1-3 blev 4-3 under de sista 13 minuterna.

KIF blev poänglösa i Umeå.

Med 29 sekunder kvar sänkte Casper Andersson Kirunalaget.

Ett otroligt grymt öde för KIF som var påkopplat och förtjänade mer.

– Att vi tappar ledningen i sista perioden beror mer på att motståndarna är extremt skickliga snarare än att vi spelar dåligt, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Uppdaterad, 18.44

Kiruna gjorde en riktigt bra förstaperiod och skapade fler heta målchanser än Teg.

Närmast mål var Simon Thyni som skejtade sig ren i slutsekunderna och sköt – i insidan stolpen!

Då var KIF mitt uppe i en riktig PP-mangling av Teg där man radade upp chanserna och tryckte ner hemmalaget i spel fem mot tre. Det var stundtals kaosartade scener framför Joakim Andersson i Teg-målet. Bland annat var Andreas Mäki Kero nära att peta in en puck vid den ena stolpen.

Även i spelet fem mot fem skapade KIF chanser på snabba omställningar. Olle Hellström rajd efter högerkanten ledde till en farlig chans som målvakten räddade.

Även Anthony Paskaruk och David Krukla fick fina chanser utan att lyckas göra mål.

KIF:s boxplay var riktig bra. Man tvingades spela tre mot fem i över en minut, men släppte knappt till någon farlig målchans.

En klart bättre start på matchen med andra ord jämfört med den man fick mot Vännäs i går.

Första perioden blev riktigt underhållande nagelbitare.

Den andra perioden blev galen!

KIF fortsatte att spela riktigt, riktigt bra. Teg hängde inte med i gruv-svängarna vilket gjorde att man drog på sig utvisningar.

KIF:s powerplay var stekhett. Man skapade fullständigt kaos i Teg-zonen. Sköt och sköt men Joakim Andersson kändes omutlig.

Jussi Pelto Arvo fick ett bra läge nära målet, Jesper Landström kom helt ren men missade sin backhand-dragning. Det var bara två av många chanser.

Hur var matchen mållös så här

långt?! Obegripligt.

Men till slut kom målet. Det går inte att stå emot hur länge som helst när Kiruna IF spelar så här pass bra.

Det var ett lysande vitblått samarbete som gjorde det.

Olli-Aleksi Pietilä stod bakom målet och hittade till Jussi Pelto Arvo som nöp till direkt!

Äntligen!

Sedan hände något man inte ser så ofta. Teg tog ut målvakten under en avvaktande KIF-utvisning. En passning tog på Hampus Hagströms block och gled ner mot Tegmålet – och i!

Men målet godkändes så klart inte, men bra blockat av unge Hagström (som gjorde en riktigt bra match mot Teg)

Det ska också nämnas att Teg var hetare i den andra perioden. Bland annat hade Sebastian Manberg ett friläge som David Otter räddade.

Och han tog allt annat också i perioden. KIF-målvakten gjorde ett riktigt tryggt intryck så här långt.

Finns det något skönare än mål i boxplay här i världen?

Efter 17,06 kunde Martin Söderberg (skönt att se honom tillbaka på isen) ficktjuva pucken på offensiv blå och sätta full fart framåt.

Ensam med Teg-målvakten lirkade han in 0-2!

– Vi är ruskigt starka i den andra perioden och har bud på fler mål än de två vi gör, säger Robert Lahti.

Teg fick den starten på tredje perioden som man ville ha.

Redan efter 1,44 reducerade Elias Edström till 1-2. Efter det fortsatte hemmalaget att pressa för ett kvitteringsmål.

Men istället var det KIF som slog till!

Andreas Mäki Kero gjorde sitt första mål för säsongen efter en spelvändning, ensam med Teg-målvakten, 7,37 in i perioden.

Otroligt förlösande att få en större marginal till Teg.

Men sedan visade Umeålaget hur bra man är offensivt. Det går inte att räkna bort laget den här säsongen.

Teg vände på matchen – och vann till slut.

Med åtta minuter kvar gjorde Kirunasonen Anton Tano 2-3 efter ett klapp-klapp-spel i tom bur.

KIF fortsatte att slita stenhårt, precis som man hade gjort under hela matchen. Johan Kruukka fortsatte att täcka skott som en superhjälte i situationer som såg ut att göra riktigt ont.

Hampus Hagström stack fram och fick ett friläge som Teg-målvakten räddade.

Istället kom kvitteringen efter 13,28.

Inspel, direktskott. Teg högg när målchanserna kom.

Resten av perioden kämpade Kiruna för att få matchen till förlängning. Teg fick spela powerplay efter att domaren hittat en utvisning som skedde långt efter avblåsning. En situation som till och med kommentatorn på Tegs webbsändning tyckte var fundersam.

KIF höll ut i boxyplayet och såg ut att ta med sig minst en poäng från bortatrippen.

I spelet fyra mot fem blev David Krekuka överkörd bakom det egna målet – men efter en kortare domarkonferens blev det ingen utvisning.

Med bara 29 sekunder kvar av matchen vann Teg den.

Pucken studsade flipperaktigt och oturligt i KIF-zonen. Sist på den var Casper Andersson och vändningen var fulländad.

Ett otroligt grymt öde för Kiruna IF som svarade för en riktigt bra insats i de största delarna av matchen.

– Vi gör en bra match. Vi skapar bra med målchanser över 60 minuter och håller Teg på 25 skott på mål. Det finns inte mycket att klaga över när det gäller prestationen. Att vi tappar ledningen i sista perioden beror mer på att motståndarna är extremt skickliga än att vi spelar dåligt, säger Robert Lahti.

Den enda trösten den här kvällen var att Östersund slog Kalix på hemmaplan med 4-1. Därmed har KIF alltjämt ett bra utgångsläge inför de två sista omgångarna av ATG Hockeyettan norra.

– Som helhet har det grinat oss i ansiktet den här helgen. Men vi vänder det till något positivt nästa vecka och studsa tillbaka mot Kalix, säger Robert Lahti.