Derbyn är det bästa som finns

Nu är det bara timmar kvar till hockeyettans hetaste derby. Serieledande Mariestad Bois tar emot seriefemman Skövde i en rafflande batalj med massor av publik på plats. Hemsidan gjorde en sista check med Bois tränare Andreas Appelgren för att få reda på läget i laget och vad han ser som nycklarna till att laget ska få revansch efter förlusten i Billingehov.

Som brukligt är så börjar vi prata om senaste matchen där ni besegrade Lindlöven med 4-3 på bortaplan. Vad var dina intryck av matchen?

Vi började matchen bra och släpper pucken till varandra och låter den driva upp tempot. Vi har bra platsbyten där backarna kommer med ner i anfallen och skapar mycket målchanser. Vi hade också väldigt bra uppspel från egen zon. Andra perioden slarvar vi lite, höll i pucken för länge och spelade inte oss ur den vägen vi vill utan med chanspass och blev straffade för det. Under en minut så gör de två mål, men det berodde på att vi spelade dåligt de första 10 minuterna egentligen, sedan skärper vi till oss i andra halvan av perioden. Sedan spelade vi bra i tredje, vi får ett 3 mot 5 som vi gör det riktigt bra i och sedan stänger vi igen matchen på slutet. Så utöver slarvet i första halvan av andra så gör vi det bra. Sedan kan jag förstå att det kan vara svårt att hålla fokus i 60 minuter också, vi har vunnit mycket och då kan det vara svårt med koncentrationen när det rullat på bra. Men det var starkt att komma tillbaka och göra rätt saker i tredje. Så en ok hockeymatch från oss tycker jag.

En sak jag tycker ni lyckats bättre med det senaste är att ni fått backarna mer delaktiga. Är det något ni jobbat mycket med?

Vi har 2-3 backar i topp i poängligan, så dom har väl varit involverade hela tiden egentligen, men vi har mer platsbyten nu, där forwards täcker upp när backarna kliver fram och då blir det ett bra spel. Det vill vi utveckla ännu mer och bli mer kreativa i spelet i anfallszon. Det går hand i hand med processen vi vill ha, fler och fler bitar faller på plats och det är bra. Ju mer man lär känna varandra, ju mer litar man på varandra och backarna vågar då kliva fram. Det är väldigt bra då det är svårt att försvara sig emot.

För några veckor sedan så hade ni rätt stora problem med målskyttet, det verkar ni ha fått att lossna igen nu…

Ja det tycker jag, vi gör en hel del rätt snygga mål när vi luckrar upp motståndarnas försvar. Vi skapar oss lite bättre lägen och får mer tid på oss i avslutslägena och då blir det enklare att göra mål. Jag kommer ihåg när jag fick frågan då om varför vi gjorde så få mål, att jag sa att det går i perioder, ibland rullar det på bättre och målen kommer lättare, ibland har man svårare att hitta rätt. Men rullar man på med spelet så brukar det lossna och det har det gjort. Nu har vi gjort flest mål i serien, så det får ändå vara godkänt.

Tidsperioden med få mål startade kan man säga vid senaste derbyt, en match ni förlorade med 2-1 efter straffar. Vad har du för minnen från den matchen?

Att vi skulle avgjort i första! Vi spelade en bra förstaperiod och hade mängder med målchanser, det är ett under att vi inte leder med 2-3 mål, men pucken ska ju in också. Man behöver ha lite utdelning när man har så stort övertag annars får motståndarna energi och kan äta sig in i matchen samtidigt som man själv blir fundersam och försöker hitta nya vägar som inte tillhör spelet man vill spela. Sedan blev det lite Chicago över den andra perioden. Så första perioden var bra, andra sämre, tredje avslutade vi bra och fick in en kvittering och kunde ha avgjort. Vi hade flera lägen i slutet och i sudden och hade också läge att avgöra på straffarna. Jag tycker det var konstigt då att vi inte vann, och det tycker jag fortfarande.

Finns det någon lärpeng att ta med sig från den matchen?

Det vet jag inte… Bryter man ner den så är det så det ser ut ibland: Man kan ha ett stort övertag, men gör man inte mål så kan motståndarna utnyttja det och nu fick vi kämpa oss tillbaka och gör det bra. Så det finns ingen lärdom där egentligen utan det är bara att kämpa på så kommer målen i nästa match istället.

