Jag är kanske lite gapig

Inför säsongen så tog Boisikonen Ronny “Rockstar” Johansson klivet in i båset som assisterande tränare till Andreas Appelgren. Har han hunnit bli varm i kläderna nu? Vad är hans roll i båset? Detta och många fler frågor svarar han på i denna långintervju.

Efter halva serien så har ni plockat 27 poäng och leder serien. Är ni nöjda så här långt?

I mångt och mycket är vi det, vi har genomfört den på ett bra sätt även om vi hade någon plump i Kumla och Sura hemma, men överlag har vi gjort det jättebra. Vi har som mål att vinna serien och nu leder vi efter halva och har ett bra läge. Det gäller att pumpa på och inte slå sig till ro utan ta det hela vägen.

Nu har ni haft 10 dagars speluppehåll, hur har ni nyttjat det?

Vi körde på hårt i fredags, sedan hade vi en ledig helg, sedan körde vi hårt måndag och tisdag, onsdag var vi lediga och sedan har vi tränat för att hitta tillbaka till spelet med snabba övningar torsdag och fredag.

Är du varm i kläderna nu?

Det tycker jag väl, man lär sig saker hela tiden i rollen man har, Man blir mer och mer bekväm i att stå i båset och vara med på träningar och ge tips och råd. Man utvecklas hela tiden.

Vad har du för roll i båset?

Jag coachar forwards och i powerplay är det som jag sätter in folk som ska in. Sedan diskuterar vi givetvis, men i båset är det jag som sköter forwards och powerplay.

Apropå powerplay har det funkat otroligt bra!

Ja det tycker jag, det kan vi inte klaga på. Det var någon match vi inte gjorde mål i, men överlag har det varit väldigt bra, vi har över 40% och då blir det en del mål och som följd av det så plockar man en del poäng. Vi är jättenöjda med powerplay.

Vad är det ni gör bra?

Vi är tydliga i vad vi vill och har ledande spelare i Eddie Davidsson och Douglas Lögdahl som är drivande och styr var sin powerplayformation.  Vi har grunder som är bra så man behöver inte hitta något eget. Ju tydligare grunder man har desto mer vet alla vad som ska göras och desto mer mål blir det. Det ska inte vara något enmansrace, utan det är viktigt att man spelar tillsammans.

Ni har två formationer som båda är väldigt framgångsrika, men dom spelar inte precis likadant…

Ja vi har olika håll och idéer varifrån förstaavsluten ska komma, fast båda två följer det vi pratat om och då trillar puckarna in. Vi har tio duktiga spelare som löser situationerna, det blir inte bara samma sätt hela tiden, de löser det som uppstår. Men både formationerna funkar och det är en styrka för det kommer bara blir mer och mer avgörande ju längre det går.

Nu har ni hållit er så högt i halva serien, är det ens möjligt att hålla dom hela grundserien?

Det är tufft för man ska göra mål på 4 av 10, men vi ska jobba på det och så får vi se hur långt det räcker. Det kommer att komma lag som lägger fokus på att försöka läsa av oss och hindra oss, men då får vi komma med nya lösningar. Samtidigt ger ett bra powerplay respekt, man får kanske lite mer tid på sig när de blir avvaktande. Men över 40% är nog för mycket att be om även om jag tror det finns mer att hämta.

Jag tänkte vi ska snacka om dig också, du är den som hörs mest och verkar vara den som ligger på spelarna mest. Har du en roll som pådrivare?

Jag är kanske ung och oerfaren och blir skrikig och gå-påig och mer het än Peter och Andreas som båda är väldigt rutinerade. Men det är som Isgren säger: ”Jag behöver inte gå runt och driva på för det är det andra som gör!” Nej men vi har ett gott snack i båset, sedan får Peter info uppifrån läktaren, vi kompletterar varandra bra.

Men det är Andreas som har hand om timeouterna?

Andreas bestämmer när vi ska ta timeout, men vi kollar på varandra när det kan behövas. Som uppe i Kumla, då titta vi på varandra och såg att det var det läge för det. Det brukar vara en känsla man får om det inte är sista 3 minuterna då är det mer ett måste för att utjämna eller så. Men under match blir det när vi går ifrån spelet för mycket, det märker vi av allihop, men han är ytterst ansvarig.

