Surahammar: Patrik Juhlin optimistisk och förväntansfull inför säsongen

På onsdag kväll inleder Surahammars IF sitt träningsmatchande när man på bortais tar sig an Vallentuna HC. Vi tog en pratstund med en förväntansfull Patrik Juhlin om försäsongen och förväntningarna på det delvis nya och unga laget.

Efter drygt tre veckor på is har ni hela truppen på plats, redo att ta sig an säsongen som väntar. Hur känns det att nu vara igång på allvar?

– Det känns verkligen superbra. Det har varit några intensiva och väldigt roliga veckor tillsammans. Vi har haft bra förutsättningar och kunnat kombinera bra isträningar med krävande fysträningar. Jag har fått se väldigt ambitiösa killar nere i Surahallen, killar som givit allt vid varje tillfälle oavsett om det varit på isen eller i gymmet. När man ser den inställningen så tydligt hos så många, ja då blir man väldigt glad.

Vad är annars ditt samlade intryck av truppen efter dom här första veckorna?

– Jag tycker det ser väldigt intressant ut. Vi har ett gäng otroligt duktiga killar som verkligen vill något. Oavsett vilken nivå de spelat på tidigare så visar alla den rätta viljan. De har drivet och intensiteten i sitt spel, och jag både tror och hoppas att flera att dom här killarna kommer ta rätt stora kliv i sin utveckling under säsongen som kommer. Det finns i alla fall en otrolig potential i den här truppen.

Vad är utmaningen som du ser för det här unga och rätt oprövade gänget?

– Som sagt.  Drivet, viljan och intensiteten har dom redan och det är stor en del av grunden i ishockey. Den andra delen som krävs för att nå framgång både individuellt och som lag är att öka på sina taktiska kunskaper. Rent kompetensmässigt så måste alla lära sig utföra saker i ett lite högre tempo.

– Så det vi måste jobba med de närmaste veckorna är att hitta rätt positioner i banan. Spela smart, enkelt och lite snabbare än vad många av de här yngre killarna kanske är vana vid från spel i division 2 eller på J20-nivå.

På onsdag kväll är det träningsmatch borta mot Vallentuna. Vad vill du som tränare se från killarna i den och kommande träningsmatcher?

– En glädje över att få spela match och en tydlig vilja att också prestera. Det ska synas att killarna har kul och det ska vara tydligt att de verkligen vill vinna. Jag vill se lite horn i pannan och lite jävlar anamma där ute.

Du kom in som en tillfällig lösning i slutet av förra säsongen och det var nog många som blev överraskade när beskedet kom att du skrivit på för säsongen som nu väntar. Vad är det för svar du har fått som gjorde att det blev Sura?

– Styrelsen har verkligen steppat upp flera nivåer. Man har visat att man vill något med föreningen och verksamheten. Man är mer professionella i allt man gör. Organisationen kring A-laget känns mer seriös. Man har från föreningens sida verkligen balanserat upp det bra mellan hårda + mjuka värden. Det är en trivsam miljö, men det finns också krav och förväntningar och det tror jag är avgörande för att lyckas på sikt.

Att som liten förening med begränsade resurser få till en slagkraftig trupp är ju en utmaning oavsett idrott. Hur tycker du att Surahammars IF arbetat där för att ge dig bra förutsättningar som tränare?

– Jag tycker man har gjort det väldigt bra. Vi har fått hit killar som vi verkligen vill ha. Killar som inte är i slutet av sin karriär, utan killar som är unga och som vill framåt och som förstår värdet i att använda sin speltid i Sura som ett skyltfönster inför nästa steg i karriären. Där är det många som dragit i olika trådar för att få saker att falla på plats.

– Men jag skulle särskilt vilja lyfta fram sportchefen, (tillika marknadsansvarige) Jörgen Mähler för hans otroliga arbete i föreningen under våren och sommaren. Han har lagt många timmar på att inte bara få hit rätt killar, utan också kämpat hårt för att få näringslivet att ställa upp och sponsra. Sen får man inte glömma arbetet bakom kulisserna, som också är avgörande både för bilden av Surahammars IF och hur spelarna trivs.

– Lägenheter, möbler och jobb åt både spelare och flickvänner. Det är mycket som ska fungera och där har föreningen och framför allt Jörgen Mähler verkligen gjort ett kanonjobb.

Avslutningsvis. Vad är du mest nöjd med så här långt?

Att vi fått ihop gruppen på ett så bra sätt redan nu. Att vi har ett hungrigt gäng som vill framåt. Den där ungdomliga entusiasmen som är så tydlig och som kombinerat med jävlar anamma och ödmjukhet ska föra Sura in i framtiden. Vi ska vara ett lag där man vill spela och Surahammar ska vara en förening där man vill visa upp sig för att komma vidare.

Text och bild: Mattias Forsberg