Lägesuppdatering med klubb & sportchefen

Det är mycket som är ovisst i dessa ”karantäntider” och det är många som undrar vad som kommer att hända.

För Skövde IK:s del innebär virusutbrottet ganska mycket, både ekonomiskt och sportsligt.

Hemsidan satte sig ned med klubb och sportchefen Anders Lundström för en lång och öppenhjärtig intervju. Under dryga två timmar handlade samtalet om allt från Coronaviruset till kommande säsong, om det blir någon säsong, det vill säga.

Den första frågan blir ganska självklar i dessa tider, hur mycket påverkas klubben Skövde IK av Covid-19 pandemin?

– Det påverkar väldigt mycket skulle jag säga. Vi fick en väldigt konstig resa i det här, jag tror att vi är det första hockeylaget i världen som hade ett konstaterat fall av viruset. Det blev en väldigt märklig resa. Vi fick ett väldigt abrupt slut på säsongen och hade knappt hunnit läka ihop i A-laget. Sen hade vi som förening väldigt mycket kvar att göra, vi hade ett inplanerat poolspel med U9-U10, vi hade cuper kvar och en hel del på gång som låg i pipeline och vi sitter i en sits där vi försöker omfördela intäkterna över säsongen så inte alla pengar kommer in samtidigt. Vi har gått från noll till fem cuper på kort tid och har startat ett koncept som vi kallar Billinge Trophy som vi spånade på redan mitt första år som klubbchef, berättar Anders Lundström.

A-laget hade förvisso spelat klart men som du sa så hade ni ganska mycket verksamhet kvar, hur mycket intäktsbortfall räknar ni med att det blir?

– Någonstans har vi känt att klubben har stått på ganska darriga ben utefter hur det gått för A-laget och både jag och många i ledningen känner att om man ska bli riktigt farlig någon gång så måste man ha råd att förlora och det har vi inte haft de senaste åren, så därför har vi försökt bredda verksamheten. Nu har vi en fantastisk anläggning och kan ha ganska stora cuper tack vare att vi har två fullstora ishallar. De tre cuperna som skulle ha spelats nu har varit fulltecknade sedan maj/juni 2019 och när säsongen då tog slut för A-laget så fanns det lite extra tid att förbereda de här cuperna. Innan det här bröt upp så kom spelarna upp och frågade om de fick åka på lagresa och några dagar senare kom de hem och var nöjda med resan, bortsett från vädret. Men sen brakade helvetet lös när Viktor (Andersson, red, anm.) blev sjuk och telefonen ringde i stort sett konstant en hel vecka där lag undrade om de kunde komma hit och så vidare, det hade ju spridit sig direkt. Det blev en liten chock för alla runt A-laget och från början fanns det inga rutiner kring det men sjukvården skötte det väldigt bra tycker jag. Så det har varit fem-sex veckor som varit bland det märkligaste jag varit med om och vi som är och jobbar inom föreningslivet har uppfattat det som kanske det märkligaste som hänt. Men vi räknar med ett ganska stort inkomstbortfall på runt 650.000 kronor, sen är ju inte det ett nettoresultat men det påverkar likviditeten ganska hårt, berättar Anders.

”Det har påverkat jättemycket”

– Vi satt här i mitten på mars och visste ingenting, dagen innan vi skulle ha U-14 cup var begränsningen fortfarande 500 personer och då räknade vi med att kunna genomföra det, men sen kom det sent torsdag kväll, ett mail där det stod att vi inte fick ha några cuper och då var det bara att blåsa av det. Vi som håller på med idrott, oavsett vilken klubb det handlar om har drabbats enormt hårt, jag tror att graden av helvete är lika för alla, men utgångsläget för en förening avgör lite hur akut det blir och var man hamnar, vi har det inte lättare eller svårare än Skövde AIK till exempel. Jag tror att idrottslivet och föreningsverksamheten kommer att ändras. Alla har problem på sitt sätt, oavsett hur högt eller lågt man spelar. Alla har problem med resultat och likviditet men sådant får man förbise i nuläget, det här är ett jätteproblem i stort och ett samhällsproblem. Det här är något som vi nästan aldrig varit med om. Det kommer bli intressant att se vart det här tar vägen men om man ska titta ur vår synvinkel, alltså hockeydelen så tror jag att yrket ishockey har drabbats oerhört hårt, funderar Anders.

