Inför Grästorps IK – SIK

Motståndare från division två i den tredje träningsmatchen

En seger och en förlust är facit såhär långt i Skövde IK:s träningsmatchande när laget under lördagen beger sig ut på schlätta för sin tredje träningsmatch. Ännu ett länsderby då mångåriga division ett kollegan, numera i tvåan, Grästorp IK står för motståndet. Naturligtvis får Skövde bära favoritskapet på grund av sin tillhörighet i ettan men samtidigt finns det få saker som kan få ett ishockeylag att tagga till så som ett motstånd från en division upp. Trots att det ”bara” är träningsmatch står det prestige på spel!

Det har varit lite si och så för min del med hockeyn ett tag men under fredagen så var det hög tid att återgå till hockeyrutiner. Så skönt det var att kolla in vårt härliga A-lag igen över en träning, känna det kalla vinddraget som bara uppstår i en ishall och känna den underbara pulsen i länets hockeytempel Billingehov. Efter träningens slut var det med en god portion deja vu känsla jag satte mig ned för en pratstund med Skövde IK:s nygamla tränare Fredrik Ljunggren för en pratstund om hockey i allmänhet och Skövde IK i synnerhet. Nu kör vi en säsong till!

Säsongen 12/13 inledde du din förra treåriga sejour som tränare för Skövde IK:s A-lag, det var samtidigt som jag började skriva inför matcher reportage. För mig åtminstone känns det lite som att cirkeln sluts?

-Ja, skrattar Fredrik. Hur ska man säga där då? Nej men det är klart att det är väldigt roligt att vara tillbaka och sedan om det är slut och färdigt får vi väl se.

Nej det kanske handlar om en sådan där evighetsåtta?        

-Ja, haha, nej men det är kul att vara tillbaka i vilket fall.

Den säsongen var vi starka i grundserien och slutade tvåa, vågar du dig på att jämföra SIK den säsongen med årets upplaga?

-Ja vad ska man säga? Om man ser till uppbyggnaden har vi ju återigen ganska mycket egna produkter som har tagit för sig och på det viset kanske det är likt. Det är så pass länge sedan så det har hänt mycket med ishockeyn och hur den ser ut men jag tycker vi har ett starkt lag. Jämförelsen man kan göra är väl att jag tycker det är mycket eget som tar för sig bra.

Du har legat i som tränare nu i ett tvåsiffrigt antal år men du hade ett break förra säsongen, berätta lite hur det gick till när du blev aktuell för Skövde IK igen?

-Jag har väl haft en dialog med Anders Lundström tidigare också. Inte en konkret fråga men vi satt ju och pratade lite i ishallen sådär så det är en kontakt som har hållits levande utan att det varit konkreta frågor om uppdrag och liknande. Sedan sade jag till honom i ett tidigt skede att jag är väl intresserad för mig om det skulle komma en öppning kring arbetssituation och hur det ser ut här, det pratade vi om tidigt. Sedan hörde han av sig efter säsongen när ”Hellas” (Johan Hellström) lämnade. Vi har haft en dialog och en kontakt, inte för att jag ska tillbaka utan vi pratar lite ishockey när vi träffas i ishallen så det är mer den grunden.

Det är Skövde IK familjen?

-Ja, haha.

Parallellt med ditt tränaruppdrag har du ditt jobb på Skövdebostäder, hur mycket jobbar du där?

-Sju till fyra. Hundra procent.

Det blir till att kämpa på bra i vinter?

-Ja det blir det men det är så att förutsättningarna kanske är lite bättre med tanke på att vi börjar träningarna sjutton. Sist var det lite träningar sexton trettio som blev lite stressiga men nu hinner man ändå hit i tid. Sedan har jag byggt på mig lite erfarenhet planeringsmässigt och kan lösa det lite bättre. Några år till på nacken kanske medför att man kan sortera det på ett bättre sätt.

Din far Hasse Ljunggren är ju en riktig ikon i SIK sammanhang, jag måste ju fråga vad han gör nu för tiden?

-Jo men han håller på med någonting för Svenska hockeyförbundet och har haft en projektanställning som jag tror fortgår, jag kan inte det fullt ut. Men han har jobbat med domarbitar och rekrytering där man tittar på vad man kan göra och hur det ser ut idag.

En sak som det pratats om hela detta år är ju den förbannade Coronan som påverkar oss allihop mer eller mindre, hur påverkar den er som lag i träning och match?

