KIF föll med flaggan i topp

Säsongen är över.

Men KIF föll med flaggan i topp.

Två mål av Anthony Paskaruk, en handfull sköna plockar av David Otter och två straffmål av Andreas Mäki Kero bäddade för 2-3 och två poäng till Kiruna.

– En bra avslutning av en fantastisk säsong, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Texten är uppdaterad med kommentarer längst ner.

Piteå dominerade den första perioden ganska kraftigt. Man vann skotten med 12-4 och skapade de flesta av de farliga målchanserna.

Men det var KIF som skapade den allra första. Herman Åstrand och Hjalmar Esko stressade fram en puck i rundhörnet. Esko spelade fram till Hampus Hagström som fick ett bra läge men inte upp pucken.

Minuten senare sköt Piteås Jonathan Tordhall i stolpen.

Den rättvisa ledningen kom efter 19,21 efter att Oskar Matushkin pricsköt in pucken i powerplay.

Kiruna hann med att vaska fram en het chans till innan pausvilan. Med 15 sekunder kvar hamnade pucken hos Anthony Paskaruk i ett bra läge som dock inte hittade målet.

Kiruna gjorde en mycket bättre andraperiod. Gästerna vann skotten med 12-8 och var det hetare laget inledningsvis. Olli Aleksi Pietilä hade ett högt och farligt avslut tidigt och några minuter senare högg Simon Thyni till i powerplay men pucken studsade just utanför via målvakten.

Därför kom 2-0 lite emot spelets färdriktning.

Men det var ursnyggt.

Emil Wrenmans passning svepte genom hela Kirunas zon. På andra sidan stod Tim Kempeberg och laddade. Direktskottet såg otagbart ut för David Otter i Kirunakassen.

Piteå vaskade fram två frilägen i den andra perioden men både William Edholm och Tim Kempeberg träffade inte mål.

Istället var det KIF som kröp närmare.

Anthony Paskaruk har haft det tufft poängmässigt i Allettan men äntligen fick han göra mål. Han snappade upp en puck bakom målet i powerplay, gled in i ett skottläge och sköt stenhårt upp pucken i första krysset.

Ursnyggt! Och målet gjorde att Kirunas match levde.

Kiruna fortsatte att göra det bra i den tredje perioden när man jagade en kvittering.

Calle Källström fick ett jätteläge efter en bakomryggen-passning av Andreas Kero Mäki. Kapten Källströms skott gick rätt på Piteåmålvakten John Westermark.

Efter 8,51 fick Kiruna spela två minuter i fem mot tre efter två onödiga Piteåutvisningar (den sista för snack).

Än en gång slog Anthony Paskaruk till i powerplay. Målet påminde om hans första i matchen. Även den här gången hittade han in med pucken intill den första stolpen från en liknande position.

Mot slutet fick lagen varsitt jätteläge att avgöra. Pontus Wikström störtade mot den bortre stolpen och var nära att styra in pucken och tre poäng till sitt Piteå.

Calle Källström fick ännu ett riktigt bra läge i ungefär samma yta som tidigare i perioden men även den gången klarade Westermark.

I de sista sekunder skapade KIF ett rejält tryck mot Piteåkassen och bombade på med puckar.

Men matchen slutade 2-2 och förlängning väntade.

Stor hjälte i förlängningen blev David Otter. Han inledde den med att plocka ett friläge från Wikgren. Och när Piteå fick straff efter att Tim Kämpeberg blivit neddragen briljerade Otter även den gången.

När alla hade räknat med mål dök en plockhandske upp och nöp pucken ursnyggt.

Han gjorde även en rad räddningar i den efterföljande straffläggningen.

Där sköt Andreas Mäki Kero hem segern till KIF efter att ha hittat första krysset två gånger om.

KIF:s säsong är över men man faller med flaggan i topp i och med en seger mot Piteå på bortaplan.

Ett gäng mil söderut vann Teg, med Anton Tano i spetsen, mot Boden med 3-1 och säkrade definitivt platsen i play off.

Kiruna slutar näst sist och har spelat färdigt för säsongen.

Nu tar silly season vid. Och den följer du självklart bäst här på hemsidan.

Efter presskonferensen fick hemsidan tag på KIF-tränaren Robert Lahti.

Han summerade läget så här:

– Det är som motståndartränarna just sa. Än en gång den här säsongen blev vi nedkrigade av Kiruna. Det sammanfattar det här laget väldigt bra. Det är ett jäkla krig och det är fascinerande att se.

Om man ska summera matchen är första perioden svag men sedan såg det bättre ut, eller hur?

– Ja, vi kom inte ut som vi ville. Vi ville ha bra fart och spela fysiskt och det tog oss en period att komma in i det. Men efter deras 2-0-mål började vi få tag i dem och började vaska fram mer chanser. Vi växte in i det och i sista pausen sa vi att vi skulle gå all in och vända på det här och det gjorde vi. En stor eloge till grabbarna. Det här var en bra avslutning på en fantastisk säsong.

Trots att vi missasde play off är du väldigt positiv.

– Ja, självklart. Vi var med och tävlade om play off platsen och det var tungt på söndagskvällen efter matchen mot Östersund när chansen nästan försvann. Men tittar man som helhet är det en otrolig resa som vi har gjort. Vi var nog rankade som 45:e lag i Hockeyettan ifjol. Nu är vi topp 18. Jag kommer att mysa när jag tänker tillbaka på det här.

Man ska inte underskatta hur svårt det är att ta det klivet, eller hur?

– Exakt. Det är Halmstad som har gjort en liknande resa i år och sedan är det vi. Det händer inte varje år att ett lag tar 20 hack i rankingen på en säsong. Efter jul har vi fått möta många spelare som har spelat på högre nivåer och det är en jäkla skillnad jämfört med en fortsättningsserie. Det har varit grymt utvecklande för oss. Grymt utvecklande!.

Vad sa du till killarna efter matchen?

– Jag sammanfattade matchen och säsongen med ett par ord. Jag är nöjd med framstegen som vi och spelarna har tagit. Vi har varit med i nästan alla matcher i Allettan trots att vi har varit underdogs, säger Robert Lahti.

Mattias Heikki