J18 uppdatering med Kim Thunell

J18 Elit Södra har kommit 12 av 22 omgångar in i grundserien. Då det är landets högsta serie så är motståndet tuffast möjliga. Hittills har Mariestad Bois samlat ihop 7 poäng genom en hemmaseger mot Troja/Ljungby, 2 poäng efter straffseger borta mot Borås, 1 poäng hemma mot Tingsryd (förlust i sudden) och 1 poäng hemma mot Borås (även här förlust i sudden). Killarna krigar på bra och har sett bättre ut under säsongens gång och 5 av 7 poäng har kommit i de 5 senaste matcherna de spelat. Hemsidan har pratat lite med tränaren Kim Thunell för att höra hans tankar så här långt.

Vad säger du om er säsong så här långt?

Det går att sammanfatta det med att det har varit lite upp och ner. Jag tycker att när vi är där och kör ordentligt så är vi ganska bra, ett av de bättre lagen vi har haft på länge i J18. Vi kan verkligen bjuda upp till kamp mot många lag när vi är där. Sedan har vi svårt att vara där under hela matcher. Vi klarar inte riktigt av att hålla koncentrationen och fokuset hela tiden. Det har att göra med att vi är ganska orutinerade och har ett ganska ungt lag, vi håller på och lär oss fortfarande. Jag tycker det finns väldigt mycket ishockey i många av spelarna. Vi har visat att vi kan, ibland kan vi spela bra hela matcher. Sedan i vissa matcher så är det perioder som är för dåliga och då är lagen lite för bra och då blir det en 4-5 mål emot och då blir det några förluster. På det hela stora så tycker jag att vi har visat att vi kan mot de här lagen. Det känns som att vi blir bättre, träningarna blir bättre och spelarna blir bättre. Sedan gäller det att ha tålamodet, det gäller att vara konsekvent hela tiden och orka. Det är vi fullt medvetna om att det inte är så lätt, det är knappt några av killarna som har spelat i Elit förut. Då är det inte så konstigt att det blir en eller två bra period och sedan blir det en liten dipp, det blir en jättebra match och sedan en lite sämre match.

Det är väl lite typiskt för juniorer eller?

Ja och i år tycker jag kanske att det är ändå mer markant att vi verkligen kan och man ser att vi spelar bra när vi bjuder upp och alla är med. Sedan kan det vända väldigt snabbt under en match, vi slappnar av lite grann. De är jäkligt bra på att när vi säger till dem, tar en timeout eller skriker lite på dem, då tar de till sig det och det blir alltid en stor skillnad. Det är bra men samtidigt så tycker jag det är lite märkligt att det kan vara så. Det är samma sak när vi tränar, säger vi till dem nu får det bli bättre då blir det mycket bättre. De kan, det handlar inte om att de inte kan utan det handlar om att de inte orkar hålla uppe koncentrationen hela tiden.

Jag har sett nästan alla hemmamatcher och jag tycker mig ha sett en utveckling från första matchen och fram till nu. 

Ja vi gör inte alls lika mycket individuella misstag, vi går inte bort oss lika mycket. Sedan finns det grejer vi jobbar med stenhårt och det kommer vi fortsätta med. Vi försöker gå 100% på träningar och utveckla spelarna varje dag.

Ni har många matcher som har varit riktigt jämna, det är bara några som har runnit iväg.

Att man förlorar en match mot Frölunda med 11-2 är kanske inte jättekonstigt men vi tjatar och pratat jättemycket om att vi inte vill ha de där dipparna.

Ni har tagit poäng i flera hemmamatcher nu på slutet. Troja slog ni i en riktigt jämn match där ni låg under flera gånger och vände matchen till er fördel.

Det är den klart bästa matchen vi har spelat den här säsongen och Troja var riktigt bra de också. Vi behöver träna på och fortsätta utvecklas. Som det ser ut nu så är det bra uppslutning, det är väldigt få som är borta, vi krigar på. Sedan är det alltid så att det blir lite sjukdomar i J20 och det försvinner lite från A-laget och då blir vi lite drabbade. Vi försöker göra så gott vi kan.

Vad är du mest nöjd med hittills?

Mest nöjd är jag med att nästan alltid när de kommer hit så är de sugna på att köra. De gör oftast som vi säger till dem, de lyssnar och nästan alla är så där att ja det behöver jag bli bättre på.

Är det några specifika delar ni jobbar med lite extra just nu?

Vi jobbar mycket med vårt försvarsspel, hur man ska spela försvarsspel, att man ska kunna spela enkel ishockey, inte så krångligt. Vi jobbar mycket med att vi ska försöka ta pucken till mål och nu har vi pratat om att vi måste börja stå upp lite mer. Vi har en tendens att sjunka in alldeles för långt i banan, vi måste komma upp med våra backar. Det tjatar vi på dem på träningarna nu mycket och försöker få dem att utvecklas där. Det gör ingenting om man blir uppfintad på läktaren någon gång på en träning.

Många av de matcher jag har sett så har motståndarna en riktigt vass förstafemma som ni får lite problem med.

Ja så är det kanske lite. Det som gör att vi kanske inte blir så bra som vi vill är att vi har 8 gubbar kanske som aldrig tränar med oss. De tränar med J20. Alla andra lag har färdiga trupper som tränar ihop hela tiden. Det är jättekul för de av våra killar som får spela J20 och det är bra att spela matcher och de utvecklas jättebra individuellt men vi som lag utvecklas inte i den takt vi vill.

Det måste ju påverka mycket i special teams då ni knappt kan träna ihop powerplay och boxplayspelet.

Vi tränar det otroligt lite. Vi har bestämt att i år ska vi egentligen bara prata boxplay, hur man spelar boxplay.

Många av dem som spelar J20 är väl med i special teams också kan jag tänka mig.

Ja vi får inte ihop en femma ens på träningen som ska spela i vårt powerplay sedan. Det saknas alltid någon.

Hur fungerar gruppen ihop?

Det är en jäkligt bra grupp tycker jag, inga problem alls. Väldigt bra killar och ingen som man som tränare går och irriterar sig på vilket det kanske kan finnas ibland. Alla försöker men alla har väldigt olika utveckling och vi har några som inte är tillräckligt bra än för att få spela Elit utan de spelar i vårt J18 lag i division 2. Framförallt så har vi riktigt kul.

Hur är det för killarna när de trots allt förlorar så mycket som de gör nu under hösten, hänger de med huvudena eller biter de ihop och krigar på?

De krigar på och kör, det är inga problem alls. Det finns alltid en del som är sura och förbannade direkt efter när vi har förlorat men sedan släpper de det och kör igen.

av Susanna Johansson

Lagets 2 kommande matcher är:

7/11 Linköping-Mariestad Bois
10/11 Mariestad Bois-Karlskrona

Länk till spelschemat klicka här