Dramatik när Väsby premiärsegrade!

Inte ens ett 1-4 underläge inför den sista perioden stoppade Väsby Hockey i hemmapremiären mot Visby/Roma. Väsby stod istället för en imponerande upphämtning. Gick ikapp till 4-4 efter ordinarie tid och sedan blev Johannes Nilsson och Linus Ryttar straffhjältar vilket gav Väsby extrapoängen.

-Premiären avklarad säger tränare Viktor Tuurala. Första var en riktig premiärperiod. Den andra var bättre, trots att vi förlorar den också. Tredje var mycket vassare och två  poäng får vi köpa i dag och vi fokuserar på det positiva i att komma igen efter underläge 1-4.

 

Vilken scenförändring vi över femhundra åskådare i Vilundahallen fick skåda denna söndagseftermiddag. Gästerna Visby/Roma dominerade totalt den första perioden. Väsby kom tillbaka i den andra men framförallt i den sista perioden då laget gick rakt på mål och blev tillräckligt desperata för att trycka in puckarna.

 

Men inledningen var minst sagt darrig från Väsbys sida. Visby/Roma som redan spelade sin premiär i fredags, var lugna, balanserade, heta och betydligt starkare än ett Väsby som var lite överallt och ingenstans ute på isen.

 

Stirrigt var bara förnamnet på Väsby och Visby/Roma hade total kontroll över händelserna till en början. Redan i den fjärde minuten tog laget ledningen efter att Väsby missat i ett uppspel och sedan inte hängde med för att stänga spelvändningen. Inte heller målvakt Linus Ryttar lyckades stänga igen tillräckligt i kassen för att förhindra påhälsningen.

 

Med lite mer än halva den första perioden spelad så gick gästerna även upp i en tvåmålsledning. Det efter att Väsby inte orkat med att ta en retur framför eget mål och där Visbys kanadensiska förvärv på transatlantiskt maner tryckte in 0-2.

 

Det blev också det sista målet som trillade in efter tjugo spelade minuter men det ska Väsby vara tacksamma för eller framförallt, tacka Linus Ryttar för. Matchen hade faktiskt kunnat vara stängd efter denna miserabla första period från Väsbys sida och Linus Ryttar räddade flera klara lägen från gästernas sida.

 

Med en periodvila i benen och nerverna borta från kropparna var det helt annat Väsby som tog tag i matchen per omgående i mittakten. Fredrik Falk angav tonen redan i första bytet och det var också passande nog samma Fredrik som gav Väsby en väg in i matchen när han i den tredje minuten pangade in reduceringen till 1-2.

 

Minuten efter var Väsby snubblande nära en kvittering men istället tog matchen ännu en vändning när gästerna minuten efter det slog in 1-3. Det efter vunnen tekning i Väsbys zon och med ett tyst backskott vilket en skymd Linus Ryttar inte ens hann reagera på innan den satt mellan benen på honom.

 

Målet sköt Väsby aningen i sank men värre skulle det bli eftersom Visby/Roma även ökade på till 1-4 i ett av få anfall under mittakten. Laget fick där lite retroaktiv utdelning efter sina många brända lägen i den första perioden.

 

Men retroaktiv utdelning skulle till slut även Väsby få sin beskärda del utav. Laget skapade en del farligt i den andra perioden men avsluten blev då aningen för svåra eftersom försöken blev snyggare än effektiva.

 

Den tredje periodens avslut andades mer desperation och vilja och upphämtningen startade i den femte minuten. Det när passningseleganten Christian Holmblad hittade fram till Christoffer Gozzi som mitt i slottet några meter från mål pricksköt in reduceringen till 2-4 via stolpen och in.

 

Viljan var stor från Väsbyspelarna under hela den sista perioden och målet gav än mer ved till elden. Inom loppet av en minut mitt i perioden kom sedan desperationen in på än mer allvar. Jonathan Rodensjö gick raka vägen fram mot mål innan han tryckte in 3-4 via första krysset bakom Daniel Marmenlind i Visbykassen.

 

Vändningen var på väg och publiken i Vilundahallen svarade upp. Jublet och hejaropen eskalerade. Minuten senare var Väsby framme och störde igen och anfördes av en vilt jagandes Manfred Ehlers. Han jagade motståndarbackarna furiöst och slitet gav till slut resultat. Manfred fångade upp pucken och tog sig sedan runt kassen in mot mål. Avslutet räddade Marmenlind men han lyckades aldrig fånga upp returen. Pucken dök istället fram till Gabriel Österberg som från dryga metern drog in kvitteringen till 4-4.

 

En näst intill osannolik upphämtning var ett faktum och sedan väntade dryga tio minuters anspänning vilken följdes upp av en intensiv övertid där båda lagen hade sina beskärda delar av chanser.

 

Matchen fick sedan avslutas efter straffläggning. Stor matchhjälte blev då Johannes Nilsson och Linus Ryttar. Johannes tack vare att han var den enda som lyckades hitta målet via en elegant träff rakt upp i krysset. Linus Ryttar genom att han säkert räddade Visby/Romas samtliga fem straffar.

 

 

Sammanfattningsvis så känns det oerhört skönt att få poäng från matchen efter en inledning som var allt annat än bra från Väsbys sida. Att sedan hämta ikapp 1-4 till 4-4 på en period mot ett så pass starkt lag som Visby/Roma är ett bevis på stor moral och styrka från Väsbys sida. Att slutligenfå vinna en straffläggning vilket var lite utav Väsbys svaghet fjolårssäsongen gör saken knappast sämre.

 

 

Grisligan

 

Tre grisar ges till Fredrik Falk som var väldigt initiativrik matchen igenom och som tack var sin fart och anfallsvilja var ett stort hot från sin backplats.

 

Två grisar tilldelas Gabriel Österberg som precis som sin backkollega Falk gjorde ett utomordentligt arbete ute på isen och som varvade starkt backspel med en del fina offensiva tilltag.

 

Sista grisen ges till Manfred Ehlers som krigade, slet och som får personifiera den avslutning som Väsby i eftermiddag stod för.

 

I övrigt var det spridda skurar från Väsby denna premiär. Samtliga kuggade in i maskineriet den sista perioden men särskilda omnämnande vill jag skänka till Linus Ryttar som jobbade sig in i matchen efter relativt svag start. Det samt till Jesper Kemi och Anton Rask som tillsammans med tidigare nämnda Ehlers var Väsbys jämnaste enhet för kvällen.

 

Väsby får nu ta med sig avslutningen och förhoppningsvis ta med sig detta redan till matchstart nu på onsdag när laget åker till Enköping och Bahcohallen för att där ta sig an Enköpings SK.

 

// Krister Holmgren

 

Foto: Bror Rosenback