Vinner Bois seriefinalen?

Imorgon onsdag så är det dags för en riktigt spännande seriefinal då Mariestad Bois tar sig an det enda laget man ännu inte tagit poäng emot i serien, Grums. I lagens tidigare möte uppe i Värmland så åkte Mariestad på en riktig näsbränna då man förlorade med hela 6-2. Nu lär hemmalaget vara rejält revanschsugna, men då vill det till att se upp för Grums hypervassa omställningar.

Jag borrade ner mig i statistiken inför matchen som kan komma att bli avgörande för vilket lag som tar hem seriesegern.

Mariestad vs Grums

Poäng: 40 vs 37

Målskillnad: +35 vs +21

% Skotteffektivitet: 11,88 vs 11,00

% Powerplay: 36,84 vs 18,18

% Boxplay: 90,74% vs 88,68%

Utvisningsminuter/match: 11,19 vs 11,06

% Vunna tekningar: 58,00 vs 53,52

Kommentar: Mariestad är snäppet före i all statistik med undantag av fair play där Grums drar på sig lite färre utvisningar. Båda lagen har ett mycket starkt boxplay, men Bois powerplay ska vara mycket starkare, man har tagit tillvara på dubbelt så många lägen som Grums. Så Bois lär gagnas av om det blir mycket utvisningar.

 

Främsta poänggörare Mariestad

Douglas Lögdahl 7+11=18 poäng

Eddie Davidsson 5+13=18 poäng

Jesper Lindén 11+6=17 poäng

Främsta poänggörare Grums

Jesper Norbäck 12+11=23 poäng

Pelle Hedlund 11+12= 23 poäng

Filip Karlsson 3+11=14 poäng

Kommentar: Bois har en jämn poänglige-topp där många är med och bidrar. Grums lever väldigt högt på ett par av hela hockeyettans poängstarkaste forwards, Jesper Norbäck och Pelle Hedlund, som spelar i samma kedja. Nyckeln till seger för Bois lär bli att få stopp på den kedjan, en uppgift som bröderna Enqvists kedja lär få ta på sig.

Trolig startmålvakt Mariestad

Tobias Sandberg 94,63% räddningar och 1,43 insläppta mål per match

Trolig startmålvakt Grums

Gustav Bågenvik 94,64% räddningar och 2,01 insläppta mål per match

Kommentar: Hela hockeyettans statistiskt (och i realiteten?) två bästa målvakter ställs mot varandra. Båda har nästan exakt samma räddningsprocent, men Sandberg har släppt in klart färre mål per match. Det kommer bli tufft för lagen att göra mål på dessa herrar!

Hur slutar då matchen? Statistiken talar för Bois, speciellt om man tittar på ytterligare en statistik nämligen poäng på hemma respektive bortaplan. Mariestad är ett riktigt starkt hemmalag med 21 poäng inspelade på sina åtta matcher medan Grums endast lyckats plocka 11 poäng på bortaplan på sju matcher. Men statistiken är inget facit, facit får vi på isen imorgon med start klockan 19. Kom dit och se själva vet ja!

 

Av Krister Holm