Inför SIK – HC Dalen

Efter en udda försäsong är det äntligen seriepremiär!

Äntligen, nu är det seriepremiär och såhär på höstkanten är det bland det bästa som händer, åtminstone om man är inbiten supporter. En lång och annorlunda försäsong som i vanlig ordning bjudet ömsom vin och ömsom vatten men det känns ändå som att vi har slagsida åt vinhållet. Under försäsongen har vi mött söndagens motståndare två gånger varav en innebar uddamålsförlust borta medan den andra bjöd på en övertygande seger hemma. Vilket av lagen tar sin andra seger över motståndarlaget i premiäromgången?

Det är full fart som vanligt i Billingehov under lördagsförmiddagen när jag kollar lite på sista träningen inför seriestarten. Förutom att A-laget tränar ska vårt J20 lag iväg på bortamatch mot Vänersborg (Slutade med Skövdeseger, 10–2. reds anm.) och en cup för trettonåringar ska spelas på Billingehovs bägge isytor. Det är lätt att känna sig stolt över att vara en liten del i en sådan fantastisk förening som vi de facto är. Efter att träningen är slut och tränarna haft genomgång med laget i omklädningsrummet får jag tid med Fredrik Ljunggren som ju missade sista träningsmatchen på grund av sjukdom.

På benen igen!

-Ja men det har jag varit hela tiden, skrattar Fredrik.

Det var inte så farligt?

-Nej det var det inte. Jag var väldigt förkyld, fick hålla mig hemma en det var inget annat än det.

Hur var det att titta på en match på webbteve, som jag antar att du gjorde?

-Ja det gjorde jag. För det första är det väldigt bra sändning och det är bra kommentatorer så på det viset var det en upplevelse men det är klart att man saknar ju att vara här när det är match.

På tal om matchen då, grattis!

-Ja det var en skön seger.

Det var en coachseger eller?

-Ja det tycker jag.

Rätt skönt att genrepa med en övertygande derbyseger över Mariestad, berätta om matchen?

-Vi gör en genuin match och jag tycker att vi har växlat upp det senaste rent generellt här med viktiga delar i spelet, måla(?) upp lag, vara tighta och svåra att forcera. Det tycker jag är stora grejer mot Mariestad, vi släpper inte till så mycket målchanser tycker jag utan vi har koll på det. Det känns stabilt tycker jag.

Uppehåll i matchandet i en och en halv vecka, hur har ni tränat under tiden?

-Vi tog ju ledig helg därefter, vi tränade fredagen, sedan tog vi ledig helg och efter det har vi kört på. Vi var lediga igår annars har det varit träning måndag, tisdag, onsdag, torsdag och så nu då (lördag) för att komma upp på morgonen lite.

Hur ser det ut med skador och sjukdomar i truppen?

-Vi har skador bara och det är samma som har varit borta, Willys (William Johansson), Forsmark (Oscar) och så Lukas (Johansson). Det är de skadorna som är och sedan är det inget annat.

Forsmark, det har blivit lite längre än vad vi kanske hade trott, kan du berätta något om honom?

-Vi vet ju ingenting om hur lång tid det blir. Han har ju provat lite grand men det har ju inte svarat så bra som vi vill såklart och någon prognos har vi väl egentligen inte riktigt haft någon gång utan man får känna på det lite. Vi får hopps att det inte tar för lång tid utan någon vecka kanske?

Seriestart, de kanske mest kända hockeyettanskribenterna, Mikael Mjörnberg och Henrik Skoglund, tippade Skövde som etta eller tvåa i serien, upplever du eller laget att ni får press på er?

-Nej det tycker jag väl inte att vi gör, absolut inte skulle jag nog påstå utan vi har väl en kravbild på oss själva därinne att vi skall vara med och slåss framförallt om topp fem platserna men gärna lite högre upp också såklart. Men ingen press om vad andra tycker och tänker utan vi tycker själva att vi har fått ihop ett bra lag och att vi är ett bra lag så det är klart att med det så kommer det väl lite förväntningar.

Man ser ju att det inte alltid är experterna som har rätt, i fredags till exempel smällde ju Malung till Forshaga som var stick i stäv med vad all expertis trodde!

-Ja men tips är ju bara gissningar, verkligheten kommer ju sedan så vi får se.

Hur går dina tankar omkring serien?

