Östersunds-guiden

Imorgon drar slutspelet igång för Bois del. Laget är i detta nu på väg upp till Jämtland för att möta Östersunds IK i playoff 2. Är ni nyfikna på vilka våra motståndare är så läs denna guide!

Historia

Östersunds IK bildades från början 1965 efter en sammanslagning av IK Boston och IFK Östersunds ishockeysektion. 2003 så bröts a-laget ur föreningen och ändrade namn till Jämtland hockey, men 2007 så slogs Jämtland hockey och Brunflo IK ihop och blev Östersund/Brunflo IK.  2011 så återgick Östersund/Brunflo IK till Östersunds IK igen.

Arena

Östersund spelar i Östersunds arena, en av hockeyettans allra finaste, som invigdes i december 2013 och kostade 260 miljoner kronor att bygga. Anläggningen rymmer två ishockeyplaner, en gymnastikhall, en restaurang och en konstfrusen utomhusbandyplan. Ishallen rymmer 2500 åskådare.

Möten med Bois

Bois har inte mött dom sedan säsongen 2017/18, men då slutade matcherna 8-0 (hemma) respektive 5-4 (borta) i Boisfavör.

Östersunds väg till playoff 2

Östersund vann den norra hockeyettan med 41 poäng och 67-33 i målskillnad. I den norra allettan gick det dock inte lika klanderfritt utan där hamnade man på en fjärdeplats med 33 poäng och 45-38 i målskillnad. Fjärdplatsen innebar att man fick välja som tvåa i playoff 1 och då valde man Kiruna AIF som vann den norra fortsättningsettan. Östersund förlorade där den första matchen borta med 3-2 efter sudden, men kunde sedan vinna returerna på hemmaplan med 5-2 och 4-1.

Statistikmatchen (statistik från allettorna)

Östersund-Bois

Skotteffektivitet: 7,89%-8,51%

Insläppta mål per match: 2,11-2,14

Powerplay: 23,46%-20,31%

Boxplay: 83,64%-82,54%

Fair play: 9 min/match-11,44min/match

Publik: 1208-1336

Tekningar: 50,21%-54,95%

Spelare att se upp med (statistik från allettorna)

Målvakter: Robin Christoffersson (92,24 i räddningsprocent) och Carl Hjälm (92,17)

Östersund har alternerat mellan två jämnbra målvakter. Robin Christoffersson känner vi igen från förra säsongen då han gjorde en bra insats för Malung. Det var också Robin som fick stå samtliga matcher mot Kiruna AIF i playoff 1. En bra hockeyettanmålvakt, men kanske inte riktigt toppklass i ettan.

Främsta backar: David Westlund (2+11 poäng) och Petter Runesson (5+8)

SHL-meriterade David Westlund (83 matcher för Brynäs) skulle egentligen ha spelat för Timrå denna säsong men spelade endast 6 matcher där innan han lånades tillbaka av Östersund. I december blev lånet permanent och han betyder massor för Östersund, har klart bäst +/- i laget. En tufft spelande back som ändå har en hel del skills. Petter Runesson är en offensivt lagd back som gärna följer med upp i anfallen. Väldigt rörlig och bra blick.

Främsta forwards: Pontus Wernersson Libäck( 5+10), Linus Wernersson Libäck (5+8), Justin MacDonald (5+8), Erik Rainersson (4+5), Tony Söderman (4+2) och Elias Bjuhr (4+2)

Östersund har ett tvillingpar i bröderna Wernersson Libäck som är riktigt kreativa och vassa offensivt. De spelar bäst tillsammans och är små och kvicka utgör då ett stort offensivt hot med fart och kreativitet.  Justin MacDonald och Erik Rainersson värvades in till allettan för att spetsa och bredda laget och det har de också gjort. Justin har varit väldigt framgångsrik i ECHL som håller hög klass och är en stor och stark spelare som är stark på pucken. Erik Rainersson lånades in från Björklöven där han spelat över 100 matcher i allsvenskan och beskrivs som en spelare med fina händer och ett bra skott. Tony Söderman känner vi Boisare till väl sedan hans säsonger i Skaraborgs stolthet. En riktig sniper som måste hållas under strikt uppsikt. Elias Bjuhr är en riktig attitydspelare som ofta krigar framför kassen och inte är blyg för att provocera.

Av Krister Holm