En detalj som jag upplevde i den matchen var att ni fick många skott täckta…

De spelade långa stunder bara försvarsspel och när de sedan tar ledningen så är det lätt att spela så också. Det gjorde de bra, vi hade svårt att få igenom skotten och även komma på insidan, de fick styra lite för mycket framför sitt eget mål. Det finns sätt att luckra upp sånt, vi har olika sätt att spela och mot lag som gillar att blocka har vi lösningar. Sedan gäller det att plocka fram det när man är under press, det är som jag sagt tidigare lätt att rita, men sedan ska man kunna agera så när det gäller också. Då måste det sitta i ryggmärgen och det gjorde det inte riktigt då. Samtidigt var det tidigt under säsongen, nu har vi kommit längre i processen, så skulle det bli så imorgon (läs idag) igen så tror jag vi kan luckra upp det på ett bättre sätt nu. Sedan är vi kanske inte helt framme i processen än, det kan ta flera år att nå dit då man inte kan mata in för mycket information samtidigt. Ibland går det fort fram, ibland tar det längre tid och man kan till och med få ta ett steg tillbaka ibland, det gäller ju att alla är med, inte bara två.

Imorgon (läs idag) är det som sagt var en match med mycket hetta och känslor. Jag inbillar mig att det blir mer hjärta än hjärna om man jämför med en vanlig match. Är det något önskvärt eller försöker du få ner spelarna och tänka efter också imorgon (idag)?

Som hockeyälskare så är det ju det bästa som finns att se derby. Det kvittar om det är Leksand-Mora, Rögle-Malmö, Björklöven-Skellefteå eller Bois-Skövde, det är känslor man vill se! Lunken får man se ändå, derbyna ska vara lite extra, annars blir det ju inget speciellt! Det får gärna vara mycket hjärta, då blir det mer underhållande för publiken, kanske inte för oss tränare men det får man bjuda på.

Vilka drar nytta av om det blir mer hjärta än hjärna? Underdogen? Starkaste laget?

Derbyna lever sitt eget liv, det spelar ingen roll hur många poäng lagen har eller hur bra lagen är egentligen, det gäller bara att se till att göra det som krävs för att vinna matchen.

Hur mycket har du rekat Skövde?

Inte speciellt mycket. Jag såg förra matchen några gånger, i övrigt har jag inte sett så mycket. Vi leder serien och koncentrerar oss på oss själva och bryr oss inte så mycket om dom, mer än att vi kikat på powerplay och boxplay. Vi vet att de gärna ligger på när de får chansen, men gör vi det rätta kommer vi att vinna.

Om de ligger på och vill sätta press på er hur löser ni det?

Det blev aldrig någon press senast då vi hade pucken hela tiden, men i träningsmatchen hade de lite. Men vi har lösningar på det, det finns inget som överraskar oss. Sedan gäller det att utföra det bara. Men så länge vi har pucken under kontroll spelar det inte så stor roll vad de gör.

Vad se du för styrkor i Skövdes spel?

Det jag ser i år som jag inte sett på några år är ett driv och en hunger att kämpa hårt och lägga ner ett jäkla jobb. Sedan har de skickliga spetsspelare som man måste passa sig för. Thegel, Santesson och Nyman är riktigt bra spelare, så det är ett bra lag med en bra mix av spelare, men framför allt jobbar de hårdare. Så det är inget snack om att de är bättre i år.

Om de vinner mot er säkrar de mer eller mindre en plats i allettan. Hur tror du det påverkar?

Derby lever sitt eget liv, men visst kan det ge viss energi att ha det som morot, men det kan också bli en press. Men jag tror derbyt lever sitt eget liv.

Ni hade också problem att få in folk nog på kassen, vad gör ni åt det?

De har fått in några backar som spelar tufft, men det handlar ju om att inte bli för bekväm både när det gäller inbrytningar och etablerat anfallsspel. Det handlar om insatsen och att vara beredd att betala priset för att sticka in nosen.

Vad blir nycklarna till seger?

Att vi spelar vårt spel. Får vi igång skridskoåkningen så det blir bra tempo i matchen så gynnar det oss. Jag tror att vi fixar att hantera spelet i högre tempo än dom, så jag ser gärna en match i högt tempo. Samt att vi inte får bli för bekväma över att vi har mycket puck och kan spela utanför dom, vi måste in i 80%-området framför mål.

Hur ser skadeläget ut inför morgondagen (dagen)?

Vi har inga skador i laget, utan alla är tillgängliga.

Kommer Jimmy att komma tillbaka till Bois till morgondagens (dagens) match?

Jimmy går in som 13:e forward är det tänkt.

 

Av Krister Holm

Foto Anna Engström