Hur påverkar det kansliarbetet?

– Det blir väldigt mycket att göra, det är många som ringer och undrar sen blir det ju en oro över att försöka få kontroll över hur det kommer att drabba oss och det är svårt att veta, mycket blir spekulativt i nuläget. Så det är klart det har blivit merarbete men det är den världen vi lever i och man får anpassa sig efter det, säger Anders.

Hur påverkar det budget?

– Där vi drabbas hårdast är likviditeten och det är klart, slår någon undan 25% av din tilltänkta verksamhet, på vilket företag som helst, så är det tufft. Omsätter man sex-sju miljoner och 10% av dem bara försvinner, rent intäktsmässigt så blir det jobbigt. Sen medför det kostnader för cuper och arrangemang som ska betalas även om de inte blir av. Men likviditetsmässigt har vi tagit stryk just nu. Att resultatet blir sämre får man räkna med när något sådant här händer, det är ju oförutsett, sen låg vi ganska bra till när det här kom och gjorde ett bra halvårsbokslut. Det såg ganska bra ut men resultatmässigt så är det klart vi kommer att tappa. Vi hade inte budgeterat med kval för A-laget men vi hade budgeterat med cuperna och dem hade vi räknat med men i nuläget drabbas vi hårdast på likviditeten. Tittar man framåt närmsta åren så tror jag att alla klubbar, från SHL och nedåt kommer bli tvungna att tänka till. Det vore oansvarigt att inte göra det, anser klubbchefen.

Många planerade aktiviteter i höst

– Vi vet inte om vi kommer få spela i augusti och där har vi mycket aktiviteter som vi inte vet hur det blir med. Vi har SIK-dagen, J-18 cup, J-18 dam fyrnationers som vi inte vet hur det blir med. Vi har sommarcampen och allt det här är ju intäktsbringande men just nu vet vi inte vart det här kommer ta vägen. Det vi vet är att det kommer bli kärvt de närmsta åren. Vi är en spegelbild av samhället många gånger, vi är väl inte högst upp i näringskedjan alltid, men det vi vet är att när sponsorer går bra, så mår vi bättre och där räknar vi med att vi kommer få ett stort tapp och kommer få se över både kostnadsbitar och intäktsbitar närmsta åren. Men målsättningen är att göra en försiktig plan på hur vi tror att det kan bli. Men vi är medvetna om att vi kanske måste dra i bromsen, berättar Anders och fortsätter.

– När det kommer till A-laget, så vill man alltid ha så mycket effekt sportsligt sett, till så liten kostnad som möjligt. Det är alla sportchefers största dröm. Men det är svårt att gasa och bromsa samtidigt ibland men jag tycker vi är på rätt väg. Vi har sänkt kostnaderna både på A-laget och föreningen i stort ganska mycket de senaste två åren och det är inte riktigt läge att trycka upp de kostnaderna i nuläget. Sen är inte prioritet ett att värva dyra spelare till A-laget i nuläget, det tror jag inte någon klubb gör just nu, säger Lundström.

Ni hade auktion av hemmastället, hur gick det?

– Jo men vi är ganska nöjda, jag tror att ”Perka” kom undan väldigt billigt när han köpte Alexander Henrikssons tröja men vi får vara glada att det var en av våra ”ultras” som köpte den. Jag kan leva med att det var ”Perka” som köpte den till det priset. Jag tycker det är kul och det kommer bli ett nytt ställ på A-laget och det är designat och ligger redo. Det blir en relativt ny design men den är väldigt mycket Skövde IK. Det gjorde också möjligheten att sälja våra tröjor via auktion och det är roligt att vi kan sälja tröjor till våra fans.

