SIK inledde med målkalas mot ärkerivalen

Säsongens första match innebar derby borta mot ärkerivalen Mariestad BoIS HC. Från början skulle SIK begått matchpremiär hemma mot Enköping under lördagen men den matchen blev inställd på grund av sjukdomsfall i bortalaget.

Därför blev det derby istället och det var ett laddat SIK som kom till spel i Mariestads B-hall. På plats fanns enbart spelare, ledare och båspersonal. Inte ens media släpptes in i Mariestad vilket är minst sagt, uselt agerande av en klubb på den här nivån.

Skövde jobbade snabbt till sig ett powerplay och Henrik Thegel träffade målramen efter drygt två minuters spel och det var Skövde som var klart hetast och skapade en hel del lägen, Jonatan Ström hade ett flertal lägen under den första perioden, första chansen tvingades Tobias Sandberg i hemmalagets mål göra en reflexräddning på för att freda sitt mål.
– Trots att vi inte pratat så mycket om det offensiva spelet så tycker jag att vi gör det bra, vi har mest pratat om defensiven och att hålla ihop lagdelarna och hur vi ska värdera situationer och så vidare, sa Fredrik Ljunggren via telefon efter matchen.

När SIK åkte på sin första utvisning för säsongen så behövde Mariestad mindre än en minut innan Simon Eriksson kunde styra in Douglas Lögdals passning. Det var nästan hemmalagets enda riktigt heta chans under perioden och Hugo Fagerblom hade en lugn första period.

Men det var Skövde som var hetast, Jesper Erlandsson fick ett friläge efter knappt nio minuter men Sandberg parerade backhandskottet.

Istället kom kvitteringen efter drygt 13 minuter. SIK tryckte fast BoIS i försvarszon och efter flera chanser kunde Jonatan Ström trycka in kvitteringspucken. Efter 14 minuter så slarvade SIK i egen zon och hemmalaget kom två mot noll men Hugo Fagerblom agerade lugnt mellan stolparna och fredade sitt nät.
– Jag tycker vi gör en bra match som helhet, vi gör rätt bedömningar och vi har en bra attityd till hur vi ska ta oss an matchen, sa Fredrik Ljunggren.

Proppen ur för SIK

I den andra perioden var det avvaktande spel de första fem minuterna men det avslutande kvarten var det spel mot ett mål, mycket tack vare ett frustrerat hemmalag som drog på sig utvisning efter utvisning. Skövde fick spela fem mot tre vid två tillfällen under perioden och vid båda blev det mål.

David Lundmark stänkte upp Skövdes ledningsmål efter 6.36 och därefter var det aldrig något snack. Det tog en och en halv minut innan BoIS drog på sig dubbla slashingutvisningar. Under det numerära överläget drog Skövde isär boxen till den milda grad och Erik Möller serverades öppet mål av Dennis Santesson och rakade in 3-1.

I samband med målet snackade Johan Frick till sig en ny utvisning och bara dryga tio sekunder senare var det Tobias Björklund som fick uppsöka utvisningsbåset. SIK behövde en minut i powerplay innan Joel Werner bombade in 4-1 med ett stenhårt slagskott i krysset bakom en uppgiven Tobias Sandberg.

Skövde dominerade den andra perioden och det var först när Mariestad fick en chans i powerplay som reduceringen kom från Simon Eriksson.

Målet gav hemmalaget viss energi men när David Lundmark stal en puck på egen blå och kontrade ökade SIK på till 5-2 med ett vackert avslut i krysset.
– Kul att vi gjorde många mål och i fem mot fem spelet tycker jag inte vi släpper till speciellt mycket chanser, sa Fredrik Ljunggren.

I slutet av perioden drog hemmalaget på sig ytterligare en utvisning och SIK snurrade friskt i anfallszon. Max Kardevall hängde dit pucken fram till 6-2 och matchen kändes avgjord med 20 minuter kvar att spela.

Säsongens första hattrick

I den tredje perioden fortsatte SIK på samma sätt som i mittakten. Det tog knappt tre minuter sedan hade David Lundmark fullbordat sitt hattrick när han skickade in pucken bakom Tobias Sandberg. Mindre än två minuter senare var det dags igen. I boxplay stal Jesper Erlandsson en passning på egen blå, kontrade och sprätte upp pucken i nättaktet bakom Sandberg och det kändes betydligt närmre tvåsiffrigt än reducering i det läget.

SIK spelade smart, låg rätt och bjöd inte sina rivaler på någonting egentligen. Det krävdes återigen en Skövdeutvisning för att hemmalaget skulle lyckas överlista Hugo Fagerblom. Ett fint powerplayspel gav Erik Olsson öppet mål till slut och han rakade in 3-8 med knappt nio minuter kvar att spela.
– Jag tänker inte värdera special teams, vi har inte börjat prata om det ännu och de gör alla sina tre i powerplay, sa Fredrik Ljunggren.

Slutet av matchen blev relativt avvaktande och båda lagen drog ned på tempot. SIK visste att de skulle vinna och BoIS visste att de var ett slaget lag. Det sedvanliga gruffet mellan spelarna i derbysammanhang lös oftast med sin frånvaro och det märktes att det var en träningsmatch utan publik.

Slutsiffrorna skrevs till klara 8-3 och SIK inledde därmed årets säsong med ett målkalas, precis som de avslutade föregående.

På onsdag väntar nästa uppgift när laget beger sig till Norrahammar för match mot seriekollegan HC Dalen.
– Vi tar med oss allting som var bra från den här matchen och fortsätter träna på samma saker de närmsta dagarna innan vi börjar titta mer på det offensiva spelet efter matchen mot Dalen när det blir lite längre till nästa match, avslutade Fredrik Ljunggren.