Storstryk mot serieledaren – ”Total kollaps redan i starten”

Igår spelades en viktig match i toppstriden i den västra vårserien mellan serieledaren Nyköping och tredjeplacerade Forshaga. Innan matchen skiljde det sex poäng mellan lagen, men med en match mer spelad för Nyköping. Forshaga hade alltså chansen att i princip gå ikapp, men de förhoppningarna kom snabbt på skam.

Redan i matchens första byte kom 1-0 till hemmalaget och knappt fyra minuter senare var ställningen 2-0. Visserligen får Forshaga in en reduceringspuck till 2-1 efter sju minuters spel som skulle kunna tända gnistan i laget, men Nyköping gör ganska omgående sitt tredje mål i matchens nionde minut och sedan rasar det iväg ordentligt. Försvarsspelet och speciellt box play som har varit en av Forshagas starkare sidor under både höst- och vårserien var som bortblåst denna kväll. Hemmalaget gör sex mål på 12 skott på mål i den första perioden, varav två av målen gjordes i numerärt överläge. Det är inga roliga siffror för bortalaget och man kan föreställa sig att det kan vara svårt att hämta sig mentalt efter den knocken.

Tyvärr för Forshagas del så fortsätter raset i den andra perioden. 7-1 kommer efter sju minuters spel och ledarstaben väljer att byta målvakt för att få till en förändring. Man drar dock på sig en utvisning dryga minuten senare och Nyköping fortsätter att vara grymt effektiva i power play och gör sitt tredje mål i den spelformen för kvällen fram till 8-1. Ytterligare en gång får man hämta ut pucken från Forshagas mål innan den andra periodpausen. Skottstatistiken är förkrossande 19-2 till hemmalaget i mellanakten.

Matchen var i detta läge redan avgjord och Nyköping spelar bara av den tredje perioden. Man gör dock ytterligare två mål, varav ett i power play, på endast tre skott på mål enligt statistiken och vinner matchen med hela 11-1. Nyköping var med andra ord fruktansvärt effektiva denna afton och gjorde mål på vart tredje skott (32,25%) och i fyra av fem numerära överlägen (80%).

Tränare Dennis Hall om matchen:
-”Det var en total kollaps redan i starten som vi aldrig lyckas återhämta oss ifrån, trots att vi får en reducering till 2-1. Dagens match var under all kritik. Viljan att ta ansvar för sin prestation måste upp till fredag om vi ska ha chansen att vinna.”

I och med förlusten i denna match ligger Forshaga nu nio poäng bakom Nyköping och fyra poäng bakom Linden och man har satt sig i ett ofördelaktigt läge i jakten på seriesegern. Samtidigt jagas man av Köping, Malung och Kumla som nu endast ligger två, tre respektive fyra poäng bakom!

Nästa match är på fredag och då tar vi emot Köping på hemmaplan. Nu behöver coacherna hitta ett sätt att trigga igång spelarna för att prestera på en betydligt bättre nivå än denna kväll. Den här matchen ska man nog bara glömma så snabbt som möjligt och bara blicka framåt.