Onödigt spännande när SIK tog andra försäsongsskalpen

Skövde IK reste under lördagen de dryga åtta milen till Grästorp för träningsmatch nummer tre och det blev en match där SIK förde spelet och mycket väl kunde gjort några extra mål framåt.

SIK som inte spelat match sedan Dalen borta den 19:de augusti kom till Åse & Viste Arena i Grästorp utan Erik Dahné, William Johansson och Dennis Santesson, de två förstnämnda på grund av skador och den tredje på grund av sjukdom.

Det gjorde att tränare Fredrik Ljunggren/Jimmy Krusell fick ändra om en del i sin uppställning och till dagens match var samtliga backpar ändrade, samt ett par ändringar i kedjorna.

Inledningsvis kändes det som att det var spel mot ett mål. SIK dominerade kraftigt och hade det inte varit för en ruskigt bra Adam Schoultz i hemmakassen hade SIK mycket väl kunnat avgöra matchen redan i den första akten. SIK:s höga presspel gjorde att Grästorp tappade puckar på fel ställen och SIK skapade ett antal klara lägen.

Jesper Emanuelsson hade något läge, Erik Möller ett annat och David Lundmark ett tredje. Men det krävdes ett numerärt överläge för att SIK skulle lyckas spräcka Schoultz nolla. Adam Thilander stod på blålinjen och skickade iväg ett perfekt handledsskott som gick via Jonatan Ströms klubba och in bakom en chanslös Schoultz.

SIK skapade som sagt en hel del och tränare Fredrik Ljunggren påpekade också det faktumet efter matchen att hans lag nog borde gjort något mer mål innan perioden var till ända.

– Vi pratade innan om att vi skulle komma ut och vara noggranna och rejäla, vi kände att vi skulle få äga mycket puck och få spela offensivt, det ville vi vara noggranna i. Jag tycker vi startar helt okej men jag skulle önska att vi var mer aktiva i mot kassen när vi har spelvändningar och ingångar i anfallszon så det blir lite jobbigare för backarna och målvakten, sa Fredrik Ljunggren efter matchen.

Avgjort trodde de flesta

I den andra akten fortsatte SIK:s höga presspel och spelarna låg hela tiden rätt i sina positioner. Men det krävdes återigen ett numerärt överläge för att sätta dit 0-2 pucken bakom Schoultz.

SIK fick ett ordentligt tryck i anfallszonen och snurrade friskt med hemmaspelarna. Jesper Emanuelsson var på spelhumör och serverade den ena läckra passningen efter den andra. Till slut var det bara för Jonatan Ström att raka in pucken i tom kasse efter att hemmalaget blivit överspelat.

– Två mål i powerplay var positivt, är man lite mer kritiskt lagd kan man också tycka att vi borde göra fler mål i fem mot fem, ansåg Fredrik Ljunggren.

Några minuter senare small det till bakom Schoultz på nytt. Anton Weiler frispelade Erik Möller när Grästorp tappade puck på egen blålinje och Möller överlistade Schoultz med en lång dragning innan han petade in pucken.

Rullgardin ned för hemmalaget trodde undertecknad men efter målet så kändes det som att Skövde blev bekväma. De satte inte alls samma press och de tillät Grästorp att komma in i matchen. Hemmalaget började skapa ordentliga chanser och Gustav Lundmark tvingade Robin Wallin till en finfin plockhandskräddning efter knappt 18 minuter av mittperioden.

Men till slut höll det inte längre, Niklas Norin fick stå helt ren strax innanför offensiv blålinje och skickade iväg ett hårt skott som gick in precis vid Wallins högra stolpe.

Ett mål som gav Grästorp rejäl energi och i den tredje perioden kunde hemmalaget komma ut och försöka göra ordentlig match av det hela.

– Det är inte medvetet att det blir så men det kan stämma att vi inte satte lika hård press på dem efter vi gjort 3-0. Sen får de mer energi när de gör sin reducering och hade en bra känsla med sig in i vilan. Men första två tycker jag är ganska lika varandra spelmässigt, sa Fredrik Ljunggren.

Orytmiskt

Mycket tack vare ett par snabba utvisningar på gästerna. Joel Werner avslutade mittperioden och inledde den avslutande i utvisningsbåset. En knapp minut in i den tredje var det dags för ytterligare en utvisning när SIK räknade fel och var en spelare för mycket på banan vilket gav Grästorp en chans i fem mot tre i 15 sekunder. Lagom när SIK hade klarat av utvisningarna kom nästa tvåa när William Frödelius åkte ut för en tripping.

Alla utvisningar gjorde givetvis att Grästorp fick många chanser att komma tillbaka i matchen men SIK klarade av boxplay-spelet galant och såg till att hemmalaget inte fick spräcka den nollan.

– Vår box jobbar på enormt bra och det kändes stabilt hela vägen och de som fick det ansvaret och förtroendet tog det verkligen, berömde Fredrik Ljunggren.

Även Skövde fick spela powerplay i den avslutande akten men hemmalaget fick ihop sin box betydligt bättre än under de första två perioderna. Det tillsammans med en spelsugen målvakt gjorde att siffrorna hölls nere under eftermiddagen.

Dryga 13 minuter in i perioden valde Fredrik Ljunggren att nyttja sin timeout för att låta spelarna hitta tillbaka i rytmen men det fortsatte se ganska hafsigt ut stundtals. När Skövde sedan fick en ny chans i powerplay med drygt fyra minuter kvar räknade nog de flesta med att det var klart. Men Grästorp ville annorlunda och när Martin Olsson tappade en puck på egen blå efter drygt 16 minuter så kunde Linus Almroth prickskjuta in 2-3 bakom Robin Wallin i boxplay.

Med dryga 40 sekunder kvar att spela plockade Grästorp ut Schoultz för att försöka få till en kvittering och spela sex mot fem men hemmalaget fick inte till det. SIK försvarade sig förtjänstfullt och höll undan. Därmed plockade laget sin andra seger på tre försök under den här försäsongen och nu väntar en veckas uppehåll innan Borås kommer på besök till Billingehov nästa söndag.

– Tredje perioden är väldigt stökig. Det blir väldigt orytmiskt. Vi har spelare som bara spelar boxplay i fyra minuter och sen får killarna som spelar powerplay spela mycket. Efter det när det blev fem mot fem spel så tycker jag det blir alldeles för hafsigt och då tog vi timeouten. Vi fick inte riktigt fast spelet som vi ville och jag tycker vi tappar lite linjer i spelet, framför allt med puck. Sen är det klart att det blir spännande när de reducerar i vårt powerplay, det kändes ganska onödigt. Sen kan jag tycka att vi kunde stängt matchen tidigare men summa summarum en match där vi jobbar på bra men det blir lite onödigt spännande, jag tycker att vi har ett sånt spelövertag att de inte ska ha vittring med två minuter kvar att spela utan då ska vi ha stängt butiken, avslutade Fredrik Ljunggren.