Inför SIK-Borås HC

Hemmapremiär och kanske en prestigefight?

Äntligen är det då dags för hemmapremiär i träningsmatchandet. En försenad hemmapremiär då Corona lade krokben för den planerade matchen i mitten av augusti. För motståndet står Borås HC som hör hemma i den södra division ett serien. Borås tränas av Johan ”Hellas” Hellström som de två senaste säsongerna haft motsvarande uppgift i Skövde IK. Nu är det ”bara” en träningsmatch men med tanke på att det är ”Hellas” lag som kommer på besök skulle det förvåna åtminstone mig om det inte ligger en hel del prestige i matchen. På grund av Coronan kommer matchen att spelas med en mycket begränsad skara åskådare påplats men matchen sänds naturligtvis på webbteve, ett helt okey alternativ för oss som vill ha bra underhållning.

Vi startar dagens intervju med Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren med en personlig fråga. Är du nyklippt eller?

-Ja det kan jag vara sedan vi sågs, funderar Fredrik, ja det kan stämma.

Det är konstigt hur man fungerar. Hon där hemma, jag ser inte om hon har färgat håret men här kommer tränaren, med keps på huvudet och ändå ser man att han är klippt!

-Haha, du lägger märke till de väsentliga sakerna.

Grattis till segern mot Grästorp!

-Ja tack så mycket.

Med tanke på hur matchens två första perioder såg ut är det lite förvånande att den tredje perioden bjöd på en hel del spänning. Berätta lite om matchen?

-Jag tycker väl också att resultatmässigt blev det väl lite för tight. Sedan tycker jag vi har bra koll på det ändå sett över sextio minuter. Tredje perioden blir ju lite ryckig med väldigt mycket utvisningar i början. Först får vi spela mycket i boxplay och sedan i powerplay och vi kommer väl helt enkelt inte riktigt i fas där. Sedan har vi svårt att hitta rätt efter det tycker jag. 3–2 är tighta siffror men jag tycker vi har bra koll och vi borde kanske ha stängt matchen lite tidigare.

Fick du se det du efterfrågade i vårt förra inför?

-Jag tror vi ville hitta lite rätt i anfallsspel och sådant, våra åkvägar och lite struktur i det också och det tycker jag väl att vi gjorde. Jag tycker vi spelade mycket anfallshockey och det var en bra match att få för oss på det viset, vi fick känna på att vara spelförande.

Någon spelare som blev skadad?

-Nej!

En sådan där evighetsdiskussion bland supportrar gäller vikten av träningsmatcher. Berätta lite hur du ser på träningsmatcher och vikten av att vinna?

-Träningsmatcher är ju till för att hitta rätt i spelet. De första träningsmatcherna har man inte kommit lika långt som i slutet och man försöker ju bygga upp något över tid såklart. Sedan vad det gäller att vinna så tycker jag alltid att det är viktigt och det är också något man tränar in att vinna matcher och att få in den känslan att man vinner mycket och att man är svårbesegrad, det är viktigt.

Det känns som att Coronan svävat upp som en ännu större fråga än tidigare nu i veckan som gått då det är ytterligare flera lag som blivit drabbade. Har ni fått några anvisningar från hockeyettan eller förbundet angående smittan?

-Vi har ju ett protokoll att följa där det är viktigt med personligt ansvar. Varje morgon känner man av hur man mår och rapporterar om det är något som inte stämmer. Vi har inte daglig kontroll av dem utan det är ett egenansvar. Inga nya direktiv som har kommit utan det är samma som gäller som när vi gick på is.

Vet ni vad som kommer gälla i seriematcherna framöver när lag drabbas av smittan, inställt, framflyttat, walkover?

-Vi har inte hört någonting, inte jag i vilket fall.

Finns det planer i SIK i hur ni skall hantera ett eventuellt utbrott eller misstänkt utbrott bland spelare?

-Har vi enstaka fall kanske man inte behöver blåsa upp det för mycket utan det är väl mer om det blir en smittspridning inom laget, att det kommer flera, att det ökar succesivt, då får man stänga ned som de har gjort på vissa andra ställen. Men där har vi inte behövt vara ännu utan det viktiga som vi sade förut är att man har ett egenansvar att säga till om man är krasslig och sedan får vi ta det därifrån.

