superallettor som täcker hela landet i en serie.

 

Något annat nytt är ju att endast ett lag från Hockeyettan flyttas upp till Allsvenskan men å andra sidan är ett lag garanterade möjligheten att spela där. Vad känner du kring det?

Jag tycker att det är lite sak samma, chansen för två kontra, möjligheten att det inte blir någon. Statistiskt sett har ett lag gått upp varje år, och nu är det garanterat (från 20/21).

 

Slutligen Viktor, varför blir vi bättre kommande säsong och vad kommer att känneteckna Vilda Väsby säsongen 2019/2020?

Vi blir bättre för att vi har mer erfarenhet, mer mognad, och framförallt en övertygelse från start om hur bra vi kan bli. Det som kommer känneteckna Vilda Väsby är de saker ni känner igen: fart, intensitet, och en positiv hockey. Vill önska alla välkomna till våra matcher, tillsammans kan vi lyfta det här laget, den här föreningen, och den här kommunen till höjder många inte ens vågar drömma om idag.

 

// Viktor Tuurala – Tränare Väsby Hockey