Rejäl styrkedemonstration av Väsby: ”Riktigt bra match”

Väsby Hockey bjöd på säsongsbästa när laget nollade topplaget Bodens HF och vann med hela 4-0. Spelarna offrade sig kopiöst matchen igenom, låg ständigt nära Bodenspelarna, var ordentligt noggranna med alla detaljer och det utan att man tummade på det offensiva spelet där samtliga inspelade mål var av det vackrare slaget.

Riktigt bra match av oss idag säger tränare Viktor Tuurala. Vi kommer ut koncentrerat och ser till att etablera kommando. Därefter vårdar vi den väl, har bra energi, och är riktigt disciplinerade i tredje.

 

Det är lätt att ta till superlativ efter styrkedemonstrationen som Väsby visade upp under söndagseftermiddagen i Vilundaparkens Ishall inför 710 vittnen. Men det var riktigt bra, otroligt disciplinerat och efter 2-0 ledningen i den första perioden gav Väsby aldrig Boden chansen att komma tillbaka. Det tack vare att man låg på Bodensarna som iglar och aldrig gav dem möjlighet annat än sporadiskt att komma i organiserade anfall. Sägas ska också att Väsby saknade en kvartett spelare inför matchen samt att två till lämnade under matchen men trots detta bjöd Väsby alltså upp till denna underbara hockeydans.

 

Väsby fick också en drömstart med ledningsmål i den tredje minuten. Dock hade Boden också kunnat få det om det inte hade varit en hög klubba inblandad den enda gången som laget överlistade Edvin Olofsson vilket skedde redan i matchens andra minut.

 

Väsbys ledningsmål var en fin sak som startades av backen Fredrik Falk som efter en liten åktur vände bakåt och inåt och spelade pucken till backkollegan Mikael Lengmo. Mikael skickade i sin tur vidare pucken till Lubomir Fetkovic som strax framför mål vinklade pucken upp strax ovanför Bodens målvakts vänstra plockhandske.

 

Sedan följde några slarviga Väsbyminuter vilka dock var de enda av det slaget under i princip hela matchen. Men under denna sekvens bjöds Boden på två praktlägen varav ett friläge men då klev rinkens gigant, Edvin Olofsson ordentligt fram och visade vilken stabil sista utpost han är.

 

Bodens momentum i matchen bröts när artisten Christian Holmblad vrickade och vände bort sin försvarare bakom Bodens mål innan han med en perfekt passning hittade fram till framstormandes backen Martin Liljekvist. Martin tackade för den fina passningen genom att skyffla in pucken högt bakom målvakten vilket tog Väsby till en 2-0 ledning vilket också var resultatet efter tjugo spelade minuter.

 

Den andra perioden inledde Boden betydligt mer aggressivt än vad de spelade i den första perioden. De höjde tempot och såg till att så snabbt som möjligt få in pucken i Väsbys zon och sedan försöka trycka sig framåt mål. Det är ett spel som de är duktiga på men även detta spel parerade Väsby bra och det återigen mycket tack vare Edvin Olofsson som stod pall även för det trycket.

 

Väsby svarade sedan upp sakta men säkert och de sista sju minuterna tog man över taktpinnen riktigt ordentligt. Laget satte stor press i Bodens zon och vaskade fram några riktigt fina lägen och därför kändes det inte direkt oväntat när trean spelades in mot slutet av perioden.

 

Men det satt psykologiskt viktigt endast halvminuten före periodvilan och återigen var det ett fint mål där Mikael Lengmo visade fin speluppfattning när han från blå linjen hittade fram med en passning till en friståendes Jonathan Rodensjö. Jonathan slog till direkt. Målvakt Claes Endré räddade men Jonathan fick tag i sin egen retur och slog in trean mellan benen på målvakten.

 

Med en tremålsledning i ryggen spelade Väsby främst på säkerhet i den sista perioden. Laget blev dock aldrig passiva utan man var i ständig rörelse där man aldrig gav Boden någon större tid med pucken för att kunna skapa ordentliga målchanser.

 

Det var egentligen alldeles i inledningen av perioden som Boden var närmast en reducering när ytterst spelskickliga Jesper Ylivainio hittade fram med en fin diagonalpassning. Mottagaren var dock inte lika skicklig utan direktskottet hamnade utanför och den för Boden nödvändiga reduceringen kom aldrig.

 

Istället kunde Väsby punktera matchen när Johannes Nilsson bröt ett uppspel från en Bodensare. Pucken hamnade sedan hos Christoffer Gozzi som tillsammans i ett två mot ett läge med Elliot Lorraine hittade fram med en helt perfekt passning som Elliot bara behövde stöta in i en princip tom kasse.

 

Det hockeygodiset fick sätta punkt för en underbar söndagseftermiddag där laget ända in i kaklet kämpade hårt för att ge Edvin Olofsson sin första hållna nolla i Allettan.

 

Grisligan

 

Det går inte att ta ut någon annan större matchvinnare idag än målvaktsgiganten Edvin Olofsson. En fantom som utstrålar ett sådant självklart lugn att det så klart smittar av sig på utespelarna. Tre grisar således till Edvin!

 

Två grisar tilldelar jag Elliot Lorraine som älskar att spela matcher där det är heta känslor ute på isen. Elliot var frän, ettrig och ett ständigt hot för Bodenförsvaret och att det var han som till slut fick sätta punkt för tillställningen var inte annat än rätt.

 

Sista grisen tilldelas backen Mikael Lengmo som på sedvanligt manér stred för laget men som därutöver stod för två riktigt läckra målpassningar som innebar såväl 1-0 som 3-0.

 

Men i övrigt var det idel stabila insatser från Väsbyspelarna. Från första till sista man var det en imponerande arbetsinsats och jag är framförallt glad åt den disciplin som spelarna visade upp under i princip sextio minuter.

 

// Krister Holmgren

 

Foto: Arne Rundlöf