Bra avslutning på serien och hattrick av Kandergård

I sista matchen i grundserien ställdes hemmalaget Forshaga IF mot Borlänge HF, ett lag som gjort en bra säsong hittills och varit ett av topplagen i serien och ska spela i AllEttan efter jul. Hemmalaget däremot har det gått lite sämre för, då man fram till ungefär halva serien hade häng på en plats i AllEttan, men sedan hamnade i en sju matcher lång svacka och halkade hopplöst efter. Fokus lades då på att få med sig så många bonuspoäng till fortsättningsserien som möjligt och en seger mot Borlänge var ett måste om man ville ha en chans på maximal utdelning och det visade sig att det skulle bli riktigt tight.

Det verkade vara ett helt nytt lag som kom ut på isen jämfört med den senaste matchen mot Eskilstuna Linden. Det här laget åkte skridskor så det sjöng om det och gick in i närkamperna med avsikten och viljan att vinna dem och det tog mindre än två minuter innan Anton Rhöse vann en närkamp bakom Borlängemålet och kunde lägga in pucken till en fristående Oliver Kandergård framför målet och han satte sitt och Forshagas första mål i matchen.

Borlänge hade också bra fart under skridskorna och kom genom snabba omställningar till några farliga anfall, men hemmalaget jobbade hårt hemåt och David Söderberg i mål agerade lugnt och säkert. Efter drygt sex minuters spel höll sig återigen Kandergård framme när han vann en kamp mot en Borlängeback på offensiva blå och fick fritt fram mot Borlänges mål. Till synes retfullt enkelt la han pucken invid målvaktens vänstra stolpe fram till 2-0.

Målet verkade inte bekomma bortalaget särskilt mycket och tre minuter senare åker Philip Norberg Aspnäs fri mellan Forshagas backar, slår med klubban i isen och får ett perfekt pass från Olle Strandell. Ensam med Söderberg gör han inga misstag och reducerar ställningen till 2-1. Resten av första perioden fortsätter med med bra spel i hög fart från båda lagen utan att det blir några fler mål.

Andra perioden präglades av flertalet utvisningar och det blev grinigare och grinigare spel med flera privata uppgörelser i samband med kampsituationer som inte alltid resulterade i att man fick sätta sig på botbänken. Jag vill ge en eloge till domaren för att han visade känsla för spelet och inte bara slaviskt följde regelboken, då det var mycket ge och ta från båda håll. I periodens sista minut sätter Jesper Nordin full fart från egen zon, får pucken i mittzon och avancerar in i anfallszon, där han efter en skottfint istället passar över pucken till Filip Nordström på högersidan som i princip har öppet mål att göra 3-1 då inte Alexander Johansson i Borlängemålet hinner över i tid. Ett psykologiskt viktigt mål i periodens slutskede då perioden i övrigt varit jämn och matchen stått och vägt åt vilken riktning den skulle ta.

Sista perioden i höstens seriespel fortsatte i högt tempo och med tuffa närkamper. Hemmalaget, stärkta av sin ledning, verkade kontrollera matchen då det defensiva jobbet utfördes i det närmaste prickfritt och sista utposten Söderberg, utsedd till matchens lirare, gör en kanonmatch. Från den täta defensiven kom man även till anfall och tidvis spenderades en hel del tid i anfallszon.

Med sex minuter kvar av perioden spelar sig hemmalaget fint igenom mittzonen och Filip Nordström kommer med bra fart in vid den högra tekningscirkeln, men istället för att skjuta, rundar han backen och frispelar Oliver Kandegård vid den vänstra stolpen som enkelt kan fullborda sitt hattrick för kvällen. Det blir inga fler mål i matchen trots två numerära överlägen för gästerna under de resterande minuterna. Seger med 4-1 och det kunde ju räcka till den åtråvärda sjätteplatsen…

De andra aspiranterna på sjätteplatsen var Linden och Nyköping. Linden hade ett försprång på två poäng både Forshaga och Nyköping och behövde “bara” ta minst två poäng mot Köping för att vara säkra. Forshaga och Nyköping låg på samma poäng, men Forshaga hade fyra måls försprång i målskillnad mot dem.

– Köping visade sig vara för starka för Linden denna kväll och vann med uddamålet under full tid, så inga mer poäng till Linden.
– Forshaga vann som sagt sin match och gick förbi Linden med ett poäng och landade på en målskillnad på +5 totalt.
– Nyköping mötte Surahammar och den matchen stod 2-0 till Nyköping efter två perioder, men i den sista perioden gör man hela fem mål och vinner med 7-0. Det innebar att man slutade på samma poäng som Forshaga och med samma totala målskillnad!

Nästa avgörande faktor var antal gjorda mål och där drog Nyköping det längsta stråt med 77 gjorda mål mot Forshagas 65, så det blir till slut en sjundeplats i serien och fem bonuspoäng för Forshaga att ta med sig in i fortsättningsserien.

Den serien ska dra i gång i mellandagarna med preliminära speldagar den 28 och 30/12, så se till att hålla ögonen öppna så att ni inte missar något.

Nu får spelarna en kortare vila innan det är dags att förbereda sig för vad som komma skall. Vågar man hoppas på en repris på fjolårets vårsäsong?

Foto: Ann Karlsson

Forshaga IF – Borlänge HF
 4 – 1 (2-1, 1-0, 1-0)
Skott: 25 – 33 (8-11, 12-15, 5-7)
Utvisningar: Forshaga 9x2min, Borlänge 4x2min
Målvakter: David Söderberg 96,97%, Alexander Johansson 84,00%
Målgörare
Forshaga: Oliver Kandegård 3 och Filip Nordström
Borlänge: Philip Norberg Aspnäs

 

:: Kim Jemail