Övertygande femetta för SIK

Skövde IK kom till spel till returmötet med några spelare som återkommit efter skador och sjukdomar samtidigt som de fick vila fem spelare. Bland annat var Erik Dahné tillbaka i laguppställningen och han visade sig från sin bästa sida direkt när SIK vann med 5-1 efter periodsiffrorna 2-1, 2-0, 1-0.

I den första perioden var det Skövde som började bäst och skapade klart mest under de inledande minuterna. Erik Dahné var tillbaka i laguppställningen efter skadefrånvaro och inledde sin match på absolut bästa sätt, redan efter en dryg minut, i sitt första byte fick han ett friläge när Dennis Santesson stal pucken, spelade in den till Dahné och från läktarhåll kändes det som han kom för nära men lyckades tråckla in pucken bakom Alexander Sundstrand.

– Vi är väldigt nöjda med hur vi startar matchen, vi har en bra aggressivitet och får ned puckar djupt på dem. Vi pratade om det innan att vi ville ha en sådan start. Sen är det klart att det hjälper till att vi får ett tidigt mål, sa Fredrik Ljunggren.

De första fyra minuterna av perioden var det spel mot ett mål och SIK var ytterst nära att utöka sin ledning när Jesper Emanuelsson styrde en puck via målvakten och precis utanför målramen.

Dalen såg frustrerade ut och desto längre perioden gick desto grinigare kändes det. Det small i varenda duell och domartrion hade att göra.

När Alexander Henriksson och Sebastian Ehrenflod hade en intern uppgörelse samtidigt som spelet pågick i andra zon och domaren valde efter ett tag att plocka ut båda två. I det efterföljande fyra mot fyra-spelet så var det gästerna som tog över initiativet och Linus Tjulander fick stå ensam framför Hugo Fagerblom när Linus Agerlöv slog en passning genom centrallinjen som Tjulander kunde peta in.

Målet gav gästerna energi och SIK fick jobba hårt för att försvara sig under några minuter. De allra farligaste chanserna lös dock med sin frånvaro och trots två raka powerplay lyckades inte Dalen ta ledningen i matchen.

Trafik framför mål

Istället var det hemmalaget som gjorde det.

SIK fick ett powerplay med drygt två minuter kvar att spela och efter ett numerärt överläge där SIK spelade fyndigt så kunde Adam Thilander skicka iväg ett hårt handledsskott från offensiv blå och framför Sundstrand stod David Lundmark och styrde in sitt fjärde mål denna försäsong.

– Efter deras mål så svänger det lite och de får lite energi men det svänger tillbaka till oss i slutet tycker jag, ansåg Fredrik Ljunggren.

I den andra perioden så var det inledningsvis ett böljande spel där hemmalaget ändå skapade hetast chanser och skottstatistiken 12-4 stämde ganska överens med hur spelet såg ut. Det var SIK som ville mest och visade att insatsen mot Borås i lördags förhoppningsvis var en engångsföreteelse.

Domaren för dagen, David Södermalm var bra och gjorde det många domare inte vågar efter dryga nio minuter av mittakten, att plocka ut en spelare för diving och tvinga gästerna att spela boxplay.

Men även om Skövde skapade chanser så hade de svårt att omsätta spelövertaget i mål. Det krävdes en vacker individuell prestation för att SIK skulle kunna utöka sin ledning.

Jonathan Ström, som för övrigt var ruskigt bra under matchen och vann tio av tolv tekningar under de två inledande perioderna. Ström var fräck och stal pucken av en Dalenback, gjorde en snabb höftvickning och skickade pucken rakt upp i Sundstrands vänstra kryss. En kandidat till årets mål på försäsongen.

När SIK sedan fick chansen i spel fem mot fyra ökade hemmalaget på ytterligare en gång. Erik Dahné spelade en puck från bakom offensivt mål till Dennis Santesson, han drog till direkt och skottet var otagbart för Sundstrand.

– Andra perioden tycker jag är vår bästa idag, både offensivt och defensivt. Vi ska jobba rätt och ha en trygghet i spelet, vi har flera gånger vi checkar fast de och vinner lite puckar från deras som vi gör mål på, analyserade Fredrik Ljunggren.

SIK spelade av matchen

SIK fick inleda den tredje akten i numerärt överläge efter att Lukas Fredin fått uppsöka båset i slutet av mittperioden. Skövde spelade bra i powerplay men trots flera bra möjligheter stod sig siffrorna.

Därefter var det hemmalaget som fick träna på spel med en man mindre på isen, men varken när Erik Möller eller när Joel Werner satt utvisade blev det farligt framför Fagerblom. Hugo stod upp bra i kassen och ingav ett lugn bland sina medspelare.

Med knappa elva minuter kvar att spela kom till sist spiken i kistan. Jesper Emanuelsson jobbade tillbaka en tappad puck i offensiv zon, spelade in den framför mål och Jonathan Ström tunnlade Sundstrand fram till 5-1. Hockeygodis för undertecknads ögon.

Dalen valde att ta sin timeout när det återstod lite drygt nio minuter av matchen för att få till något konstruktivt offensivt. Men istället för tryck från gästerna så var det SIK som fick två stycken frilägen inom loppet av en minut. Henrik Thegel frispelades på offensiv blå men hans avslut gick någon decimeter över ribban och i bytet efter var det Alexander Henriksson som fick chansen. Men inte heller Henriksson lyckades göra mål, hans backhandavslut räddades av Sundstrands benskydd.

– Jag tycker vi blir lite uppjagade och stressade i spelet men det rättar till sig efter deras timeout. Jag stod och funderade på att ta timeout för att lugna ned det men det blev bra ändå när de tog den, sa Fredrik Ljunggren.

SIK fortsatte skapa chanser och kunde mycket väl gjort ett par mål till om det inte varit för Sundstrand i gästernas mål. Men siffrorna stannade vid 5-1 och SIK bröt den monsterlånga sviten med förluster mot HC Dalen. På det tionde försöket och för första gången sedna säsongen 2000/2001 lyckades SIK besegra laget från Norrahammar.

-Jag tycker vi tar över på nytt på slutet och sista tio minuterna har vi jättebra kontroll. Det var en stabil match, avslutade Fredrik Ljunggren.

Redan på söndag väntar nästa uppgift när Enköping kommer till Billingehov för den näst sista träningsmatchen innan seriestarten den fjärde oktober.

//Kristoffer Bennemyr