I och med att du blev assisterande tränare så lämnade du sportgruppen. Är Calle ensam där nu eller hjälps ni åt?

Han är ensamt ansvarig, men vi är inne och bollar lite givetvis. Vi diskuterar alltid spelare även om han sköter det. Så gör man alltid, man diskuterar med tränarna, men han är ensamt ansvarig. Men det verkar funka bra, han har inte sagt något annat i alla fall.

Calle har flera gånger sagt att han gärna vill ha in en spets till. Vet du om han har några krokar ute just nu?

Det ska du fråga Calle om, men han är ute och kikar det vet jag. Men det är inget som brinner i knutarna, vi har ett bra lag redan. Fast visst skulle det vara välkommet med en spets till, men hur nära det är vet jag inte.

Det är ändå du som är ansvarig för årets värvningar, hur tycker du att du lyckats i år?

Det gjorde vi innan jag bytte roll och killarna som kommit in har motsvarat förväntningarna och i vissa fall överträffat dom. Vi hade en plan vad vi ville förändra och de som togs hit var handplockade för att fylla rollerna vi ville ha och det har de gjort bra. Det brukar alltid finnas nyförvärv som inte motsvarar förväntningarna, men i år har alla motsvarat dom eller mer därtill, så det får vi vara väldigt nöjda med.

Det var framför allt på backsidan det kom in mycket nytt, vad var det ni ville ha till för förändring mer era värvningar?

Vi ville göra en justering på backsidan och ha in en tyngre forward och någon med fart. På backsidan försvann några uppåt och någon la av och någon fick inte förnyat, men de som kom in har varit bra och även de unga som kommit in har gjort det bra, så det känns som en harmonisk trupp.

Känslan är att backsidan är lite mer offensiv i år…

Det känns som att det är någon som är mer offensiv än förväntat, men vi har spelare som kan spela powerplay men också boxplay och när vi ska försvara oss. Men framför allt så har vi offensiva kreatörer på backsidan, vi behöver inte ha inne fyra forwards i powerplay utan har backar som kan göra det bra där. Så lite mer offensiv kanske men det är också en tanke bakom. Jag tycker vi har alla ingredienser vi behöver.

Imorgon är det alltså dags för match efter ett långt uppehåll, match mot Eskilstuna Linden. Ni vann mot dom i premiären med 6-0, går det lika lätt imorgon tror du?

Linden har gått bra på slutet och har vuxit in i hockeyettankostymen mer och mer. Dom är ju nykomlingar och förra gången var det deras första match i ettan och de kom från en säsong där de vunnit mycket, men det är en stor skillnad på serierna. Men nu har de kommit in i det och har gått bra så det blir som mot alla lag väldigt tufft. Det vi vill se nu är att inte få de här svackorna och inte vara nöjda när allettanplatsen börjat bli klar. Vi vill ha samma driv i 11 omgångar till och vinna serien, det kommer vi tjäna på i långa loppet, och det vill till att vara på tå annars vinner man inte.

För första gången denna säsong är alla åtta backar och fjorton forwards tillgängliga. Men bara 20 spelare får spela, hur löser ni denna ekvation?

Ja alla spelare är tillgängliga, i fredags så tränade alla. Imorgon kommer vi att spela på tretton forwards och sju backar, så Joar Hellström är inte med på backsidan och Jimmy Hellström är inte med på forwardssidan. Han har varit skadad länge nu och får visa på träning att han kan slå sig in i truppen. Det är angenämt att ha många duktiga spelare att välja på och det kommer bli tuffa laguttagningar, men så blir valet denna gång, vi får se hur vi formerar trupperna framöver.

Kommer det att bli intakta formationer eller mixar ni om något?

Vi har block vi kör med, och vi plockar inte runt utan det kommer i mångt och mycket se ut som det gjort. Det gäller att slå sig in i formationerna för dom som är utanför och för de som är med gäller det att kämpa för att behålla sin plats, det vill till att prestera för att få spela.

 

Av Krister Holm

Foto Anna Engström