SIK tappade tvåmålsledning till strafförlust

Söndagen den sjätte september var det äntligen dags för säsongens första hemmamatch när den mångåriga rivalen Borås HC gästade Billingehov.

Den första akten böljade ganska mycket fram och tillbaka, SIK skapade en del under en period för att sedan Borås skulle skapa en del. Så höll det på under stora delar av perioden.

Det var dock hemmalaget som inledde klart piggast och Viktor Andersson i gästernas kasse fick verkligen jobba för att hålla sitt mål fritt från påhälsning. Det var tydligt att Boråsspelarna fått order om att spela fysiskt mot Johan Hellströms tidigare lag. Alexander Henriksson fick hårdast bevakning och kunde mycket väl fått med sig ett par utvisningar under den inledande akten, det var inte sällan som han fick en interference men domare David Gustafsson lade sin ribba relativt högt.

Men när SIK väl fick chansen att spela powerplay så var Henrik Thegel, för dagen med nummer 15 på ryggen bara ett benskydd ifrån att ge sitt lag ledningen. Viktor Andersson såg överspelad ut men lyckades på något vis få ut ett benskydd och parera skottet från Thegel.

Istället skulle ledningsmålet komma efter drygt sju minuter, SIK fick fast Borås i deras zon och när Tom Olsson, för ovanlighetens skull, valde att skjuta så borrade sig pucken in i Anderssons klubbhandskkryss. Vackert för de 50 personerna som SIK valt att släppa in på matchen.

Efter målet vaknade gästerna till på allvar och skapade en hel del mot en lugn och trygg Hugo Fagerblom. Både Anders Eriksson och Henrik Eriksson fick ett par lägen men Fagerblom spelade inspirerat mot sin moderklubb.

Gästerna fick inte hål på Fagerblom under de inledande 20 minuterna och SIK kunde gå till pausvila med en 1-0 ledning, som mycket väl kunde varit större om Joel Werners slagskott i powerplay letat sig in bakom Andersson.

SIK borde punkterat

I den andra akten var det mer spel mot ett mål än skottstatistiken påstod. Den officiella statistiken sa 11-8 men från läktarplats kändes det snarare som 22-5. SIK dominerade stort och skapade en hel drös med målchanser.

Målet dröjde dock knappt fyra minuter, för när Adam Thilander blev frispelad av Dennis Santesson

och Martin Olsson så gjorde backen inget misstag, han gjorde en lätt höftknyckning och sedan vispade han in trissan bakom en chanslös Viktor Andersson.

Inte ens när SIK tvingades spela boxplay blev det farligt framför Hugo Fagerblom, laget hade bra kontroll på sina motståndare och stod rätt i boxen för att gästerna inte skulle få till någon reducering.

Men efter drygt nio minuter så tvingades Fagerblom kapitulera, från ingenstans kändes det som när Henrik Eriksson hittade en lucka hos burväktaren.

Målet gav dock SIK mer energi än det gav Borås. För SIK tog tag i spelet direkt efter målet och i boxplay kunde Anton Weiler sätta dit sitt första mål i SIK:s representationslag. Weiler stal pucken strax utanför Borås försvarszon, tog ett par skär in i anfallszon och petade läckert in pucken mellan benen på Viktor Andersson.

SIK fick ett par lägen att punktera tillställningen i mittakten. När Borås fick en man utvisad visade SIK upp ett bra powerplay men trissan ville inte in bakom Andersson en gång till. Med drygt fyra minuter kvar av mellanperioden kom nästa chans när Erik Möller och David Lundmark kom i en två mot etta. Möller spelade pucken till Lundmark som tog avslutet men siktet var inte tillräckligt väl inställt, istället gick skottet en meter utanför Anderssons målram.
– I två perioder tycker jag att vi spelar bra, vi skapar väldigt mycket målchanser. Vi hanterar spelet med puck bra i de första två perioderna men har svårt att omvandla det i mål. Jag tycker att vi borde stängt den här matchen också i den andra perioden, precis som jag tyckte mot Grästorp. Vi leder med 3-1 men kanske borde haft ledningen med fem-sex ett istället, sa en besviken Fredrik Ljunggren.

Snabb reducering

I den tredje perioden fick gästerna snabbt kontakt målmässigt, redan efter 30 sekunder fick Adam Thilander sätta sig på utvisningsbänken och Borås behövde en dryg minut för att reducera genom Anders Eriksson med ett handledsskott som gick in mellan Fagerbloms arm och kropp.

När Skövde fick ett nytt powerplay var det bara någon centimeter som skiljde för att hemmalaget skulle utöka. Alexander Henriksson prickade målramen klockrent när SIK dragit isär Borås box och Viktor Andersson kunde tacka sin bästa vän för det.

Men om den andra perioden var Skövdes så var den tredje definitivt gästernas. BHC skapade flera bra lägen och satte SIK under press under långa stunder. Även de var någon centimeter från mål när Erik Aterius träffade Fagerbloms vänstra stolpe.
– Vi tar för mycket utvisningar i mittzon och anfallszon och det förstör för laget, det är inte okej. Jag tycker vi gör det bra i boxen men vi spelar för mycket i den formen, ansåg Fredrik Ljunggren.

Istället kom kvitteringen en knapp minut senare, Oscar Hallqvist överlistade Fagerblom när Borås kom i en tre mot etta och helt plötsligt var det oavgjort i Billingehov.

Fredrik Ljunggren valde att nyttja sin timeout efter 8.32 för att få ordning på spelet och väcka laget. Det hjälpte en stund, för SIK spelade mer rejält och undvek att göra misstag under några minuter. Hemmalaget hade dessutom en puck som höll på att glida in i målet bakom Andersson men en försvarare hann att rädda pucken innan den passerade mållinjen.

De sista tio minuterna blev mer av ett ställningskrig och siffrorna stod sig perioden ut. Trots att båda lagen hade ett par chanser på slutet.
– Vi gillar inte det här med att förlora, oavsett om det är träningsmatch eller ej, men jag tycker att tredje perioden förstör en del för att man ska kunna känna sig nöjd, sa Fredrik Ljunggren.

Förlängningen blev av den mindre dramatiska sorten där spelarna mest åkte omkring på de stora ytorna men där det bara avlossades tre skott. Ett för hemmalaget och två från gästerna.

Istället blev det straffläggning och där var det gästerna som var strået vassare denna eftermiddag.

Anders Eriksson och Markus Näslund lyckades båda med sina dragningar och placerade in varsin backhand bakom Fagerblom. För Skövdes del var det bara Jesper Emanuelsson som lyckades överlista Viktor Andersson och Borås fick därmed med sig sin tredje raka försäsongsseger.
– Två perioder kändes väldigt stabilt och bra men jag är besviken över att vi tappar segern, avslutade Fredrik Ljunggren.

På lördag möts lagen på nytt, då i Borås ishall.