-Rent generellt om man tittar på motståndare så tycker jag att det känns som en väldigt jämn serie. Det säger man kanske inför varje år men jag upplever att ganska många lag kommer vara med att slåss om de där topp fem platserna, jag tycker inte att det är jättetydligt att dra en gräns någonstans. Sju, åtta lag som kommer att blanda sig i där. Om man tar ett lag som Surahammar där som exempel som har haft det tungt i några år med få skalper, mer än Skövde kanske, så upplever jag att de är på väg uppåt liksom så jag tror att det tightar till sig hela vägen. En tight topp plus att det har tightat till sig även hos de som har tillhört de lägre regionerna om man säger som så.

De nya matchställen, har ni fått hem dem ännu?

-Det vet jag faktiskt inte, det är inte mitt fokusområde. Vi kommer att ha matchtröjor att spela i är jag säker på men vad det sedan är lägger jag ingen kraft i.

Söndagens motståndare Dalen har ni mött två gånger under försäsongen så du har antagligen en rätt bra bild av deras styrkor och svagheter, vad ska vi se upp med och vad är nycklarna till tre poäng?

-Nycklarna till tre poäng är att vi fokuserar på vårt grundspel. När vi har mött Dalen så har det egentligen vart två olika. Första matchen var rätt tidigt och svårt att dra några växlar av, andra matchen var de här med tre femmor och vi hade tre femmor, det saknades mycket så det är ganska svårt att dra några växlar av spelare och spel än vissa grunder då. Det vi hade svårt för mot Dalen borta var att de lyckades göra oss ganska långa som lag. Det ser jag inte att vi hade samma problem med hemma så det hoppas jag att jag har botemedel mot. Sedan har de några skickliga spelare, jag tycker det känns som ett bra lag. De har väl plockat in några spelare också sedan senast vi mötte dem också, någon back från Hästen och någon forward från Troja.

Såhär sista träningen innan en match, blandar du in några grejer i träningen med tanke på just den specifik motståndaren?

-Ja ibland gör jag väl det. Vi hade väl något där vi försöker försvara mittzon enligt vårt spelsätt men det är egentligen bara att vi påminner oss om vad vi egentligen ska göra, det är väl egentligen det enda. Inte så att vi härmar Dalen eller sådär utan vi försöker hitta moment i vårt spel som kan vara viktiga att ta med sig.

Vem står i seriepremiären?

-Hugo (Fagerblom) kommer att stå mot Dalen.

Förra säsongen presenterade vi en spelare i varje inför och jag tänkte att det kan vi fortsätta med. Det passar rätt bra tycker jag då att du får berätta om Hugo?

-Det är en väldigt lugn och sansad person, både utanför isen och på isen vill jag påstå det jag har träffat honom eller lärt känna honom. Lugnet avspeglar sig i spelet på ett väldigt positivt sätt. Han är stor och tät och läser spelet fint.

Svagheter tänker jag inte fråga om!

-Det finns inga!

Hugo

Det var nog det jag hade då så lycka till i seriepremiären!

-Tack så mycket, det är kul att det drar igång.

Är det taggat?

-Ja absolut, det upplever jag att det är och nu har det varit en lång försäsong med glest mellan matcherna så det är skönt att det blir riktiga rutiner nu.

Lördagens träning, blir det i fem mot tre matchen avgörs?

Bakom kulisserna

Vi går emot en säsong som kanske blir den konstigaste vi upplevt. När möjligheterna att se hockeyn live på plats på Billingehov blir naturligtvis webbtevesändningarna extra betydelsefulla. Jag passade på att slå en signal till Rickard Dahl när jag ändå var på bettet. Rickard är förutom att vara en av ledamöterna i Skövde IK:s styrelse även sedan många år den klippa som refererar våra hemmamatcher i direktsändning på webben. Efter lite prat om hur vi har avhandlat lördagen och skrattat åt att det finns att göra även på lediga stunder så hittar jag master on knappen på Rickard när jag gissar att webbteven blir extra viktig denna säsong?

-Ja precis, inleder maestro Dahl och fortsätter, det är ett extra verktyg och en extra inkomst som blir ännu mer väsentlig nu. Det kan inte täcka upp helt för att vi inte har publik i Billingehov men det blir någonting i vilket fall och speciellt för alla som brukar vara på plats men inte får nu, att man ändå kan se på matcherna. Det är enormt viktigt tycker jag.

Hur mycket högre tryck tror du det kommer att bli på webbsändningarna nu när man inte kan vara på plats på Billingehov?