-Det är klart att det finns planer för hur vi ska göra och kommer det flera måste vi ju tänka om men som det är nu, egenansvar, meddela om man inte mår bra och stanna hemma så som man gör i ett normalläge.

Johan Hellström tränar söndagens motstånd och när han var i Skövde de senaste två åren jobbade han med att föra in sitt spelsätt vilket du naturligtvis är rätt bekant med. Är det en liknande hockey som du vill se eller är det stora skillnader?

-Jag vill väl inte jämföra hur vi spelar nu jämfört med då utan vi har ju vårat sätt som vi vill jobba in. Ishockeyn idag är väl ganska snarlik vill jag påstå med mycket skridskoåkning, hög press och sådant. Jag har ju inte suttit med på hans genomgångar så jag vet inte vad han har tryckt på och jag vill inte jämföra på det sättet utan vi har vårt sätt att spela ishockey på. Det är säkerligen rätt snarlikt, det skiljer inte mycket på hur man spelar idag tycker jag.

Merparten av spelarna i vår trupp är Skövdepubliken rätt välbekant med och har antagligen en skaplig bild kring dessa spelares roller. Kommer vi känna igen dessa roller eller ändrar du mycket där?

Rollfördelning tycker jag nog ser ganska likt ut om man pratar powerplay, boxplay och liknande. Där är det nog ungefär vad de är vana vid om jag inte minns helt fel från förra året.

Jag misstänker att en spelares rollfördelning avgörs mycket utifrån vilka skils man har?

-Ja men så är det såklart. Vissa är ju bättre i det offensiva medans vissa har sina styrkor i att spela det defensiva spelet. Sedan finns det de som klarar både och de får man se vart man har mest nytta av dem, speciellt i det här med special teams där vi försöker att dela upp det just nu i vilket fall.

När vi pratade sist hade ni för första gången tränat med speciella powerplaykedjor. Har ni kört mycket sådant i veckan?

-Nej, en gång lite grand i torsdags igen bara. Vi har hunnit känna på det men inte jättemycket utan en träning där vi lagt lite krut på det.

På tal om träning då, jag har ju inte hunnit titta på många nu men jag upplevde det som väldigt intensivt idag?

-Ja kanske det men jag upplevde det inte mer än vanligt i vilket fall. Jag tycker det var en hyffsat normal träning där.

Jag stod ju bredvid klubbchefen Anders Lundström och tittade och när det var slut sade han att där får vi tacka dem för femtio minuter bra underhållning.

-Haha, ja men det var väl bra då.

Med tanke på vem som tränade SIK förra säsongen så antar jag att det kan ligga en del prestige i söndagens match för både någon ledare och en hel del spelare. Hur ser du på den aspekten i en träningsmatch?

-För mig så landar det inte in i något sådant i vilket fall så jag har inte funderat på det. Jag hade ju ingenting förra året och jag har ju inte mött Johan på det sättet heller mer än i juniorhockeyn då med Oskarshamn, så jag personligen har inga sådana funderingar. Vi ska lägga störst krut på hur vi skall göra och hur vi skall hantera den här matchen och hur vi vill bygga upp det hela och jag hoppas att det är där spelare är också och har det i fokus.

Du hade i Grästorpsmatchen om jag läste rätt, möblerat om i samtliga kedjor och backpar sedan Dalen. Fortsätter du att blanda om?

-Ja det är nog lite justeringar igen. Jag tror vi håller ihop något backpar och någon kedja men sedan är det lite små förändringar. Vi testar oss fram och sedan beror det lite på vad vi har för frånvaro. Nu har vi egentligen bara Dahné (Erik) som är skadad och på väg tillbaka och William Johansson som är skadade. Tidigare har vi haft lite mer frånvaro som har gjort att vi har fått justera lite på grund av det.

Är det liknande grejer som senast du tittar på i mötet med Borås eller är det några nya fokuseringar där?

-Ja jag skulle nog vilja att vi ser till att vi är väldigt noggranna i spelet och våra detaljer som vi pratar om. Jag vill att vi ska ha ett bra passningstempo, bra passningskvalitet och sedan vill jag att vi ska vara tighta och noggranna i våra bedömningar i försvarsspelet, framförallt högt upp i banan. Det är det vi kommer att trycka på lite nu.

Hur det ser ut med skador och sjukdomar har du redan sagt! (jag har ett papper med förberedda frågor som jag läser ifrån)

-Haha, jag ligger före dig i körschemat.

