Inför Lindlövens IF vs Väsby

Två trepoängare möts i Allettan Norra på söndag. Platsen för dramat stavas Lindehov och hemmalaget tillika Lindesbergs stolthet väntas ta emot med varma servetter.

 

Lindlövens IF väntar där för Väsby Hockey. Ett lag som Väsby aldrig mött i seriespel men som trots det inte alls är en helt obekant motståndare. Det är nämligen mer regel än undantag att lagen möts under försäsongen och så var även fallet under sensommaren 2019 då Väsby mätte sina krafter med Lindlöven i två träningsmatcher. En på bortais vilken vanns efter övertid medan Väsby vann hemma med 4-2. Fördel Väsby sett till detta men det var ändå två jämna drabbningar varför det känns som att söndagens möte kan sluta lite hur som helst.

 

Lindlövens IF är annars en relativt ung klubb som bildades 1976. Säsongen 2004/2005 tog man klivet upp i dåvarande Division 1 och säsongen 2012/2013 spelade laget i Allettan för första gången i klubbens historia. Därefter har laget varit stabilt och 2019 års avancemang till Allettan innebär att laget för fjärde gången på sju år kvalificerat sig till denna ädla serie. Laget är helt enkelt näst bäst i Närke efter suveräna SHL-laget Örebro och det är en position som föreningen arbetat hårt med att jobba till sig.

 

Jobbade hårt gjorde laget även i 2019 års sista match då laget slog tillbaka Vallentuna med 4-5 på bortais vilket innebär att laget fick revansch för hemmapremiären mot samma lag. En som verkligen betyder mycket för Lindlöven är målvakten Isak Mantler. Han är en målvakt som många pratar om och som samma kår av expertis spår att han är ämnad för större uppgifter än Hockeyettan. Jag har tagit några ord med just Isak inför matchen och hans tankar inför söndagens match låter enligt följande.

 

Hej Isak! Ni tog en viktig revansch mot Vallentuna i måndags när ni vann med uddamålet 5-4. Hur skulle du vilja summera matchen?

– Hej! Först och främst var det väldigt bra att vi tog 3 poäng i måndags. Matchen som helhet var ganska hafsig med mycket spel fram och tillbaka. Vi behöver ha mer struktur i vårt spel för att kunna prestera på den nivån vi kan. När vi gör 5 mål framåt ska vi vinna matchen på ett bekvämare sätt än vi vad vi gör, vi behöver bli noggrannare i försvarsspelet över hela banan.

 

Vad skiljde denna insats från er sida kontra premiären som ni förlorade mot just Vallentuna?

– Den största skillnaden mellan dessa matcher är produktionen framåt och hur många chanser vi skapar. Första matchen skapar vi för få målchanser under matchen för att ge oss själva chansen att vinna, vi spelade ganska krampaktigt och vågade inte spela ut. Jämfört med andra matchen där vi offensivt skapade mer genom att vara mer obekväma och lägga mer puckar mot mål.

 

Vad har ni annars för förväntningar på Allettan och vad är en rimlig målsättning från er sida anser du?

– De förväntningar vi har på Allettan är att vi kommer möta bra motstånd i varje match framöver, vilket också ställer krav på oss som lag att vara förberedda och prestera varje kväll för att kunna vinna matcher. En rimlig målsättning för oss är utan tvekan att ta sig till playoff. Vi var lite underdogs i grundserien där det inte var många som trodde att vi skulle ta oss till Allettan och det är lite samma sak även i Allettan. Precis som i grundserien vet vi vilken kapacitet vi besitter och vi blir farligare ju längre säsongen går.

 

Väsby Hockey möter ni på söndag i årets första match. Ett lag som du var med och mötte under försäsongen. Vad kommer du ihåg från dessa möten och hur uppfattade du oss då?

– Vi hade två jämna matcher mot Väsby på försäsongen, det är ett bra lag vilket de inte minst visade genom att vinna den östra grundserien. De är ett skickligt lag med många individuellt duktiga spelare, två duktiga målvakter och de spelar med mycket fart och frenesi.

 

Utifrån det, är det något speciellt i ert spel som du tror att ni behöver fokusera extra på då?

– Det vi behöver fokusera på inför matchen är framförallt att våga spela vårt spel och inte vänta på någonting utan ta tag i spelet, sedan handlar det om att vara noggranna med försvarsspelet över hela banan och ha tålamod matchen igenom. Gör vi detta är vi ett väldigt bra hockeylag och är svårslagna.

 

För de som inte sett er spela, hur skulle du vilja beskriva Lindlöven årgång 2020?

