Stark insats mot Forshaga

Det blev en mycket välspelad och spännande drabbning när Bois gav sig iväg till Värmland och Forshaga för att ta sig an ett topptippat hemmalag. Det var länge oavgjort, 1-1, men i den tredje perioden var Bois som vanligt oerhört starka och kunde både ta ledningen och sedan behålla den på ett mycket bra sätt. När sedan Douglas Lögdahl satte 1-3 så var de tre poängen Bois.

Första perioden bjöd på riktigt fartfyllt och underhållande spel där lagen spelade fin anfallshockey och skapade en hel del chanser. För Forshaga var det viktiga poäng som stod på spel då man var två poäng från en allettanplats, och de kom ut och åkte massor med skridskor och kedjan med Robin Sterner, Johan Erkgärds och Oliver Kandergård fick bra tryck på Bois flera gånger om i den första perioden. Bois var dock duktiga på att hålla dom från den farliga ytan framför Tobias Sandberg och skotten som kom utifrån tog Sandberg lugnt och tryggt hand om.

– Vi pratade innan matchen om att de säkert skulle komma ut tufft och att vi inte fick bli stressade om de fick tryck på oss, berättar målvakten efter matchen.

Nej Bois hetsade inte upp sig utan accepterade att de fick spela försvarsspel, men ju längre perioden gick desto mer var det Bois som befann sig i Forshagazonen. Som efter 12 minuter när Linus Engqvist kommer fri från kanten och avslutar. Boisarna signalerade för mål, men domaren vinkade avvärjande. Några minuter senare har Jesper Lindén en jättechans när han kliver in från hörnet och blir helt ren framför David Söderberg i Forshagamålet. David räddar dock fint, och även Jespers andra avslut från bra läge sekunder senare gör han en bra fotparad på. Forshaga kommer emellan med anfall då och då och efter 16.27 så får de också in pucken i mål. Men Kanderberg hade klubban en halvmeter över ribban när han slog i pucken så målet döms bort. Istället är det Bois som gör 0-1. Bois får chans att spela sitt första powerplay med minuten kvar och det tog bara några sekunden innan Tobias Björklund serverar Ludvig Karlsson på vänstersidan och hans direktskott är stenhårt och otagbart, speciellt som Söderberg var förnämligt skymd av både Lucas Jidenius och Jesper Lindén.

Om den första perioden var tempostark så gick tempot ner betydligt i den andra, sedan domaren började ta ut utvisningar till höger och vänster. Totalt 15 tvåor delade han ut under perioden! Det innebar att det blev ömsom Bois, ömsom Forshaga som pressade på beroende på vilket lag som för tillfället hade en man mer på isen. Bois spelade bra powerplay och skapade massor med lägen, men antingen sköt man utanför eller så räddade en storspelande Söderberg. Forshaga skapade inte alls lika mycket, men det var ändå dom som gjorde periodens enda mål. I powerplay (givetvis) så skottfintade Johan Erkgärds bort två backar, passade Kandergård som kunde kliva långt in mot mål innan han avlossade en slägga i krysset förbi en helskymd Sandberg.

– Känslan var att en Forshagaspelare var innanför målgården, men det var svårt att se, menade Sandberg. Det var en väldigt sönderryckt period och det var svårt att få till något ordnat spel.

Bois missade alltså en mängd powerplaylägen i den andra, men i den tredje så var effektiviteten bättre. Redan tidigt fick man chansen till spel med en man mer, Tobias Björklund skottfintar, går ut till höger och skjuter ett ”tyst” dragskott i krysset förbi en skymd Söderberg. Efter det kontrollerar Bois matchen precis så där bra som man gjort tidigare under säsongen i den tredje perioden. Forshaga har svårt att ens ta sig in i Boiszonen och inte ens när de får spela powerplay känns det farligt. Med knappt två minuter kvar tar Forshaga ut målvakten men glömmer sätta in en extra utespelare, vilket öppnar upp för Douglas Lögdahl att bryta i mittzonen och lägga in pucken i den tomma kassen till 1-3 och matchen var avgjord.

Vi är väldigt starka i tredjeperioderna, menade Sandberg. Vi litar på vårt spel och vet att gör vi vårt så kommer vi vinna. Matcherna avgörs i tredje så gör vi det vi ska så står vi som segrare. Sedan har vi orken också, alla är påkopplade och orkar köra hela tiden.

Det var femte matchen i rad där Tobias släppte in ett mål eller mindre (två mollor och tre matcher med bara ett mål).

– Jag är mer stabil på isen och i huvudet i år, tyckte Boismålvakten. Det hänger mycket på att huvudet är med och nu vet jag hur jag måste tänka och agera för att vara bra, de senaste två åren har jag tagit stora steg.

Men han är noga med att inte ta åt sig hela äran.

– Vi har riktigt bra försvarsspel, vi är mycket stabilare i år och det starkare och tryggare. Jag får inte så många svåra lägen utan de håller dom på utsidan och skotten utifrån ska jag ta.

Bois gör en riktigt bra match och spelar med en pondus och ett självförtroende som lovar gott. Utöver Sandberg så ska andrakedjan med bröderna Engqvist och Simon Eriksson lyftas fram, samt Jesper Lindén som skapar hur mycket som helst med sin oömma spelstil. I och med segern rycker man lite i tabeller och leder den nu med tre poäng.

 

Av Krister Holm

Foto Anna Engström