Kiruna IF tappade greppet om segern

3-2 ledningen blev en 3-5 förlust.
Nu måste ett mirakel till om KIF ska nå play off.
Ilari Metsola har sett dem inträffa.
– Så länge det finns en chans måste vi försöka, säger KIF-backen efter förlusten.

Titta på tabellen så ser ni vad som gäller på onsdag i den sista omgången. Kiruna måste hämta igen tre poäng och tio mål på Teg ovanför strecket.

KIF möter Piteå borta. Teg har Boden hemma.

Bara en poäng mot Östersund på hemmaplan hade betytt så väldigt mycket. Men Kiruna kammade noll trots att man ledde matchen två gånger om.

Men innan ledningen var det Ilari Metsola som gjorde KIF:s första mål när han kvitterade till 1-1.

Backen har fått beröm för sitt defensiva slit tidigare. Nu fick han äntligen göra sitt första mål i KIF-tröjan när han kyligt avancerade från blålinjen och lirkade in pucken.

– Det var skönt att få göra mål. Jag har skjutit så mycket in i trafiken tidigare så nu hade jag tålamodet att gå framåt och jag lyckades få in pucken trots att jag tappade puckkontrollen för en kort stund, säger finländaren.

Kiruna kom ut som ett annat lag i dag jämfört med matchen mot Hudiksvall senast. Man var påkopplat och energifyllt. Samtidigt ska det sägas att Östersund inte visade samma klass som Hudiksvall gjorde igår.

Och Kiruna tog också ledningen i den andra perioden. Calle Källström dundrade framåt, fick ett läge att skjuta men backhandskottet gick utanför. Han åkte själv ner i rundhörnet och vann tillbaka pucken, sa den på mål och fick se den gå in.

Ett riktigt kämpamål.

Men lyckan blev kortvarig i Lombiahallen.

22 sekunder, närmare bestämt.

– Det är så klart inte bra att släppa in puckar så tidigt. Första bytet efter ett mål måste man vara extra noggrann. Nu fick de momentumet tillbaka, säger Ilari Metsola.

KIF fick en drömstart på tredje perioden när Olli-Aleksi Pietilä pricksköt in 3-2. Plötsligt såg läget riktigt lovande ut inför den sista omgången eftersom Teg bara hade 3-3 mot topplaget Borlänge.

Men tre raka Östersundsmål, det sista i tom bur, sköt Kiruna i sank.

Även teg förlorade sin match med 3-5 till slut.

– Vi var i en bra sits vid 3-2 men vi slutade åka skridskor och satte inte fart på pucken. Vi blev för defensiva och spelade inte som vi gjorde i den första och andra perioden. Vi gjorde en solid match i dag så det är tråkigt att vi inte kunde vinna. Det är en tuff förlust. Vi har fortfarande en teoretisk chans men den är nästan omöjlig, säger KIF-backen när han blickar framåt.

Men faktum är att mirakel inträffar då och då. Och det har även skett inför ögonen på honom själv.

– För några år sedan när jag spelade i Heinola behövde Leki hämta igen åtta mål. De vann med 11-1 och gick om oss. Så mirakel kan hända. Vi får skjuta pucken i nät så mycket det bara går på onsdag, säger Ilari Metsola.

KIF hade inte de berömda marginalerna på sin sida den här matchen heller. Jesper Strandelin hade ett rungande ribbskott vid ställningen 2-2 och både Jussi Pelto-Arvo och Valtteri Lemmetty hade frilägen där man inte fick in pucken.

Samtidigt fick gästerna göra sina mål för enkelt.

– Jag tycker vi spelar bra i dag. Vi ger det en rejäl chans. Det är en kombination av orutin, oflyt och oskicklighet som gör att puckarna inte studsar rätt. Vi har inte spelat på ledning så många gånger i Allettan och den här gången får vi det och då tappar vi ledningen för snabbt, säger tränaren Robert Lahti.

Vad säger du om onsdagen?

– Så länge det finns en chans så ska vi går för det. Men vi hade behövt minst en poäng i dag.

Hoppet är litet men det finns.

Slaget om play off-platserna kommer att avgöras i den sista omgången av Allettan.

Mattias Heikki