-Det var ju länge sedan vi sände träningsmatcher för vi brukar fokusera på serien som drar mera folk, det är då flest tittar. Men nu har vi haft flera hundra på flera av träningsmatcherna som har tittat så det kommer att bli som dag och natt skulle jag vilja säga.

Då kanske man nästan kan tro på någon form av rekord här mot Dalen?

-Ja kanske. Dalen är ju ny i seriesammanhang också så vi har kanske inte något att jämföra mot just dem men sedan brukar premiärer generellt sett locka ganska mycket. Annars är det väl mot Mariestad som rekorden brukar komma även om vi hade Västerås som var här och spelade för några år sedan och det var också en toppnotering. Men vi får hoppas på en fin siffra.

Ja och om inte annat antar jag att klubben behöver en fin siffra för att få lite inkomster med sig?

-Ja men det ska man ha med sig. Vi är ju väldigt beroende av vår publik och det är inte helt gratis att rulla runt ett arrangemang, det kan vara tufft att ens gå runt på matcherna och sedan har man ju en massa andra kostnader. Det kan ju kännas tufft att betala 120 kronor för en match men det är enormt viktigt för oss.

Det är 129 det kostar eller?

-Det har varierat lite. Är jag rätt informerad kommer det att vara 119 i seriesammanhang, annars har vi i grundserien legat på 99 förut och i allettan 129. Jag får flika in att under seriespelet får inte vi reglera priset utan det är hockeyettan. Däremot under träningsmatcherna fick vi styra priset själva och då varierade det lite.

Men ni får inte hela slanten där?

-Vi har ju kört så länge så att i början fick vi betala en slant till Solitango som vi använde då och utöver det fick vi allting. Sedan några år har hockeyettan gått in och styrt upp centralt och har Stay Alive som vi har nu och då får vi en viss procentsats av det här. Det betalas ut via hockeyettan en gång i månaden retroaktivt och jag ser aldrig de pengarna utan det är pengar som Anders Lundström får till sig. Vi ser bara till att göra vårt här i denna ändå så får Anders och övriga hålla koll på de bitarna.

Kan du berätta lite historiskt om Skövde webbteve, hur det började och hur länge ni hållit på?

-Den som jag tycker ska ha mest creed här är såklart Björn Fröberg som de flesta av er säkert känner till, han är en profil på Billingehov. Jag tror det var 12/13 eller 13/14 han drog igång webbsändningar, utan kommentator men med video och grafik och sådant. De hade någon gammal Mötley Crüe låt som intro och filmade lite i Billingehov. Till säsongen efter ville de bredda sig och få tag i kommentatorer. Jag kände inte Björn sedan innan men såg någonting på Twitter tror jag det var där de ville ha någon hängiven som kunde prata hockey och det var i samma veva som jag flyttat tillbaks till Skövde så det passade perfekt för min del. Sedan fick vi med en kille till, Emil Ljungberg, och vi drog igång och körde under flertalet år. Enligt min mening hade vi en av de bättre sändningarna totalt sett med grafik, repriser och hela den biten där vi låg i framkant under många år.

-För några år sedan hade varken Björn eller Emil riktigt den tiden att lägga längre och då fick vi in lite nytt folk men vi var tvungna att reducera kvalitén lite då mycket var beroende av Björn. Sedan några år då hockeyettan kom in och styrde upp har de varit på om att vi ska ha in vissa funktioner och nu när vi har fått med Björn lite mer igen plus lite annat folk är det däråt vi börjat gå igen.

(Under den allsvenska säsongen och kanske något år efter det fanns det även en videoproduktion som styrdes upp av supportern Mikael Larsson som bland annat innebar att man kunde hyra flertalet av Skövde IK:s matcher på video. Där var vi också i den absoluta framkanten av division ett. Reds. anm.)

Jag hörde att ni fått in lite ny utrustning här till seriestarten?

-Ja precis. Vi hade egentligen en dialog hela förra säsongen i hockeyettan där vi har som mål som rimmar med att vi vill komma tillbaka till framkanten eller åtminstone de mål som organisationen sätter. Vi har haft en tät dialog med hockeyettan och Stay Alive offseason där vi hade tid att lägga på det här så det är via dem vi fått hjälp att köpa in en ny dator, sändningsprogramvara och lite annan utrustning och hjälpmedel för att kunna ha grafik i sändningen. Den kom på plats för en vecka sedan ungefär och sedan provkörde vi i onsdags vilket känns väldigt positivt.

