Väsby: Dramatiskt derby gav övertidsvinst.

Det blev ett härligt derby mellan Väsby och Vallentuna där det krävdes förlängning för att hitta en vinnare. Lyckligtvis för Väsby gick man segrande ur striden men sett till hela matchbilden var den rättvis och Vallentuna ska nog vara glada över att de trots allt fick med sig en poäng i en tillställning där Väsby hade de mesta av chanserna.

Vi gör en bra match, de får ett psykologiskt viktigt mål i slutet av första, men vi låter det inte påverka oss negativt, utan kommer igen bra säger tränare Viktor Tuurala. Skral utdelning på chanser, samt lite studsar emot oss idag, men det blir vinst ändå – två pinnar.

 

Det bjöds på dramatik inför 463 vittnen i Vilundahallen när Väsby med arton sekunder kvar av övertiden satte segermålet via Manfred Ehlers. Rättvisa kan sägas skipades även fast det var gästerna från Vallentuna som hade övertiden klart på poäng.

 

Men det var Väsby som sett över sextio minuter var det bättre laget. Framförallt hade laget tio väldigt fina minuter i den sista perioden men närmare än två stolpträffar, missat öppet mål och faktiskt ett inslaget mål som felaktigt dömdes bort för offside, kom man aldrig.

 

Istället kvitterade Vallentuna Väsbys ledning i den sista periodens fjortonde minut och därefter var det ställningskrig fram till övertiden.

 

Men om vi tar matchen från början så började Väsby bäst men efter ett par minuters intensivt Väsbyspel var det Vallentuna som klev fram och spelade ett rätt tungt offensivt spel. Laget var duktiga på att vinna puck i offensiv zon och försökte få puckarna mot mål och sedan leta upp returer.

 

Väsby hittade dock till slut vägar förbi pressen och när laget sedan fick upp farten så snitsade sig man sig fram fint vid ett par tillfällen och efter just sådant snitsande så spelades ledningsmålet in i första periodens sjuttonde minut.

 

Precis som mot Sollentuna så var det förstaformationen med Gozzi, Nilsson och Lorraine som var tongivande och nu blev det Elliot Lorraine som spräckte nollan efter att han förvaltat en fin bakåtpassning av Johannes Nilsson och drog målvakt Alexander Jirhage innan han hittade upp till krysset med en backhand.

 

Väsby låg sedan på för mer men istället för utökning i målprotokollet så fick gästerna till en kontring med endast halvminuten kvar och i ett två mot ett läge avslutade forna Väsbybacken Nicklas Sjölund distinkt när han hittade en lucka över axeln på Linus Ryttar och sköt pucken via ribban och in.

 

Målet gav Vallentuna energi vilket de även tog med sig till mittakten där laget inledde bäst. Perioden som helhet bjöds på en hel del hawaiispel där chanserna ofta avlöste varandra men efter det att Väsby i den sjätte minuten stack upp via Johannes Nilsson, då han resolut slog in 2-1, så vände matchen allt mer till Väsbys fördel.

 

Det blev tydligt i den sista perioden då Väsby bet sig fast ordentligt i Vallentunas zon och de många chanserna ett tag radades upp. Men det blev som förgjort för Väsby att hitta vägen förbi Jirhage och istället blir det ofta som det blir när ett lag ligger på utan utdelning, att det andra laget biter tillbaka.

 

För andra gången i matchen blev det också en forn Väsbyspelare som tog matchen till förlängningen. Den här gången var det Väsbylegendaren Andreas Paulsson som petade in kvitteringen till 2-2, decimetern från mållinjen.

 

Extra snöpligt satt målet eftersom Linus Ryttar sekunder innan hade räddat en straff från ännu en tidigare Väsbyspelare, men nu i form av Johannes Sandberg.

 

I övertiden var det Vallentuna som i kraft av energin de fick med sig efter den relativt sena kvitteringen, hade de klart bästa chanserna inledningsvis. Men då klev målvakt Linus Ryttar fram stort och sedan med mindre än halvminuten kvar kom avgörandet. Christoffer Gozzi fick pucken in i Vallentunas zon, vred runt och hittade sedan en framstormandes Manfred Ehlers strax innanför offensiv blå. Manfred avancerade sedan några meter inåt banan innan han med en handledare via en Vallentunaspelare satte pucken mellan benen på Vallentunas målvakt.

 

Sammanfattningsvis så tycker jag att Väsby gör en bra match mot ett idogt kämpandes Vallentuna men i slutändan tycker jag att Väsbys större skicklighet i framförallt passningsspelet och med det högre tempot fäller avgörandet. Något som också borde ha givit fler än de två mål som spelades in under ordinarie tid men att laget till slut ändå kunde få avgöra vilket gav bonuspoängen känns inte mer än rätt.

 

Grisligan

 

Ikväll var det många om budet i Väsby att få ta hem grisarna. Jag tycker att laget rakt över hela linjen gjorde det bra även fast man kanske vid några tillfällen, framförallt under mittakten slarvade något i hemjobbet. Men några lyste mer än övriga och mina grisar ges till tre rivjärn som glödde lite extra.

 

Tre grisar ges till Elliot Lorraine. Han var ett ständigt hot för Vallentunas försvar och fick även äran att ta Väsby till ledningen i matchen.

 

Två grisar ges till Manfred Ehlers. Han blev matchvinnaren när han tog bonuspoängen till Väsby men jobbade där innan stenhårt och var endast en stolpträff och ett missat friläge till att göra än fler mål.

 

Sista grisen ges till backen Viktor Åström som alltid har en tendens till att höja sig när motståndet är som bäst.

 

Men som jag redan skrivit så tycker jag att hela Väsby rakt igenom hela linjen gjorde det bra. Ingen mer nämnd men ingen heller glömd och spelarna kan nu ta en välförtjänt liten vila från matchspelandet och får njuta av att efter halva den spelade grundserien ligga på en fin andraplats. Det hela nio poäng före kvällens motståndare Vallentuna som är det lag som ligger närmast jagandes utanför topp fem lagen i tabellen.

 

// Krister Holmgren

 

Foto: Bror Rosenback