Sen blir det ännu roligare när vi får presentera det nya stället, vi kommer förmodligen göra det på någon av träningsmatcherna, berättar Anders.

Efter att ha sett bild på de båda ställen kan undertecknad garantera att de är riktigt snygga och kommer ge klubbens supportrar anledning att njuta av tröjorna. Utan tvekan 10 av 10.

Sen har vi en swishkampanj, hur går den?

– Den går sakta men säkert framåt, varje krona som kommer in är tacksamt och det har kommit många olika personer som swishat som man kanske inte trodde skulle skänka så mycket. Det är rörande att det finns ett så stort engagemang även om världen är som den är just nu, det är jättekul att det ger effekt, sen får vi väl se var det landar men vi har lite mer planer, berättar Anders.

Många bäckar små heter det ju, ställ upp och hjälp klubben i våra hjärtan!

– Ni i supporterklubben ställer alltid upp men det är även sponsorer och många privatpersoner som hjälpt till i den här kampanjen och det är jättevärdefullt. Det vita stället finns också på auktion, de avslutas ikväll och länk till den hittar du HÄR

Enligt licensreglerna i Hockeyettan ska ni ha 300 000 på kontot den sista april, tror du att det blir de kraven efter det här eller kommer förbundet ändra?

– Jag är övertygad om att det kommer bli någon form av frysning, för fullföljer du licensreglerna när du haft 70% verksamhetsår så tror jag att det kommer bli jäkligt tufft. SHL-klubbarna kanske klarar licenskraven men det är tveksamt om de allsvenska lagen och Hockeyettanlagen kommer klara det. Jag tror att det handlar mer om att man som klubb ska vara på fötter istället för att prioritera licensreglerna i detta läget. Jag tycker det är viktigt att det finns krav, sen kan nivåerna diskuteras. Har klubben en halv miljon vill man ju hellre lägga de pengarna på att utveckla ungdomsverksamheten och lägga pengarna i föreningen, sen tycker jag det är självklart att föreningarna ska ha en ekonomi i balans, säger klubbchefen.

Vad tar ni som förening med er från föregående säsong och vad ska förbättras?

– Vi ska ta med oss att både A-lag, juniorer och A-pojk har fått vinna ganska mycket den här säsongen, de senaste åren har J20 åkt runt och fått ganska mycket stryk i J20-Elit så jag tycker att vi tagit kliv åt rätt håll. Ska man titta resultat så är jag nöjd att vi tog oss till Allettan men jag är missnöjd över att vi missade Playoff. Jag tycker att vi tappade den någonstans mellan omgång sex och omgång tolv. Vi började Allettan väldigt bra men det stod och vägde i flera matcher och vi fick lämna hallarna utan poäng. Hade det varit i början av januari eller i december så hade vi vunnit de där jämna matcherna och tagit oss till Playoff. Men tittar man runt föreningen så tycker jag att vi tagit väldigt stora kliv. Vi har en spelartrupp i A-laget som vill väldigt mycket och det är flera som nästan är gråtfärdiga efter en förlust och någonstans känner jag att det är dit någonstans man vill.

Pengar växer inte på träd tyvärr och det är en verklighet klubben levt med under många år.

– Vi har inte pengar att köpa oss till Allsvenskan och då känns det skönt att ha en kärna av lokala killar som drar ett tungt lass och sliter för klubben. Gruppen måste utvecklas för att laget ska kunna utvecklas och vi är på väg uppåt känns det som. Klubben andas positiva vindar just nu, sen finns det fruktansvärt mycket att jobba på men man märker att ungdomslagen börjar bli bättre och det känns som vi är på rätt väg. Så framför allt där har vi utvecklats massor och vi är verkligen på väg åt rätt håll. Sen har vi mycket att jobba med och vi börjar få fler ledare som går utbildningar för att bli bättre. Vi har otroligt värdefulla ledare och många vill mycket med lagen. För första gången på länge har vi kunnat ha fler lag i seriespel. Man ska ha klart för sig att vi har en jättestor kostym men istället för att ha 20 man på lilla isen så kan vi vara 40 stycken på stor is och vi kan träna bättre nu med den här anläggningen, berättar Anders.

