Väsbyseger med andan i halsen

Väsby Hockey hade matchen i ett järngrepp, satte 1-4 i början av sista perioden men stämplade sedan ut. Det höll på att straffa sig rejält när Segeltorp reducerade två gånger om och gjorde tillställningen till en riktig nervig sådan. Men trots en sen hemmapress kunde Väsby hålla undan och ta tre riktigt viktiga poäng.

– Vi gör fyrtiofem rätt bra minuter ikväll, skapar bra lägen i bra ytor säger tränare Viktor Tuurala. Vi tappar fokuset på uppgiften litegrann efter det, men lyckas steppa upp tillräckligt för att reda ut det tillslut.

 

Det blev en upprättelse för Väsby när man för andra gången denna vecka tog sig an ett Huddingegäng. I måndags blev Huddinge Hockey Väsby övermäktiga men ikväll fick Segeltorp känna på Väsbys revanschlusta.

 

Åtminstone till en början. Då dominerade Väsby händelserna ute på isen om inte totalt så i alla fall ordentligt. Laget satte tufft tryck på hemmalaget och hittade fram med mängder utav lägen. Problemet var bara att siktet var helt felinställt hos Väsbyspelarna.

 

Det spelade ingen roll hur bra läget var. Puckarna ven oftast utanför stolparna eller ovanför målet. När puckarna väl träffade mål så stod målvakt Ludvig Christoffersson i vägen.

 

Det krävdes en back för att ta Väsby till ledningen i matchen. Gabriel Österberg var betydligt kyligare än sina anfallskollegor när han fick en fin passning från Felix Dahlgren som strax där innan kvickt hade vänt bort sin bevakare och skapat läget. Gabriel var iskall när chansen dök upp och höll in skottet, gick åt höger innan han trädde in pucken i princip tom kasse med en backhand.

 

Hade fler visat upp samma iskyla som Gabriel borde Väsby ha gått till pausvila med en säker ledning i ryggen.

 

Väsby fortsatte dock att ha taktpinnen även i andra akten. När Johannes Nilsson i den sjätte minuten sedan bäddade för Nick Hedemyrs utökningsmål,  via en fin backhandspassning där Nick äntligen hittade rätt, så kändes matchen säker för Väsbys del.

 

Men från i princip ingenstans och via en sargchipp så satte Segeltorp en reduceringspuck i den nionde minuten och helt plötsligt var det match igen. Målet gav energi åt Segeltorp och matchen blev därefter jämnare där chanserna blev mer böljande åt båda håll.

 

Väsbys var dock snäppet vassare än hemmalagets och när Christoffer Gozzi elegant i ett två mot en läge, med handen lyfte ner Elliot Lorraines passning och på halvvolley drog in 1-3, var det rättvist.

 

När samma samarbete gav resultat i början av den sista perioden, fast med omvänd ordning, och Elliot Lorraine satte 1-4 efter Gozzis förarbete, så kändes det nästan klart.

 

Det trodde nog också Väsbyspelarna som började tumma på det spel som tagit laget till en tremålsledning. Laget satte inte säkerhet i första rummet utan gick bort sig och lät snabbskrinnare Johannes Yucel ta sig hela vägen fram och vispa in 2-4 i första krysset bakom Edvin Olofsson.

 

Det gav hemmalaget ordentligt med bränsle till elden samtidigt som Väsby såg märkbart stressade över Segeltorps reinkarnation. Puckarna lyckades inte rensas ut ur egen zon och passningarna började spridas och därför var det inte alls ologiskt när ännu en reducering satt till 3-4 lite mer än halvvägs in i sista perioden.

 

Men en efter målet omgående tagen timeout av Väsbys tränarduo gav ett förbättrat och lite mer ordnat Väsbyspel. Men en sent tagen utvisning som drabbade comebackande Christian Holmblad gav Segeltorp en förnyad tro på att en kvittering faktiskt var möjlig.

 

Laget visade där och då även upp ett relativt bra numerärt överläge men nu var Väsby bra med i hemarbetet och såg till att hela tiden hamna i skottlinjen. Laget jobbade hårt ända in till slutsignalen och det gav de tre poängen som laget var i Segeltorps ishall för att hämta.

 

Det var inte snyggt, det var inte fullt ut säkert men lik förbannat satt segern skönt. Då konkurrenterna om en plats till Allettan strax under i tabellen samtidigt förlorade eller tappade poäng så ökade nu glappet till sex poäng till närmast jagande laget under strecket. Och det gör ju saken knappast sämre.

 

Grisligan

 

Bland många osäkra ingripanden i den sista perioden så klev Oliver Horrsell fram som den stora härföraren i försvaret. Han var företagsam i dubbel bemärkelse ikväll då han var säker bakåt samtidigt som han ofta låg bakom mycket framåt. Bland annat var det just Oliver snabba passning som startade upp anfallet då Väsby satte sitt fjärde mål.

 

Två grisar ges till Felix Dahlgren som i sedvanlig ordning stack ut med sitt härliga tempo och som dessutom var snubblande nära att även sätta ett vackert mål i boxplay mot slutet när han gick runt kassen och sånär snörade in pucken köksvägen. Det hade blivit grädde på moset för en fin kväll av Felix.

 

Sista grisen tilldelas Johannes Nilsson som var en stor offensiv kreatör även ikväll vilket inte minst hans tre passningspoäng blev ett fint bevis på.

 

Övriga omnämnanden skänks till Christoffer Gozzi samt till Gabriel Österberg som gjorde varsin fin insats och som jag tycker skiljde sig över mängden.

 

// Krister Holmgren

 

Foto: Arne Rundlöf