Hur kommer vi märka detta i webbsändningarna?

-Vi har provkört det men inser att vi har lite kvar att lära så att primärt kommer vi fokusera på grundläggande saker som matchklocka och resultattavla i bild. ATG och hockeyettan är väldigt sugna på att få in liveodds vilket säkert kommer in också, men det styr inte vi. Sedan kommer det att vara repriser. Vi har som mål från klubben att få in lite egen sponsring och reklam också där vi kan sälja den platsen. Hur det blir på söndag får vi se för det är mycket knackande på datorn och mycket som ska stämma så vi går ut med låga förväntningar men på sikt hoppas vi det ska bli bra.

Vi har fått en stor digital skärm på Billingehov. Kommer vi kanske få in något där med till exempel repriser på mål?

-Det är först och främst väldigt kul att skärmen är på plats för det är min upplevelse att det är något det pratats om i många år. Även den biten är testkörd nu och om allt fungerar som det ska är tanken att vi ska få upp media från datorn och vi hoppas att det fungerar.

Spännande!

-Ja det är kul och det känns som vi ligger med lite mer i tiden.

Normalt sett ser jag matcherna på Billingehov men nu har det blivit webbsändningarna under träningsmatcherna. Något som imponerar på mig är hur du kan referera så opartiskt och proffsigt som du gör och hur väl inläst du verkar vara på våra motståndare, hur mycket tid lägger du ned innan en match?

-Jag får tacka för det första för det är ju exakt det man vill förmedla. Jag är ett väldigt stort hockeyfan och hockey är mitt största intresse och redan innan jag höll på med detta så plugga jag och hade koll på motståndare och statistik och sådant som ligger varmt om hjärtat. Jag kanske snittar två timmar innan varje match där jag i detalj går igenom motståndaren och även Skövde IK. Jag sitter egentligen vid datorn hemma och skapar en wordfil med tre till fyra sidor med information. Jag har mycket hjälp av Micke Därths fantastiska arkiv på skovdeik.se men även eliteprospects och swehockey när jag plockar fram all statistik som är relevant. Man kollar vilka trupförändringar som skett, hur läget är i lagen. Allt handlar egentligen om att man vill känna sig trygg i vad man ska prata om när man sitter där och vrider upp knappen för att det ska bli en bra sändning.

Dalen har du redan referat i höst och är förmodligen rätt inläst på, är det någon särskild Dalenspelare vi ska hålla ett öga på?

-Jag ser egentligen Dalen som lite av en outsider här som varit uppe lite och nosat på toppen i den södra serien flera år och bara blivit bättre och bättre. Det känns som att man tappade många kulturbärare här, lite likt Mariestad, inför den här säsongen med Timmie Persson, Jonathan Tholander med flera. Men de har ju fått in väldigt spännande där med Henrik Neubaur och Adam Hirsch bland annat som jag tycker vi såg också i träningsmatch att de kommer vara viktiga för laget så jag får säga dem. Sedan ska man ha med sig också att de försöker med Jesper Thörnberg vilket skulle vara en av hockeyettans bästa spelare så han ska ju också belysas såklart.

Där är jag nöjd Rickard och tackar för pratstunden. Jag hoppas du får referera en riktig underhållande match som slutar med Skövdeseger!

-Ja det hoppas jag med och jag hoppas att alla som följer oss på webben kommer vara fortsatt nöjda med vår insats där och har man funderingar, frågor eller liknande så tar man kontakt med oss. Det går vi Rebellernas forum där vi i webgruppen kikar ibland men det går även via mail till  [email protected]

Häng jättegärna med under söndagseftermiddagens webbsändning så får ni en god hint om hur både årets upplaga av Skövde IK och gänget runt webbteven sköter sig. Sändningen hittar du här. https://embed.staylive.tv/livestream/32055

Och precis som Rickard blir jag också glad över synpunkter och framförallt läsarfrågor som ni kan maila in till [email protected]

Nytt för denna säsong är att klubben genomför sitt populära 50/50-lotteri även digitalt. Så stötta klubben och köp dina lotter med chans att vinna halva potten. Vinnare meddelas på hemsidan dagen efter match.

Swish: 123 147 26 95
Lottpris: 20kr

Det känns som att säsongens SIK i alla delar är så väl förberedda för en tuff säsong som man kan vara under rådande omständigheter.

Let’s get ready to rumble!