Bittert slut på historiska premiärmatchen

Skövde IK:s damer spelade under lördagen sin allra första historiska match borta mot Hovås HC och det blev en jämn tillställning där båda lagen skapade ett par vassa chanser. Matchen slutade till sist 4-3 efter att avgörandet kommit med endast nio sekunder kvar.

Skövdes Malou Blom-Hänninen fick ett friläge redan efter en dryg minut men skottet gick en bit utanför den gången. Hon skulle dock få revansch senare under matchen.

Skövde spelade bra och för att vara första matchen så såg det förvånansvärt bra ut.

SIK skapade en hel del och hemmalagets burväktare Ellen Jeansson fick jobba hårt för att freda sin kasse under den första perioden.

Efter dryga tio minuter var det Paulina Löfqvist som blev den första historiska spelaren att sitta utvisad för damerna men SIK:s boxplay var riktigt bra och de såg hela tiden till att Hovås inte kom igenom med några skott.

Lagkaptenen Marie Andersson var närmast att sätta dit ledningsmålet i den första akten. Andersson stod fri i slottet och hade mer eller mindre öppet mål men Jeansson hann tillbaka i en fin sidledsförflyttning och räddade den gången.
– Jag tycker att vi skapar farligare målchanser än de men vi får inte dit pucken. Sen hade vi sex spelare borta idag och lånade in två tjejer från Borås som gjorde det riktigt bra, sa Mikael Persson-Riis.

Historisk målskytt

I den andra perioden drog Skövde snabbt på sig ett lagstraff för too many players men inte heller det numerära underläget var något problem för SIK.

Hovås hade två farliga lägen under mittperioden. Först var det Johanna Öhrnberg som satte igång en kontring och hade en spelare med sig men valde att skjuta själv och SIK:s Beatrice Fletcher fick parera.

Den andra chansen kom när Hovås etablerade tryck i SIK:s försvarszon och när Klara Odermalm tryckte in både Fletcher och pucken i målet dömde domartrion mål för hemmalaget.

Domartrion hade för övrigt en väldigt konstig bedömning, en icing kunde blåsas av om den kom från hemmalaget men om det var gästerna som skickade pucken så blåstes det direkt. Klart underbetyg till linjemännen.

Huvuddomaren däremot var, förutom 1-0 målet, bra och när SIK fick chansen att spela sitt första powerplay så kom också kvitteringen. Jessica Kreuger kastade iväg en puck från offensiv blå som träffade Malou Blom-Hänninens klubba och styrdes in i målet, i spel sex mot fyra efter att Hovås haft en avvaktande utvisning.

Målexplosion i tredje

Den tredje perioden hann knappt att börja innan det bjöds på mål i Askims ishall.

SIK gick bort sig och hemmalaget fick en två mot etta efter knappa två minuter som förvaltades av Klara Odermalm. Ett psykologiskt tungt mål för SIK men tjejerna repade snabbt mod och skapade ett par farliga chanser efter varandra.

Det tog exakt tre minuter innan SIK hade kvitterat. Malin Stjerneman skickade iväg ett höstlöv på vinst eller förlust från offensiv blå och skottet letade sig in över Jeanssons axel och kvitteringen var ett faktum.

Spelet böljade fram och tillbaka i den tredje perioden och båda lagen fick ett par halvchnaser utan att det resulterade. Det dröjde till den tionde minuten innan Linn Liljeborg Lund kunde skicka in ett distinkt handledsskott i Beatrice Fletchers klubbhandskhörn.

Skövdespelarna visade dock moral och kom tillbaka per omgående, 28 sekunder tog det, sedan hade matchens stjärna, Malou Blom Hänninen gjort sitt andra för dagen när hon startade en kontring, bröt in framför Jeansson och kvitterade på nytt.

Sett till spelbilden var det kvitteringsmålet klart rättvist och från läktarplats kändes det som att SIK skulle gå segrande ur matchen.

Med knappa fyra minuter kvar att spela fick SIK flera jättechanser att avgöra, bland annat fick Mirelle Andersson öppet mål men Jeansson stod för en svettig benparad och påminde i det ögonblicket om den gamla fotbollsmålvakten Rene Higuita.

Båda lagen visade att de ville vinna under ordinarie matchtid och som en blixt från klar himmel, efter total SIK dominans, vände Hovås spelet, Nikita Karlsson spelade in pucken framför mål och där stod Ella Lindberg, född 2007 och tryckte in segermålet. Med endast nio sekunder kvar att spela.

Bittert slut för Skövdetjejerna på en bra insats, tränartrojkan valde att omgående ta sin timeout och plocka ut Fletcher men Paulina Löfqvists skott kom någon hundradel för sent och Hovås kunde avgå med segern.
– Det är typiskt och nästan hela tiden hade de ett målmässigt övertag men jag sa det till tjejerna att vi gör en bra prestation. Sen blev vi trötta på slutet och det är kanske inte så konstigt med elva utespelare, men utifrån förutsättningarna gjorde vi en bra match, avslutade Mikael Persson-Riis.

Nästa match för SIK:s damer spelas hemma i Billingehov den nionde oktober, då är det seriepremiär i damettan södra och för motståndet står IF Troja/Ljungby.