Inför Hudiksvalls HC vs Väsby

Det börjar dra ihop sig till slutstrid av Allettan. Tre omgångar och nio poäng återstår för de flesta lagen. Det är bara Väsbys motståndare på onsdag, Hudiksvalls HC samt Östersunds IK som har kvar att spela fyra matcher. Tabelläget inför denna rafflande avslutning ser ut enligt följande:

 

  1. Borlänge HF 36 p (+23)
  2. Väsby 35 p (+20)
  3. Hudiksvalls HC 28 p (+23)
  4. Bodens HF 28 p (+5)
  5. Östersunds IK 27 p (+7)

 

Det här är alltså topp fem i tabellen. Ettan går direkt till Hockeyettan finalen medan lag två och tre är kvalificerade för playoff 2. Fyran och femman får spela playoff 1. Med dessa förutsättningar är det med andra ord viktiga poäng som står på spel på onsdag. Väsby behöver vinna för att haka på Borlänge om seriesegern medan Hudiksvall behöver vinna för att behålla sin tredjeplats vilket innebär att laget ”slipper” playoff 1.

 

Väsby Hockey åker till Hälsingland med goda minnen. Senast Väsby var där på besök vann laget efter förlängning. Senast lagen möttes i Vilundahallen vann Väsby med uddamålet 2-1 och gången innan det med hela 6-0. Det är goda vanor men å andra sidan historik. Nu är det en ny match med nya förutsättningar. Hudiksvall som för någon dryg vecka sedan vann hemma mot Borlänge i en seriefinal och då såg ut som en seriesegrare har nu halkat efter en aning efter två raka uddamålsförluster. Först förlorade laget i Piteå med 3-2 och därefter blev Östersunds IK laget övermäktiga i och med en 2-1 seger. För att vara ett ruggigt offensivt kompetent gäng så är det lite häpnadsväckande att laget endast mäktat med att överlista motståndarnas målvakt vid tre tillfällen under två matcher.

För att svara på varför det klickat aningen i målskyttet har jag vänt mig till lagets poängkung Adam Byström Johansson. Han har smällt in hela tretton mål på lika många matcher och vet med andra ord verkligen vart målet är beläget. Så här går hans tankar inför toppmatchen i Glysishallen på onsdag.

Hej Adam! För någon vecka sedan slog ni Borlänge i en seriefinal och tog er upp i en serieledning. Därefter har ni åkt på pumpen i två raka matcher. Vad säger du om er form för närvarande?

– Hej! Vår form skulle inte säga att det är något fel på, bara det att vi inte har fått den utdelning som vi hoppats på de chanser vi skapat.

Du missade matchen mot Östersund i fredags men var med mot Piteå i onsdags. Två matcher där framförallt målskyttet verkar ha klickat. Är det därför ni förlorat dessa två matcher tror du?

– Ja, de två senaste matcherna som vi har förlorat har vi ändå varit ganska bra bortamatcher där vi kanske borde som sagt fått mer utdelning än vad vi fick men själva spelet tycker jag till större del har varit bra.

Annars är det just målskyttet och den fina effektivitet som ni haft stora delar av Allettan som kännetecknat er. Hur viktigt är det att ha den trygghet nu när vi går in i allra sluttampen av Allettan?

– Jo, det är såklart jätteviktigt att hitta tillbaka till det, för det är ju som sagt sluttampen nu och allt ska avgöras.

Du har ju verkligen haft en fin säsong och du ligger trea i den totala poängligan och då har du ändå spelat två matcher färre än de flesta. Vad säger du om din egen form?

– Nej, men jag tycker att min form är bra och det har känts bra större delarna av säsongen.

Väsby Hockey väntar er nu på onsdag i ett hett toppmöte. Det är ett lag som ni resultatmässigt haft det svårt för hitintills. Varför tror du att det har blivit så?

– Det är ganska svårt att svara på, men ni spelar väl ett litet annorlunda spel som vi kanske inte har varit helt bekväma vid att möta tidigare.