”Måste ge beröm till Hasse”

– Min företrädare på den här posten, Hasse Ljunggren har lagt ner ett jättejobb för den här föreningen, i många-många år och jag har väldigt stor respekt för allt jobb han la ned, det är många trådar att dra i och det har jag märkt sedan jag kom in på den här posten, säger Anders.

För ganska många år sedan nu så var Skövde IK en ostoppbar maskin på hemmais, men de senaste åren har laget tappat ovanligt många poäng i Billingehov, det är något som Anders vill försöka rätta till, på något sätt.

– Förr var vi långa stunder oslagbara i Billingehov och det var ingen som ville komma hit och där har vi fortfarande en del att jobba med igen, försöka få tillbaka det. Vi tog oss till Allettan den här säsongen, det är bra, sen är jag personligen missnöjd över att vi inte tog oss till Playoff, anser Anders Lundström.

Vår tränare har lämnat, så hur går tankarna i rekryteringsarbetet?

– Nu fick vi ganska mycket tid på oss och känna lite vad vi vill. Vi hade kommit ganska långt kändes det som men vi fick trycka på pausknappen när världen står i brand, det måste finnas en viss känsla och eftertänksamhet i det här läget. Du kan inte trycka på knappar och ta beslut som det kanske inte finns en möjlighet att fullfölja. Men inom någon vecka hoppas vi att vi kan presentera en hel stab som ska jobba med A-laget kommande säsong. Anders hintar under intervjun om att tränarlösningen är nära och kommer att presenteras under påskhelgen. Så håll utkik på hemsidan under påsken, minst ett påskägg kommer förmodligen dyka upp, kanske rentav flera.

Med Johan ”Hellas” Hellström kom ett nytt spelsystem, hur går tankarna kring spelsätt?

– När det gäller Skövde IK, om man tittar på det vi är kända för, så finns det någonstans i vår DNA att vi vet hur man försvarar sig, och man kan väl säga att målsättningen är att vi ska bygga vidare på det, men också utvärdera noggrant varför vi släppt in så mycket mål de senaste åren. Vi ska fortsätta producera framåt men vi ska även hitta vägar att försvara oss bättre. Vi ska inte glömma av vårt DNA men vi får inte vara rädda att vidareutveckla oss. Och det gäller inte bara A-laget, utan samtliga våra lag.
Under tisdagen blev ”Hellas” klar för en gammal rival till klubben, Borås HC.

Vi kör en läsarfråga här innan vi tar övriga truppen. En lugn och samlad tränare kan vara bra men det kan även behövas någon som är pådrivare, hur går tankarna kring det?

– Det här är ju ingen enmansshow längre, man jobbar som ett team och det är viktigt med ett bra samarbete däremellan. Men det är en intressant fråga. Lugna och trygga tränare är bra, någon som inger trygghet, samtidigt är frågan vad som är bäst? En som står och gapar och är fullständigt tokig i båset eller en lugn och analytisk? Det beror helt på hur gruppen tar det och det är det som är konsten i ledarskap. Att vara lite kameleont i de här lägena. De ledare som jag upplever som väldigt bra är de som är trygga i sig själva men som kan förmedla en irritation på ett bra sätt. Det är något man alltid letar efter. Det krävs oerhört lite för att det ska bli bräckligt eller för att det ska bli otroligt starkt. Men allt är viktigt som man vill ta med sig och bygga i det här pusslet, resonerar Anders.

Om vi övergår till truppen då, våra två målvakter stod hälften av matcherna vardera, kommer båda bli kvar eller kommer ni släppa någon?