-Just när vi kliver ut på isen påverkar det ingenting direkt vill jag påstå mer än publikmässigt då. Restriktionerna med avstånd i bås försvann ju, något det varit tal om i början. Nu kan vi sitta normalt där. Det är i omklädningsrummen som man inte får vara för tätt. Det påverkar ju en del såklart under träning och match att man måste hålla avstånd. På bortamatcher får vi dela upp oss, det brukar vi få göra, men på genomgångar och sådant får man ju inte hålla till i trånga utrymmen utan genomgångar har vi fått hålla här innan vi åker. I Dalen till exempel var det två omklädningsrum och då fick vi gå in i var sitt jag och Krusell (Jimmy). Det är väl mer sådant att vi inte kan samla dem för tight.

Ofta vill tränare få skaplig ordning på defensiven i början av säsongen, går dina tankar i sådana banor också?

-Ja absolut gör de det. Det är det vi startade de första två veckorna med egentligen. Vi hade inte jättemycket där i början utan bara tre ispass i veckan men där lade vi ganska mycket krut på försvarsspelet över hela banan tycker jag. Försvarsspel behöver inte betyda att det blir passivt och tillbakadraget utan det gäller även där att man hittar åkvägar, sätter press och forecheckar och tar sig hemåt därifrån för att täppa ytor. Vi har försökt att få med oss en grund i alla delar och har såklart fortsatt en massa att jobba med.

Jag har inget sett eller läst om målvaktstränare, har ni någon sådan i år?

-Ja han var med ute på isen idag, Gunnar Lindgren. Han var med Måbäck förra året en del och har jobbat på ungdomssidan tidigare om jag inte är helt fel ute.

En liten notering från dagens träning. Ni körde i röda och gula tröjor men jag är van vid röda och vita?

-Ja jag med, haha. Det är materialaren Basse som har valt det här så han får ta fullt ansvar för att vi är gula och röda, haha.

Han har sitt finger med i spelet som vanligt?

-Ja det är han som gjort det valet.

  Jag har tre läsarfrågor här och den första lyder, hur kommer kaptenstrion se ut?

-Som förra året, exakt. Vi kommer att koppla på någon mer så småningom men vi gör inga förändringar på Forsmark (Oscar) som kapten, Henriksson (Alexander) och Thegel (Henrik) som assisterande. Vi har pratat med alla tre och jag känner alla tre sedan tidigare och tycker det är bra personer och tycker det fungerar bra. Fast de ska ha ytterligare en assisterande som vi känner in lite.

Har ni börjat träna special teams?

-Förra veckan så kände vi lite grand på boxplayspel utan att för den saken ha hittat några speciella par eller hur man ska säga bland forwards och backar. Men vi pratade om hur vi vill ha det i våra grunder. Idag (fredag) var det första gången vi kände på lite powerplay också men lade också ganska mycket krut på att prata boxplay med dem som gjorde det. Box är en minst lika viktig del att jobba in som powerplay så vi har börjat i den ändan. Men idag fick de känna på lite powerplayspel också med speciella formationer där.

Jag såg att du lade mycket tid på dagens träning i det momentet att prata med spelarna?

-Ja och de jag pratade mest med var väl boxplayspelarna och att vi ska känna en trygghet i det och hitta en grund i det. Det är lite lättare att styra box, powerplay är lite mer kreativitet också och självklart får man peta lite i det så småningom men idag pratade jag mest boxplay med de grabbarna som sköter det.

Tredje frågan handlar om Henrik Thegel, ser du honom som vinge eller center?

-Nu har han gått vinge de här veckorna vi varit igång. Jag tycker han fungerat väldigt bra som center också, han läser spelet väldigt bra och ligger rätt i banan men han har fått starta på kanten så får vi se vart det tar vägen.

Jag får skämmas lite här för jag har faktiskt inte sett de två tidigare träningsmatcherna mot Mariestad och Dalen, kan du dela med dig lite av hur de två matcherna sett ut?

-Det är två skilda matcher för oss tycker jag. I första matchen mot Mariestad var vi väldigt påkopplade och jobbade väldigt bra som lag. Vi låg nära varandra och nära motståndarna och höll ihop lagdelarna och hjälpte varandra att göra bra saker. Mycket mål men ändå mycket nöjd med hur vi jobbade med vårt press spel i anfallszon, hur vi hade kontroll i våra hemgångar och mittzoner som gör att vi skapar ytorna framåt sedan. Mot Dalen tycker jag inte att vi kommer ut riktigt lika alerta vilket också var väldigt lärorikt. Två matcher rätt så tätt som hade olika karaktärer för oss kändes i efterhand som att vi kan dra nytta av det. Under tiden kändes det inte riktigt så i Dalen för då var jag inte riktigt bekväm i hur vi agerade. Jag tycker vi var lite för utspridda, lämnade lite för stora luckor som gjorde att Dalen fick använda sin fart vilket de gjorde skickligt så klart. Men det var bra för oss att få två olika matcher att se vart vi kan jobba vidare och vart det kan brista lite.