Jo men jag är van vid det sedan förra säsongen, då var det en som ofta var före mig.

-Haha, jasså, skrattar Fredrik.

En kul match i matchen vore ju att se Hugo Fagerblom mot Viktor Andersson, vem ställer du?

-Hugo står och sedan får vi se vem som står i Borås då, det kan jag inte styra över, hehe.

Ni har ju fått nya träningsdräkter, har de nya matchställen kommit?

-Nej, de har inte kommit och när de dyker upp vet jag inte heller. Det har jag faktiskt inte funderat över utan det finns det andra som har koll på.

Det blir ju lite konstigt nu med bara en liten publik på Billingehov?

-Ja det blir ju märkligt men samtidigt är det kul att spela hemma ändå och även om det sker under speciella former är det skönt att spela hemma.

Har ni tränat något i A-hallen?

-Ja det har vi. Vi har haft flest i B men i veckan har vi haft två pass därute. Vi skulle varit där en tredje också men då var det den här nya tavlan (Ny resultattavla) därute som krånglade med skyddsnätet. Men vi är därute någon gång i veckan i vilket fall.

Då är A-hallen bekant även för de nya?

-Absolut!

Då är jag nöjd där Fredrik, lycka till i hemmapremiären!

-Tack så mycket.

 

Där var lördagens intervju med Fredrik Ljunggren klar men med tanke på vem som tränar Borås hade det varit rent tjänstefel att inte ringa upp Borås tränare Johan Hellström när han skall besöka Billingehov igen. Han var en omtyck kille av väldigt många Skövdesupportrar så det bör finnas läsare som är intresserade av att höra hur det funkar i Borås för Johan. Efter lite teknikstrul, artighetsfraser och snack om en kul incident kommer jag igång med mina frågor.

Hur har sommaren varit?

-Den har varit lång. Jag bodde kvar i Skövde väldigt länge, flyttade till Borås egentligen i början av juli så större delen av sommaren var man ju faktiskt på plats i Skövde. Sedan flyttade jag till Borås och började känna staden med mera, det är alltid lite nytt när man flyttar. Men nu börjar jag hitta i denna nya stad.

Har du kommit iordning i Borås med boende och grejer?

-Ja men det har jag. Det löste sig där i juli och jag bor centralt här i Borås. Det har löst sig bra på många sätt, jag är nära ishallen och bara några minuter bort från centrum så jag bor väldigt bra.

Du kommer ihåg att inte göra samma misstag som i Skövde och vänta till de sista veckorna innan du utforskar omgivningarna?

-Vet du vad, det är lite kul att du säger det där för jag har faktiskt tagit med mig det där som en lärdom från Skövde. Jag njöt inte riktigt av Skövde, jag tog inte tillvara på att lära känna staden där. När jag flyttade hit så kollade jag upp staden och såg mig omkring direkt. Jag kommer ihåg att du och jag satt och diskuterade det så det tog jag med mig.

Jag vet att jag besökt ett intressant textilmuseum med en massa häftiga gamla vävmaskiner och grejer i Borås en gång så finns det kvar kan jag rekommendera det.

-Ja men det ska jag ta och göra. De har ju förutom högskolan en textilhögskola så det kanske ligger där nere?

Ja så kan det vara. På textilhögskolan vet jag att de har en hel del forskning kring intelligenta textilier, intelligenta kläder, och vem vet, det kanske är grejer som kommer inom hockeyn?

-Haha, ja exakt.

Har du kommit in i det hockeymässigt och har du fler uppgifter än att bara träna A-laget?

-Ja men jag har kommit in i det här hockeymässigt. Det är alltid mycket nytt när man kommer till en ny klubb, det var likadant när jag kom till Skövde också. Man ska lära känna folket, organisationen, föreningen och sina nya spelare. Jag har en tjänst som gör att jag har hand om hockeygymnasiet, högstadiehockeyn och så har vi något som heter hockeyfritis.

Hockeyfritis?

-Jajamän. Det innebär att fyra dagar i veckan så kommer det 15–20 barn som istället för att vara på fritis i skolan så kommer de och har fritis här i ishallen och är på isen med oss. En jättesmart grej och vi kan väl säga att jag står på is väldigt mycket. Det är inte bara A-laget utan jag är ganska involverad i det mesta här nu.

