Ett hetare Wings vann derbyt

Ett inte alltför piggt Väsby Hockey förlorade derbyt hemma mot ett heltänt Wings som vann med 4-7 efter att ha spelat in den sista kassen i tom kasse.  Wings var hetare, vassare och distinktare och vann således derbyt helt rättvist.

– Alltid surt att förlora, finns ljusglimtar i matchen, men idag var det inte tillräckligt bra som helhet säger tränare Viktor Tuurala. Alltid farligt att ge lag möjligheter till att rida en momentumvåg för då blir allting förstärkt. Vi får använda det här till att bli bättre.

 

Väsby Hockeys första förlust är ett faktum. Att den kom mot ett piggt och rejält tänt Wings var inte annat än logiskt eftersom Väsby inte alls kunde matcha gästernas intensitet.

 

Det såg ut som att Wings hade laddat i två år på matchen. Så länge sedan var det också sedan dessa två lag möttes senast. Väsby såg inte alls lika spända ut på mötet inledningsvis utan det kändes nästan som om man hade vunnit sig mätta efter lagets fina inledning på säsongen.

 

Wings var klart piggast i den första perioden. De hade sin första stolpträff av två redan innan den första minuten var spelad och hade därutöver mängder av fler chanser i princip perioden igenom. Linus Ryttar var dock bra med i den första perioden och gav aldrig Wings någon chans att spräcka sin nolla under matchens första tjugo minuter.

 

Ledningen tog istället Väsby, inte alls logiskt sett till matchbilden, genom Väsbys kanske bästa spelare för aftonen, lagkaptenen Christoffer Gozzi. Han styrde in ett skott från Oliver Horrsell i numerärt överläge.

 

I mittakten fick gästerna retroaktiv målutdelning från den första periodens spel. Väsby fortsatte att stå på hälarna och Wings var om möjligt än mer tända i inledningen av den andra perioden.

 

Laget vann dueller, alla lösa puckar och efter just två vunna sådana så hittades pucken fram till Rasmus Hedin som mitt i slottet sköt in kvitteringen till 1-1 efter att gott om trafik stört Linus Ryttars synfält.

 

Väsby drog kort därefter på sig en utvisning och då tog det exakt en minut innan Wings även var i ledning efter att Carl Eriksson med en läcker styrning strax framför mål tog gästerna till ledningen.

 

Mindre än minuten senare var även Wings uppe i en tvåmålsledning efter att Wings Tim Friberg tryckt sig fram i ett friläge och kyligt fintade bort Ryttar innan han med en backhand sprätte in 1-3.

 

Väsby tog därefter en timeout och kom ut som ett helt nytt gäng. Äntligen uppvisades intensitet och man förevisade takter som inte funnits tillstymmelser till där innan.

 

Efter några längre anfall kom till sist en reduceringspuck när Elliot Lorraine efter fin framspelning från Johannes Nilsson i princip kunde sätta reduceringen till 2-3 i tom kasse.

 

Väsby fortsatte även efter målet att visa hunger men då kom istället två ödesdigra Väsbymisstag som gav Wings lika många mål. Det första som spelades in endast minuten efter Väsbys reducering var dråpligast. Ett hopslag nära mål gav pucken en hög båge. Ryttar lyckades inte plocka pucken utan den flög istället högt upp i luften innan den sedermera studsade in någon centimeter bakom mållinjen.

 

Det andra som nog var matchavgörande spelades in med endast halvminuten kvar av perioden. Väsby låg på i offensiv zon för en reducering men missade mottagningen i en passning vilket fick till följd att Wings fick möjlighet att storma fram i ett tre mot en läge. Gästerna gjorde inga misstag i det fina läget utan satte 2-5 högt upp bakom Ryttar som fick finna sig i att släppa in hela fem mål i mittakten.

 

Väsby bytte därefter målvakt inför sista perioden och förändrade lite i formationerna och satte gasen i botten. Laget lyckades trycka ner Wings men gästerna försvarade sig bra och de där riktigt farliga lägena uppenbarade sig för sällan.

 

Klockan tickade på men strax efter halva den sista perioden kom till slut ändå en reducering för Väsby. Trycket gav resultat och i röran framför mål fick Gabriel Österberg fatt i pucken och tryckte in reduceringen vid den bortre stolpen.

 

Målet kom dock för sent och i ivern att trycka framåt blev Väsby aningen oorganiserade defensivt sätt. Forna Väsbyduon Ludvig Wiita-Adamsson och Pontus Andersson sänkte definitivt Väsby när de stod bakom 3-6. Två minuter efter Väsbys reducering blev det spiken i kistan och även fast Väsby reducerade ännu en gång genom snärtigt skott av Oliver Horrsell med utplockad målvakt, var det över. Wings spikade istället slutresultatet till 4-7 när Tim Friberg blev tvåmålsskytt i samband med att han sköt in pucken i tom kasse när Väsby för andra gången i afton chansat med utplockad målvakt.

 

Sammanfattningsvis så är det bara att gratulera Wings till segern och för Väsbys del är det bara att ta lärdom från matchen och förstå att man måste vara påkopplad direkt efter nedsläpp. Laget gör en helt okej sista halva av matchen men det räckte inte när man väl då givit Wings tillräckligt med övertag under den första halvan.

Grisligan

 

Christoffer Gozzi var Väsbys främsta för dagen. Inblandad i det mesta och bästa och stod även bakom hälften av Väsbys gjorda mål. Tre grisar till Gozzi!

 

Två grisar tilldelas Oliver Horrsell som var en stabil klippa längst bak och som dessutom var vass offensivt sett. Han låg precis som Gozzi bakom hälften av Väsbys mål och gjorde en bra insats ute på isen.

 

Sista grisen ges till ettriga Elliot Lorraine vars fajterskalle fler hade behövt i detta derby.

 

Särskilda omnämnanden vill jag slutligen skänka till Christian Holmblad, Fredrik Falk, Felix Dahlgren samt till Gabriel Österberg.

 

Bäst ikväll var ändå publiksiffran. Över sexhundra åskådare i Vilundahallen vilket skapade ett härligt derbydrag och förhoppningsvis kommer många tillbaka till på onsdag då klassiska Hammarby Hockey kommer på besök.

 

// Krister Holmgren

 

Foto: Arne Rundlöf