Hudiksvall var storleken för stor

17-37 i skott.

0-4 i mål.

Det var M mot XL på isen – storleksskillnad.

Längst bak stod en grym Jesper Eriksson och höll nere siffrorna.

– De var bättre i dag, så var det bara, säger KIF-målvakten.

Ja, Hudiksvall visade att man är ett mer erfaret lag, helt enkelt. Men Kiruna höll jämna steg med gästerna i första perioden.

Det var bara i powerplay som Hudiksvall tog över och pressade KIF under längre stunder.

Visst kan man säga att domaren Jimmy Anderssons utvisning på William Palovaara var hård och visst kan man absolut säga att Martin Söderberg skulle ha haft en utvisning med sig när han fick en klubba mot ansiktet vid ett friläge.

Men det var inte domarens fel att KIF förlorade i dag.

– Hudiksvall är bra. De har ett brett lag. Är det första femman man spelar mot eller fjärde undrar man? De kör på. Vår första period var helt ok och Thyni och Landström var grymma i BP och täckte varenda skott från blålinjen, berömmer Henrik Märsk Clausen.

Det var i den andra perioden som matchen avgjordes. Gästerna gjorde tre mål inom loppet av tolv minuter efter att KIF slarvat i spelet med puck.

– Där blev vi mjuka. Vi förlorade tekningar, man mot man-dueller, vi ger dem turnovers och ligger själva bakom deras tre mål när vi tappar puck i fel lägen, säger den assisterande tränaren Henrik Törmä.

Henrik Märsk Clausen fyller i:

– Det kändes som att vi sjönk ihop efter 0-1. Vi får inte glömma bort att vi har vänt på matcher förut och det är något vi måste ta med oss till morgondagens match mot Östersund.

KIF hade väldigt svårt att skapa farliga målchanser. Den bästa fick Simon Thyni efter att Johan Kruukka tagit en offensiv åktur bakom målet. Thyni fick iväg ett snabbt avslut men Hudikmålvakten Oliver Tornerefelt flög över till andra sidan och gjorde en fantastisk räddning med plockhandsken.

Varför skapade ni så få chanser?

– Det var som ”Robban” sa efter matchen. När vi får tre mot ett-lägen och tre mot två-lägen måste vi ha en bättre killerinstinkt. Jag kastade också bort ett sånt läge och det gör att jag kommer att ha svårt att somna i natt, säger Henrik Märsk Clausen.

Henrik Törmä fyller i:

– Ska vi ta poäng i en sådan här match måste vi vara giftigare i de lägena. Vi får inte ens pucken på mål.

Jag tycker att Jesper Eriksson var ruggigt bra i dag, håller du med?
– Ja, absolut han räddade oss mycket i dag. Det hade kunnat vara större siffror i den andra perioden om det inte vore för honom.

Det här kändes som hans bästa match den här säsongen.

– Ja, det kan ha varit det. Han hade några fina vinster tidigare mot Boden hemma till exempel men det är var hans bästa förlustmatch, säger Henrik Törmä.

Vi frågar väl huvudpersonen och KIF:s bästa spelare för dagen vad han själv tycker om sin insats.

– Det känns som att jag har hittat mig själv under säsongen och vet vad som funkar för mig. Jag spelar fokuserat och avslappnat och jag hoppas att jag kan sprida det i laget också. I dag kände jag mig alert men jag spridde lite för många puckar runt mig. Det tar jag med mig till nästa match, säger KIF-målvakten.

Skulle 0-3-målet ha dömts bort?

– Ja, där hade domarna behövt målkameror.

Vad hände?

– Jag räddade första skottet med benskyddet och sedan blev jag påkörd och föll bakåt. Jag ser inte hur pucken gick in.

Där avgjordes matchen men å andra sidan är den här förlusten svår att snacka bort, de var bättre.

– Ja, så är det. Vi gjorde en dålig andraperiod och det avgör matchen. Vi tappade energi och det blev kostsamt när vi tjorvar till det istället för att spela enkelt.

Teg förlorade så vi är med i kampen om play off-platsen.

– Ja, det är vi verkligen. Det har varit roliga matcher här i Allettan och det har verkligen brunnit i knutarna. Förhoppningsvis får vi ut allt i morgon, säger Jesper Eriksson.

Ja, matcherna duggar tätt. Nästa kommer samma tid och samma plats i morgon när Östersund gästar Lombia.

– Det är bara att åka hem och käka, ring morsan om det behövs sedan är det full fokus på nästa match. Det är det här som är slutspelshockey. Vi har fortfarande ett bra läge att ta oss till play off, säger Henrik Märsk Clausen.

Fortsättning följer i morgon.

Mattias Heikki