Väsby tog krigarseger mot Kiruna

Väsby vann en tät och tuff match hemma mot Kiruna IF efter ett med Väsbyögon otäckt slut. En till synes säker 3-1 ledning blev till 3-2 med minuten kvar och med tio sekunder träffade ett vilt kämpandes Kiruna ribban men där var marginalerna med Väsby och laget kunde kvittera ut tre viktiga poäng.

-Bra arbete ikväll säger tränare Viktor Tuurala. Vi får inte riktigt spelet att stämma, jobbar oss ändå in i matchen. Får matchstraff precis när vi börjar ta över- och får därefter försöka leta det konstruktiva spelet igen. Vi Kontrollerar spelet och skapar chanser i tredje ändå. Skönt med tre pinnar!

 

Idag så var det grovarbetarna i Väsby som firade de stora triumferna. Offensivt sett fick Väsby det aldrig riktigt att lossna men när anfallsspelet inte glänste lyste det defensiva arbetet desto starkare.

 

Annars blev det en förstaperiod som kanske inte riktigt blev som man hade kunnat tänka sig. Väsby kom nämligen inte ut i samma fartfyllda tempo som man brukar göra utan gästerna från Kiruna matchade Väsby väl så bra inledningsvis.

 

Det var egentligen först i den tionde minuten som Väsby hittade ett tempo som gjorde att Kirunas täta försvar rämnade för en stund. Men det krävdes ett numerärt överläge för att det skulle ske men då hände det å andra sidan desto mera.

 

Christian Holmblad träffade ribban och minuten senare var stolpen i vägen för Elliot Lorraine. Överläget gav i alla fall blodad tand för Väsby och med mindre än två minuter kvar av perioden hittade Elliot Lorraine med en passning bakom ryggen fram till i en ensamt stående Fredrik Falk. Han fick gott om tid med pucken, siktade och skyfflade in pucken i det bortre krysset och tog Väsby till ledning efter den första perioden.

 

Andra perioden fortsatte Väsby inledningsvis att vara det aningen bättre laget och i den sjunde minuten fick man i princip ett mål till skänks. Det när Christian Holmblad utnyttjade ett fatalt Kirunaschabbel bakom eget mål vilket i princip gav honom öppet mål. Det blev för honom en smal sak att placera in 2-0 vilket man trodde skulle ge laget en aningens andrum.

 

Men Kiruna ville annat. Laget satte en faslig fart efter det för deras del, snöpligt insläppta målet och Väsby sattes stundtals under tuff press. Edvin Olofsson fick nu visa upp sig inför en storhövdad hemmapublik och gjorde det väl och med stor pondus.

 

Väsby stack därefter upp och var sedan på vippen att sätta 3-0 när Lubo Fetkovic hittade fram med en passning till Mikael Lengmo. Hans skarvning räddades av målvakt Jesper Eriksson och när spelet därefter vände hade Väsby gått bort sig med för många spelare i offensiv zon. När en till Väsbyspelare dessutom gick bort sig i mittzon stormade Kiruna fram i ett tre mot ett läge och det utnyttjade laget kliniskt när dansken Henrik Maersk Clausen satte reduceringen till 2-1 invid Olofssons bortre stolpe.

 

Matchen var därefter vidöppen och i den trettonde minuten fick gästerna ett gyllene läge till kvittering när Manfred Ehlers drog på sig ett matchstraff efter en stunds råkurr framför Kirunas mål.

 

Väsbys spel i boxplay hade innan matchstraffet varit excellent och de fem minuterna i underläget blev inget undantag för Väsbys del  som istället städades av på ett väldigt bra sätt.

 

Sista perioden fortsatte Väsby på samma noggranna sätt. Laget höll ihop lagdelarna fint och satte samtidigt press på Kirunaspelarna så att de aldrig fick tid på sig att organiserat spela sig fram till några jättefarliga lägen.

 

Väsby hade desto mer klara lägen men såväl Leonard Forselius samt Elliot Lorraine gick bet i sina respektive frilägen och Väsby fick aldrig möjlighet att dra ifrån målmässigt i matchen trots att lägen minst sagt fanns.

 

Det blev istället spelet i numerärt överläge som återigen blev avgörande. Eller rättare sagt, svansen av det då avgörandet kom. Martin Liljekvist avlossade ett tungt skott precis när Kiruna blivit fulltaliga. Skottet gick dock strax utanför stolpen men studsen från sargen blev till en helt perfekt passning till Christoffer Gozzi som parkerad framför ena stolpen kunde slå in 3-1 i helt öppen bur.

 

Väsby jobbade sedan hårt för att inte ge Kiruna någon ny väg in i matchen. Det gick bra så länge lagen spelade fem mot fem men när Kiruna plockade ut sin målvakt och fyllde på med en extra utespelare fick laget till ett elakt tryck mot Väsby.

 

Väsby kämpade med näbbar och klor men Kiruna bet sig fast och till slut hamnade pucken framför backen Martin Söderberg som kunde trycka in reduceringen till 3-2.

 

Med en dryg minut kvar av matchen var det match på allvar och Kiruna lyckades med sin sista kraftansträngning även att sätta ny press och med tio sekunder sken lyckans gudinna mot Väsby när reduceringsskytten till 3-2 träffade ribban.

 

Väsby kunde dock till slut andas ut, få skrika ut sin glädje efter tre nya bärgade poäng och det är ändå det som betyder mest när spelet som helhet kanske inte riktigt nådde önskad nivå. Det Väsby främst får ta med sig från dagen var arbetsinsatsen och framförallt spelet i numerärt överläge som var utomordentligt bra.

 

Grisligan

 

Martin Liljekvist gjorde en väldigt fin insats från sin backposition. I en match med många närkamper stod han ut när han lät sin stora kropp tala för sig. Dessutom spelade han bra i offensiven och gav ett väldigt fint avtryck i numerärt överläge från sin position längs offensiva blå. Tre grisar till Martin!

 

Två grisar tilldelar jag Viktor Åström som precis som Martin jobbade stenhårt i defensiven och stångade sig näst intill blodig mot alla tufft spelande Kirunaspelare.

 

Sista grisen tilldelas Fredrik Stridlund som återigen gjorde en stabil insats från sin backposition och som tack vare sin styrka och fart klarade av många situationer alldeles galant.

 

Särskilda omnämnanden skänks även till Christoffer Gozzi och Elliot Lorraine som var de som oftast låg bakom det bästa i offensiv väg som Väsby skapade.

 

// Krister Holmgren

 

Foto: Arne Rundlöf