– Vi gillar båda två och för diskussioner med båda två, det är två talangfulla målvakter och de har enorma uppsidor båda två, sen ska man ha klart för sig att målvakter är oftast inte som bäst vid 22-23. Sen är det klart att båda vill spela fler matcher och frågan är väl om man ska fortsätta på samma sätt och hur ledningen ställer sig till om man ska ha en given etta eller inte. Sen har väl båda aviserat att de vill spela mer. Men målvaktsspelet tycker jag varit ganska bra även om det var svåranalyserat i Allettan men vi får se var det landar. Ingen har sagt varken bu eller bä, än så länge, meddelar Anders.

Vi hade åtta backar förra säsongen, två har kontrakt, officiellt, hur går tankarna kring backsidan?

– Vi har ytterligare två backar klara, eller en är påskriven, den andra är vi överens med men den är inte påskriven. Max Kardevall och Adam Thilander är klara i varje fall och det kommer nog bli något byte på backsidan men vi ska ha åtta backar. Vi tittar väl mer på roll än storlek men sen skadar det väl inte om vi hittar en spelande back med storlek. Vi vill ha välutbildade killar med bra karaktär, berättar Anders.

17 forwards hade vi på kontrakt under säsongen, hur ser det ut där?

– Jag är nöjd med de vi har på kontrakt, vi har Erik Möller, Henrik Thegel, David Lundmark och Alexander Henriksson som är officiella, sen finns det några till som är klara men inte officiella ännu. Vi hade många forwards på kontrakt för att vi plockade in Lundmark och Jesper Emanuelsson under säsongens gång och får Lundmark träna ordentligt så kommer han bli riktigt bra, anser sportchefen och fortsätter.

– Sen har vi Möller som tagit jättekliv och kommer bli en riktigt bra spelare och han räknar vi med att han ska in och spela ordentligt. Sen ska forwardssidan förstärkas, någon kommer att flytta, men det är väldigt få som aviserat att de vill härifrån och det är positivt. Sen är det klart att det var viktigt att få behålla Alexander Henriksson. Han håller på att utvecklas till den spelaren som många för flera år sen trodde att han skulle bli och det handlar nog mycket om mognad. Ändå känner jag att han kunde ha gjort fem-sex-sju mål till under säsongens gång. Han hade många vassa lägen där det studsade emot. Men han har nog funnit sig tillrätta och det som förut kunde stjälpa honom har han nu bättre balans i. Det är klart jag är jättenöjd över att han väljer att satsa vidare här på hemmaplan, resonerar Lundström.

Vi har ett par killar i Allsvenskan, finns det intresse att plocka hem dem?

– När det kommer till Kristoffer Söder hade jag gärna tagit hem honom men han har kontrakt ett år till i Björklöven men det är klart att hade jag fått chansen att få hem honom så hade jag inte tackat nej. Han är en bra kille och en grym tvåvägscenter. När det kommer till Victor Wänghult så vet jag inte vad status på honom är, jag vet att han kommer lämna Västervik men om han vill hem vet jag inte. Men en intressant spelare är han definitivt, enligt Lundström.

När det kommer till rutin, är det något du tänker på i kravbilden?

– Vi vill ha spelare som vill fortsätta utvecklas, ålder spelar egentligen ingen roll, men de måste vilja utvecklas och där är Henrik Thegel ett bra exempel, han kör 110% både på träning och match. Men ambition och vilja är viktigast. Vi har inte råd att värva dyra spelare utifrån hur som helst men det är klart att rutin är bra, även om det inte bara ska vara rutinerade spelare, det passar oss inte, anser sportchef Lundström.

Juniorlagen blev kvar i division ett, vad är tanken till nästa säsong?