Var det att man blev lite stor på det efter 8–3 mot Mariestad?

-Det hoppas jag att det inte var. Det var olika karaktär på matcherna helt enkel och tror inte det beror på att vi gjorde en bra insats mot Mariestad utan jag hoppas vi ska kunna hitta en hög lägstanivå och att det berodde på att det var en andra träningsmatch på ganska kort tid och att vi fortfarande inte är riktigt där man ska vara till en seriestart till exempel. Vi är i träningsfas och träningsmatchande.

Jag kollade lite på laguppställningarna från dessa matcher och om jag såg rätt, Anton Weiler har varit både back och forward, annars har du haft samma backpar. Tre av kedjorna är samma medan det varit lite omsättning i en kedja. Testar och laborerar du mycket eller har du redan en bild av formationerna?

-Jag har väl en bild av det. Sedan var Anton Weiler trettonde forward i Mariestad men det fanns plats för att skriva i de här papperen där, det var anledningen. Men han spelade inte back utan gjorde några byten som forward där. Jag har en bild av det och vi ville egentligen hålla ihop det första tiden för att ge dem möjligheter fram till den här veckan kanske. Sedan är det lite skador och sjukdomar som har gjort att vi fått göra ändringar ändå. Jag har en hyfsad bild över hur jag vill ha det men sedan kommer det att ske några småjusteringar under resans gång. Det är inte meningen att vi ska ha samma från dag ett och hela vägen ut utan vi vill känna lite på det också.

Ni möter Grästorp som spelar i division två, har ni haft några särskilda tankar kring valet av motståndare denna träningsmatch?

-Nej man det är väl så att vi mött Grästorp tidigare några svängar. Det är Anders Lundström som har ordnat träningsmatcherna i samråd med oss såklart och när vi bokade detta var det någon form av Grästorpsdag planerad där som vi skulle komma till. Nu vet jag inte hur det blir med det i dessa tiderna men det är ju en motståndare vi mött de senaste säsongerna och jag tror att man bara följer med på samma linje helt enkelt.

Vad vill du se i lördagens match?

-Jag vill se att vi är ordentligt påkopplade från start, att vi hittar tillbaka till de här delarna som vi hade första matchen. Att vi är svårforcerade både vad det gäller bedömningar när vi ska sätta press och när vi ska täppa till mittzon lite bättre. Jag vill att vi börjar se lite struktur i spelet med puck som vi pratat om sista veckan. Det är väl det jag hoppas och att man alltid visar tävlingsinstinkten och vill vinna hockeymatcher. Oavsett hur vi vill spela måste man alltid vara påkopplad och vilja vinna dueller och hockeymatcher och det vill jag se också.

Hur ser det ut med skador och sjukdomar i laget?

-Vi har skada på William Johansson fortfarande, han har inte varit med. Vi har skada på Erik Dahné och sjukdom på Santesson (Dennis). Dennis verkar ändå pigg och alert så han kanske är startklar till nästa vecka igen.

Kommer vi att känna igen formationerna från de tidigare matcherna?

-Någorlunda i vilket fall. Jag funderar lite hur det såg ut senast men några små förändringar är det. Frödelius (William) missade ju senaste matchen medan Santesson var med så det blir lite småjusteringar. Ja lite småändringar blir det men en grund som vi håller ihop vill jag påstå.

Hugo Fagerblom och Robin Walin har stått varsin match, vem ställer du mot Grästorp?

-Robin Walin står mot Grästorp. Vi tänker väl att vi ska matcha in dem ganska likvärdigt under träningsmatcherna och sedan får de tävla om förstaspaden. Vi tycker att de är likvärdiga målvakter som ska få tävla på lika villkor.

Hugo har jag ju stått bredvid tidigare och nu hamnade jag bredvid Robin och jag nådde väl ungefär till naveln på honom kändes det som. Han fick ju böja sig här i spelargången för rören som går i taket. Det är långa målvakter du har?

-Ja de är långa de två, hehe.

Då är jag nöjd där och önskar lycka till mot Grästorp!

-Tack så mycket och kul att se dig igen.

Matchen mot Grästorp går naturligtvis att titta på via webbteve. Kommentator är för övrigt Skövde IK:s Kristoffer Bennemyr. Länk till sändningen hittar du här. https://play.staylive.se/grastorpsik/l/28848

Jag tar tacksamt emot läsarfrågor som jag kan ställa till Fredrik under våra inför matchen intervjuer. Skicka dina frågor till [email protected]