– Jag skulle beskriva upplaga Lindlöven 2020 som ett lag med mer linjer i spelet än tidigare år, där vi har en bra mix mellan skickliga och hårt jobbande spelare. Vi har haft många spelare in och ut ur laget genom säsongen där det endast varit omkring 5-6 spelare som spelat alla matcher i grundserien, med tanke på det och det resultat vi levererat är det ett bra kvitto på att vi har en grundidé i spelet som håller.

 

Du har själv haft en fin säsong och nämns av många som en framtida allsvensk målvakt. Vad säger du själv om säsongen och vad har du för målsättning med ditt hockeyspelande?

– Jag tycker säsongen har varit bra och jag är nöjd med det jag har presterat. Säsongen har varit stabil och jag har presterat på en jämnhög nivå. Härifrån är den första målsättningen att fortsätta prestera på en hög jämn nivå i Allettan vilket mycket handlar om att göra jobbet varje dag i vardagsträningen. Ser jag i ett längre perspektiv på mina målsättningar är det att avancera i seriesystemet och ta flera steg där. Jag är redo att ta nästa steg i min karriär.

 

Slutligen Isak, hur går det i Lindehov på söndag och vilka nycklar kommer ni framförallt att trycka på då?

– Det kommer bli en tight match på söndag mellan två bra lag där det laget som är noggrannast och har mest tålamod kommer vinna matchen. Därav blir några av nycklarna inför söndagens match att vara disciplinerade och noggranna i spelet, att vi håller oss till vår gameplan och gör jobbet fullt ut. Gör vi detta har vi chans att vinna matchen.

 

// # 32 Isak Mantler – Lindlövens IF

 

Väsby Hockey har precis som Lindlöven tre poäng efter två spelade matcher efter en härlig urladdning mot Borlänge i måndags. Då var det hårda kollektiva arbetet som gav laget dess seger och samma hårda arbete kommer att krävas även på bortaisen i Lindesberg.

 

Martin Liljekvist personifierade väl den kämparandan i måndags och därför har jag pejlat läget med honom vars tankar inför söndagens match låter så här.

 

Hej Martin! Vilken skön seger vi tog mot Borlänge i måndags. Varför tog vi revansch på dem efter den snöpliga förlusten i fredags?

– Tjena Krister! Ja, grymt skön seger, jäkligt skönt att studsa tillbaka. Såklart var vi oerhört laddade, att få en back to back direkt är fantastiskt kul!

 

Om du ska jämföra de två insatserna åt, är det något som vi framförallt gör bättre i matchen i måndags kontra den i fredags?

– Ja, men det mesta egentligen! Jag tycker framför allt att generella prestationen för alla höjdes rejält i andra matchen. Många som var riktigt bra, lättare att vinna matcher då.

 

Många lag har slagit varandra i öppningen av Allettan, bland annat söndagens motståndare Lindlöven som vann en och förlorade en mot Vallentuna. Vad tror du väntar oss nu på söndag?

– Det kommer säkert att vara en tuff match, men fortsätter vi på det vi gjorde bra i andra matchen mot Borlänge så kommer det definitivt att gå vägen.

 

Vi mötte ju dem i två möten under försäsongen. Vad kommer du ihåg från dessa möten och var det något speciellt i deras spel som du tänkte på då?

– Jag kommer inte ihåg så mycket från dessa, vill minnas att vi hade ganska stort spelövertag i båda matcherna, men när vi släppte igenom dem var de vassa.

 

Det känns för din egen del som att du toppat formen när det börjar gälla som mest. Hur känns det själv i kroppen?

– Ja, men absolut, känner mig pigg i kroppen, och det har känts bra ute på isen. Men jag har såklart mer att ge. Sedan är man ju såklart extra laddad nu när det roligaste på säsongen drar igång.

 

Vad blir viktigast för oss att fokusera på nu i vårt spel inför söndagens match i Lindesberg?

– Vi måste hålla oss till det vi är bra på. Vi är oerhört skicklig offensivt, får vi det att klaffa och får bra snurr på deras försvar så kommer puckarna trilla in. Sedan måste vi självklart hålla ihop bakåt.

 

Slutligen Martin, varför gör vi en bra match på söndag och på vilket sätt är du bidragande till det?

– Vi är jäkligt sugna på att ta ytterligare en 3-poängare och klättra i tabellen! Jag ska bidra med tufft spel bakåt samt framåt.

 

// # 15 Martin Liljekvist

 

Matchen sänds på nätet och länken till sändningen finner ni här:

https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24258

 

// Krister Holmgren