– J18 var planen att de skulle bli kvar i division ett, sen är målsättningen att de ska bli bättre nästa säsong och där la Johan ned ett bra jobb på Hockeygymnasiet. När det kommer till J20 vet vi inte riktigt. Region syd har sagt att de kvalserierna är färdigspelade som de är, de som kom sist i J20 Elit åker ur, Nässjö går upp, sen får vi se hur det blir, men målsättningen är att juniorerna givetvis ska spela så högt upp som möjligt. Sen tror jag det är positivt att J20 har fått åka runt och vinna så mycket som de gjorde i år och att vi fått börja om i division ett, funderar Anders.

Hur många från J20 är tänkta till A-laget kommande säsong?

– Det kommer bli några stycken, framför allt på barmarksträningen, om vi får träna tillsammans, men några killar är aktuella, berättar Lundström.

Den kommande säsongen ska ses som kvalificeringssäsong inför den nya Hockeyettan, där det ska bantas till 36 lag, vad är tankarna kring det?

– Nånstans tror jag att det är ett naturligt kliv, det har blivit mer professionellt. SHL har blivit helprofessionell och det har nästan Allsvenskan blivit också. Jag tror att det är en naturlig del att det kommer bli en bantning och eftersom det kostar så mycket pengar att spela i Hockeyettan så tror jag att det blir en naturlig del. Nu väljer de att det ska bli en kvalificeringssäsong och färre lag, sen om det är bra, det kan jag inte avgöra än men målsättningen är givetvis att vi ska ta oss dit. Vi ska lira i ettan oavsett hur lite lag det blir, säger Anders.

Hockeyettan vill givetvis ha kvar det största derbyt.

– Försäljningsmässigt så är det klart att man vill att alla matcher ska vara som Skövde-BoIS, det är trots allt Hockeyettans hetaste derby och det finns en anledning till varför Hockeyettan vill att både vi och BoIS kvalificerar oss. Men jag ser mycket positivt med det. Det är lättare att sälja vissa matcher än andra, det säger sig självt. Sen ska väl inte vi slå oss för bröstet och tro att vi är världsbäst men publikmässigt är vi riktigt bra och där är det inte många som slår oss. Sen blir det spännande att se hur de väljer att göra om kvalmekanismen, vi klubbar vet hur förslaget är men det är inte officiellt än men det kommer bli fler matcher i den nya Hockeyettan, berättar Anders.

Hur mycket matcher snackar vi om?

– Går du långt så kan det bli en 50-60-70 matcher om det blir ett slutspelsträd med åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och finaler.

Det kan bli väldigt dyrt att åka på varenda match med andra ord…

– Så är det, det är nästan så vi får titta på en tjänstebil till dig, skojar Lundström.

– Det engagemanget går inte att ta ifrån dig, jag är imponerad av dig och Kardevalls pappa. Båda har missat en match tror jag. Han åker från Stockholm och du från Lysekil, det är imponerande. Det hade varit lätt att göra vissa intervjuer i efterhand men det är lite det som det hänger på, ska det rulla så behöver det finnas sådana som er, anser Anders.

Vad tror du kommer hända när den här pandemin är över?

– Jag tror inte alla har förstått vidden av hur mycket det här kommer påverka samhället med den här pandemin. Sen tror jag att det kommer behövas saker som folk samlas kring och där kommer idrotten vara viktig. Det är först nu man inser vad idrotten betyder för människor. Man får lite perspektiv på livet i stort kring det här, anser Lundström.

Hockey som träningsform, hur tycker du gensvaret var kring det och kommer ni fortsätta med det?

– Det gick riktigt bra tycker jag, vi var 18-20 spelare varje gång. Vi ska köra nästa säsong också har vi beslutat. Sen fick vi tyvärr avsluta det lite abrupt när det här viruset kom. Vi har fått tänka om lite inför nästa säsong, jag hade velat ha en spelarutvecklare som hade varit assisterande i A-laget och sen även varit på Hockeygymnasiet men målsättningen är att vi ska vara fler i juniorlagen och två eller tre ledare i A-laget, avslutade Anders vår dryga två timmar långa pratstund.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath