Mariestad inför största derbyt i väster!

Hockeyettans största derby är givetvis Skaraborgsderbyt när Skövde och Mariestad möts. Imorgon är det dags för säsongens första då uppemot 3000 åskådare kommer till Billingehov för att se när hemmalaget SIK ska försöka betvinga Skaraborgs just nu bästa lag, Mariestad. Bois tränare Andreas Appelgren har dock varit med om ännu större derbyn med över 13000 på läktarna.

Imorgon är det dags för det stora Skaraborgsderbyt. Förbereder man laget på något speciellt sätt när det är derby?

Nej inte egentligen. Spelarna kommer vara taggade och man behöver inte pumpa upp dom utan man mer kollar upp om man behöver lugna dom lite, men taggningen brukar sköta sig helt självt.

Och när kopplar du på?

Som coach så direkt när en match är slut börjar man planera nästa, det gör man alltid oavsett om det är derby eller en vanlig match. Jag försöker förbereda som till en vanlig match, visst är det extra tryck och betyder mycket för publik och alla runtomkring, men jag försöker se det som en vanlig match. Det är viktigt att hålla sig till hur man brukar göra och inte konstra till det. Det är tre poäng som gäller.

Du har ju varit med om en massa derbyn både som spelare och som tränare i olika klubbar. Vilket är ditt starkaste derbyminne?

Det var under lockoutsäsongen när jag med Leksand mötte Mora i ett fullsatt Globen. Mora hade spelare som Bobby Ryan och Anze Kopitar i laget. Det var över 13000 på läktarna och 11000 var leksingar. Sedan är derbyn derbyn, Leksand-Brynäs är ett annat. Sedan var jag med om derbyt mellan Södertälje och AIK, då gick det lite tuffare till, med Black army, det blir mer hat om man säger. Men Leksand-Mora är lite likt här nere, en hatkärlek mellan lagen men det brukar vara ärliga tag både på läktaren och på plan.

Ni kommer från en match senast mot Lindlöven som ni hamnar i underläge men vänder och vinner. Vad tycker du om den matchen?

Det var en bra hockeymatch, vi mötte ett Lindlöven som var obesegrade och gjort det bra och vi nöter ner dom över 60 minuter som vi vill göra. Jag har videoanalyserat matchen och sett den några gånger och sista perioden är oerhört bra, samtliga spelare spelar på en väldigt hög nivå. Först spelade vi på ett sätt fram till 4-3, och när vi sedan fått ledningsmålet så spelar vi av perioden och släpper inte till en enda målchans för Lindlöven, det var starkt.

Ni spelade oerhört disciplinerat och höll pucken framför och gjorde inga misstag.

Ja och det är inte så att vi backar av heller utan vi ligger på. De kommer inte in med pucken i kontroll i vår zon mer än 2-3 gånger. Vi orkar pressa dom på defensiv sida, stressar dom till misstag och till att slänga ifrån sig pucken.

Efter första låg ni dock under och den var väl inte lika bra?

Folk glömmer att det är serieledarna som kommer och vi öppnar bra och tar ledningen, sedan får de ett olyckligt mål som inte ens är en målchans och sedan snabbt ett mål till. Vi tar timeout och därifrån har vi dom under full kontroll. Visst sista är otroligt bra och de andra är inte lika bra men jag är ändå nöjd med dom. Man måste ha respekt för motståndet.

Är derby en vanlig match?

Det blir det ju inte, det är därför derbyna är derbyn. Spelarna känner varandra, man möts ofta och det är en rivalitet som gör att det vibrerar om det. Det blir sällan välspelade matcher, det blir ofta hög fart men inte speciellt välspelade. Det som är viktigt är att inte adrenalinpåslaget blir för högt så man drar på sig utvisningar eller blir för ivrig. Det gäller att ha känslorna under kontroll och spela som man ska spela, men det är lättare sagt än gjort i ett derby.

Kan det då vara en fördel att ha många rutinerade spelare som har rutin från derbyn tidigare?

Jo så är det säkert att de rutinerade spelarna som varit med ett tag fixar det mentalt på ett annat sätt. Men de har också fler oplockade gåsar från tidigare matcher så det kan bli att man har något i bakhuvudet som inte följer spelidén som ställer till det. De yngre killarna som har klubben som moderförening kan ha lite svårt när man kanske för första gången kommer in i ett derby och vill göra avtryck. Andra juniorer som inte kommer från klubben och som inte spelat derbyn förut kanske inte är förberedda på vad som kommer krävas. Det finns många parametrar, det är bara att spela så får vi se hur det går.

Mariestad har ett bra facit mot Skövde de senaste säsongerna. Hur påverkar det?

För dom som varit med är det en trygghet, det innebär att man har ett självförtroende att man brukar gå ut vinnande ur derbyna. och det vet Skövdespelarna också, så man kanske har en liten ledning på poäng när matchen startar. Så det kan man använda till sin fördel. Å andra sidan är Skövdespelarna givetvis oerhört taggade att ta äntligen ta hem en seger så de kanske får extra energi. Så det går att vända på för- och nackdelar, det bästa är att förebereda som till en vanlig match, även om känslorna sitter utanpå.

Hur ser skadeläget ut?

Det går åt rätt håll. Erik körde några byten senast och kommer säkert göra det imorgon med. Lukas kör på kanske för fullt i veckan. Jimmy har några dagar kvar innan han kan köra för fullt och har någon vecka kvar innan han kan spela match.

Så med lite tur kanske vi kan ha en helt spelklar trupp om en vecka?

Det är tätt med matcher nu fram till nästan onsdag och sedan har vi ett uppehåll på 10 dagar, så vi kanske väntar med att matcha in Lukas och Jimmy till efter det uppehållet så att de kan komma in i det ordentligt först. Det är dumt att chansa när det bara är för en match. Sedan har dom juniorer som gått i fjärde gjort det jäkligt bra, de får mycket speltid och jobbar precis som jag vill att de ska göra. De åker mycket skridskor och jobbar hårt, de har utvecklats mycket. Herman gjorde det också bra när han fick kliva in på Linus plats. Så det är ingen panik med att få in de skadade för tidigt, killarna som kommer tillbaka får visa att de ska ha en plats också.

I normala fall när man ska säkra upp en ledning så kanske man går ner på folk, men de fick spela hela matchen och man kände sig väldigt trygga när de var inne.

Ja de har fått den uppgiften att flytta pucken till anfallszonen och de gör det jättebra. De åker mycket skridskor och ligger tätt i styrspelet, de har verkligen utvecklats under de här månaderna, det är verkligen kul att se!

En annan kedja som gjorde det bra i Lindlövenmatchen var ju kedjan med Lucas Jidenius, Jesper Lindén och Eddie Davidsson…

Ja dom var strålande och dom gör individuella prestationer där ute som håller hög klass. Jeppe har några riktigt bra anfall när han gör mål och spelar fram och slår sina spelare, men han har också en backcheck från offensivt hörn till defensivt när vi leder med 4-3 som hindrar att de kunnat komma 2 mot 1, det var hög nivå på den, den klarar inte alla av. Lucas med sin fart kommer mer och mer rätt, han kladdar inte utan slår motståndarna med sin fart bättre och bättre. Och Eddie är klok och lägger fina pass. Nej killarna gör saker som hör hemma i en högre division, det är väldigt hög klass på prestationerna. Dom är starka på puck och skickliga spelare som ger allt på varje träning och det ger resultat. Kul att det lönar sig att jobba hårt, att de får se att det ger framgång.

Du måste också säga några ord om Tobias Aronsson som gjort mål fem matcher i rad nu. Det är inte vanligt som back!

Det är också en spelare vi hade höga förväntningar på, men vi visste ju inte att han skulle leverera så med en gång. Det var precis detta vi ville ha ut av honom, det är sällan man får så mycket första säsongen, men han är otroligt skicklig och duktig när han får sikta in sig. Som när Simon skymmer, han vet precis hur och var han ska skjuta. Det är en konst att sätta de där tysta skotten, det är verkligen häftigt att se honom blomma. Men han kan inte bara skjuta, han har en magisk passning till Eddie till 1-0 när han är i förflyttning och har spelare i vägen och ändå ser Eddie. Nu spelar han både powerplay och boxplay, så vissa matcher har han upp emot 30 minuters speltid och gör det så bra ändå.

Vad förväntar du dig av Skövde?

Vi har mött dom två gånger och de kör sin linje, jag tror inte de hittar på något nytt. De startar i vansinnestempo och går på allt och fullföljer, det måste vi vara redo för. De har gjort många mål tidigt i matcherna när de går på rus. Så hårt kan de inte gå en hel match, så det gäller att ha lösningar på det i början och så jobba över 60 minuter. Vi vet vad som väntar oss.

Det måste samtidigt bli en utmaning för våra backar så de inte bara blir stressade och börjar slänga iväg puckarna.

Det kommer bli en utmaning absolut. Dels så måste de snabbt ner till pucken, sedan kommer det att komma spelare som vill köra dom genom sargen och då ska de hitta en lösning samtidigt, det kommer ställas krav på dom helt klart. Men dom måste också få bra hjälp av forwards för att kunna lösa det, men det är de redo på.