Har det varit något speciellt i vårt spel tror du som passat er illa?

– Ja, men det har väl kanske varit snabba spelvändningar emot oss som vi har haft lite problem med.

Hur kommer ni nu att arbeta för att bryta den trenden?

– Att bli mer kompakta och hålla ihop hela laget över hela banan.

Slutligen Adam, vad är ditt tips inför onsdagen och vilka parametrar blir avgörande?

– Det som blir avgörande i de flesta matcher, special teams, att man är bra där.

// # 23 Adam Byström Johansson – Hudiksvalls HC

Adam är en av många spelare som Väsby behöver se upp för på onsdag. Det är hårt arbete som gäller över hela banan för Väsby om man ska kunna stoppa ett förmodligen desperat hemmagäng. Jag kan också tänka mig att det kommer att smälla en del i närkamperna och det kommer säkerligen att passa vår stenhårda back Oliver Horrsell som aldrig lägger några fingrar emellan när det vankas närkamper. Jag har tagit några ord med Oliver inför matchen och hans tankar inför den låter så här.

Hej Oliver! Vilken skön kämpaseger vi tog mot Piteå i söndags. Hur viktigt var det för laget att studsa tillbaka efter kanske två mindre bra insatser där innan?

– Hej Krister! Det var oerhört viktigt att komma tillbaka på det vinnande spåret igen, viktigt att ta så många poäng vi kan såhär i slutskedet av serien.

Vilka knappar hade ni tryckt på inför matchen eftersom det var så pass noggrant och disciplinerat i försvarsspelet under i princip hela matchen?

– Vi pratade innan matchen att vi skulle lägga mycket vikt på att sortera upp deras ingångar och det tycker jag att vi gör väldigt bra. De skotten som de fick kom oftast utifrån och från sidorna så de är vi väldigt nöjda med.

Tror du även att det spelade in i vår prestation att vi mötte ett mer strukturerat lag kontra Teg och Lindlöven som mer går på chans och ställer om i kontringar?

– Ja, men det tror jag! Vi spelar ofta bra mot lag som är mer disciplinerade i sitt spel. Vilket resulterar i tightare matcher, som jag tycker gynnar oss.

Hudiksvall är ju också ett väldigt strukturerat och tungt lag att möta som vi brukar göra riktigt bra matcher mot. Varför har de passat oss så bra i år tror du?

– Som sagt, tror mer strukturerade lag passar oss bra och de är ofta roliga och tajta matcher mot Hudik.

Men det blir ju en riktigt tuff match uppe i Hudik på onsdag. Vad är dina tankar inför den?

– Det kommer att bli en riktigt tuff match, Hudik är bra på hemmaplan. De spelar med mycket fart och det passar oss bra. Kommer bli en rolig match att spela.

Hur känns annars din egen form och är du nöjd med din säsong hitintills?

– Tycker att det har känts helt okej, inte riktigt nöjd så de finns mer att hämta men överlag en bra säsong hittills.

Hudiksvall har ju ett ruskigt bra PP men samtidigt har vi seriens bästa spel i BP. Varför kommer vi även att klara av deras spel i numerära överlägen?

– Vi är väldigt bra i boxplay och sätter hård press samtidigt som vi har en bra offervilja. Om vi fortsätter som vi har gjort tror jag att vi kommer lyckas stänga ner deras powerplay.

Slutligen Oliver, varför fortsätter vi spela bra mot Hudik på onsdag och vilka detaljer kommer att bli avgörande för matchens utgång?

– Vi vill fortsätta på samma sätt som vi gjorde mot Piteå i försvarsspelet och vara disciplinerad och strukturerade. Blir viktigt med mycket fart och sätta hård press. Gör vi det så kommer det gå vägen för oss.

// # 10 Oliver Horrsell

Matchen sänds på nätet och länken till sändningen finner ni här nedan.

https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24319

 

// Krister Holmgren