Vilka har ni mött i träningsmatcher och hur har det gått?

-Vi har spelat två träningsmatcher och vi har mött Dalen i bägge. Vi började borta mot dem och då vann vi med 4–3 i sudden. Sedan var Dalen här i onsdags och mötte oss och då vann vi med 2–1 efter full tid. Så vi har spelat två tighta och jämna matcher mot Dalen kan man säga.

Hur har det sett ut?

-Ja man kan väl säga att första matchen, där tycker jag att Dalen var lite mer spelförande och hade mer kontroll. Det var mer försvarsspel i den matchen från vår sida. Jag tycker att i onsdags har vi god kontroll över matchbilden och kanske är de som har taktpinnen i det? Vi gjorde en väldigt bra match så där är jag nöjd med prestationen.

Kör du ungefär samma hockeytänk i Borås som du hade här?

-Ja men det är klart att i stora delar har man kvar samma hockeytänk som med det man ville föra in i Skövde. Sedan är det klart att man har rannsakat sig själv och försökt uppdatera och utveckla sitt spel. Lite förändringar har man i sitt tankesätt nu när man tagit över ett nytt lag och sedan handlar det lite om vad man har för spelarmaterial också. Men grunden är densamma även om det finns vissa detaljer jag har ändrat på.

Med tanke på att ni står som motståndare till din förra klubb tänker jag att det är en del prestige i matchen för dig trots att det ”bara” är träningsmatch.

-Haha, jag förstår hur du tänker och det är faktiskt många som har ställt den frågan här det senaste. Nej, det är faktiskt ingen större prestige i det hela. Jag hade två väldigt fina år i Skövde vilket jag är tacksam för, det är inga hard feelings eller nånting där. Jag tror det hade varit lite annorlunda om det varit lite negativa känslor mellan mig och klubben men det är det verkligen ingenting. Det ska bli kul att komma dit och spela men det är på ett sätt som vilken match som helst. Men det är klart att jag vill vinna och det är klart att Skövde vill vinna men det finns ingen jätteprestige som så utan det är som en vanlig match.

Hur viktigt är det att vinna träningsmatcher?

-Det tycker jag är viktigt. Det är alltid att man inte ska dra för stora växlar på försäsongsmatcher och det kan jag hålla med om. Man coachar lite annorlunda, vissa spelare har inte kommit igång fullt ut. Men just att få in känslan av att vinna, det går ju ut på att vinna så det är klart att man vill göra det. Däremot finns det ju lag som inte vinner en träningsmatch och det betyder inte att de kommer åka ur men för mig, ja jag vill vinna, så är det.

Jag misstänker att du ställer en tokladdad Viktor Andersson?

-Haha, nej men vi får se vem som står faktiskt (intervjun är gjord torsdag kväll), det är inte klart ännu vem som kommer stå eller vilket lag vi kommer med. Men Viktor stod hemma mot Dalen och gjorde en väldigt bra match, ja vi får se?

Var det hans premiär?

-Ja exakt, det var hans debut i Boråströjan.

Det finns en rolig historia ur verkliga livet som har några år på nacken. Borås åkte upp till Billingehov för seriematch och när materialarna skulle bära in klubborna från bussen fick de en kalldusch, de hade glömt klubborna kvar i Borås.

-Hehe, ja du ser. Jag får ligga på materialarna här att det underlättar om vi har med oss klubborna.

Varmt välkommen tillbaka till Billingehov. Det är synd att det är coronatider för det hade varit kul att hälsa på varandra. Men varmt välkommen tillbaks till Billingehov ska du vara!

-Ja men tack så mycket. Det är tråkigt det där med Corona. Det är flera som har hört av sig och velat träffas. Man har lärt känna många härliga människor under två år i Skövde. Det är tråkigt men man får gilla läget helt enkelt. Du får ha det gött så hörs vi.

I de tider som råder är det endast 50 besökare som släpps in på Billingehov och hemmapremiären. Men hav tröst, det går naturligtvis att se matchen på webbteve och länk till den sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-boras-hc-h7w8z

 

Jag tackar varmt för input från läsare med frågor och funderingar, det är till värdefull hjälp. Jag tar tacksamt emot fler läsarfrågor och funderingar och det fungerar jättebra att skicka in dem via mail till [email protected]